Musorujsag
Élő Eredmények

Torba karrierje első döntőjére készül az Európa Játékokon

mti
A kötöttfogású Torba Erik megnyerte, Lőrincz Tamás pedig elveszítette elődöntőjét a minszki Európa Játékok birkózótornáján, melyen így előbbi szombaton az arany-, utóbbi pedig a bronzéremért mérkőzhet.

A 60 kilogrammban szereplő Torba délelőtt két magabiztos győzelmet aratott, s egyértelműen azt várta magától, hogy a négy között a georgiai Dato Chkhartishvilit is felülmúlja, és karrierje során először finálét birkózhat majd.

Torba Erik (állva) magabiztosan jutott az elődöntőig (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Torba elmondása szerint eddig kétszer találkozott mostani riválisával versenyen, s egyszer ő, egyszer pedig a georgiai győzött, mindkétszer rendkívül kiélezett csata végén. Nagy küzdelem jellemezte ezt a meccsüket is. Az elején a szőnyeg közepén keresték a jó fogást a másikon, de egyikük sem találta, majd az eredménytelen harcnak a bírók vetettek véget Torba intésével (0-1). A georgiai leküldette parterbe ellenfelét, aki kiválóan védekezett, fel tudott állni, sőt, úgy tűnt, akár a georgiai mögé is kerülhet, ám riválisa ki tudott bújni a fogásból. Ezt követően újabb egy perc álló küzdelem következett, majd a georgiai indított, hátára csavarta Torbát, aki villámgyorsan visszafogott, és pörgetett. A bírák először kettő plusz kettő pontot adtak a magyarnak (4-1), ám a georgiaiak videózást kértek, ami után módosították korábbi döntésüket, s négy pontot adtak Chkhartishvilinek és egy plusz kettőt a visszafogásért és pörgetésért a magyarnak (3-5).

A második menetben már két és fél perce gyilkolták egymást a birkózók, amikor – az akkor már csak előnye megőrzéséért küzdő – georgiai kapott intést (4-5), lentről pedig Torba Erik át tudta őt fordítani a hátára, amivel 20 másodperccel a vége előtt fordított (6-5). Ezek után a georgiai elveszítette hidegvérét, hisztizni kezdett, mire a bírónak kellett erélyesen figyelmeztetnie, hogy a szőnyeg csapkodása helyett folytassa a küzdelmet, aminek utolsó másodpercei leperegtek, Torba pedig döntőbe jutott.

Kevéssel utána szólították szőnyegre a háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamást (77 kg), aki órákkal korábban zárult negyeddöntős összecsapását követően csak annyit mondott, hogy nagyon elfáradt. A fináléért az örmény Karapet Csaljannal kellett megküzdenie, aki ezúttal megoldhatatlan feladat elé állította. Az első menetben nem sok érdemi esemény történt. Az örményt intették, lentről viszont nem tudott akciót csinálni rajta a legutóbbi két vb ezüstérmese (1-0). A második három percben Lőrincz ment előre, nem akarta, hogy visszaintsék, ám nagy igyekezetében két indítását is megkontrázta a roppant erős és stabilan birkózó Csaljan, aki végül biztosan, 4-1-re győzött.

Torba és Lőrincz értékelését itt tekintheti meg.

A nap harmadik magyarja, Krasznai Máté (67 kg) első meccsén gyorsan veszített, este pedig kiderült, hogy véget ért számára a verseny, miután ukrán legyőzője nem került fináléba.

Szombaton Torba és Lőrincz Tamás mellett Lőrincz Viktor (87 kg) és Kiss Balázs lép (97 kg) szőnyegre a minszki Sportpalotában.

További tartalmak