Lőrincz Viktor bronzérmes az Európa Játékokon

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Viktor bronzérmet nyert a minszki Európa Játékok birkózótornáján.

A BHSE Európa-bajnoka és kétszeres világbajnoki bronzérmese szombaton második meccsén az azeri Abbasov ellen bosszantó vereséget szenvedett, egy figyelmetlensége után tudott rajta akciót csinálni riválisa, ami nagyon dühítette őt és Sike András szövetségi kapitányt is. Lőrincznek egyedül az adott némi vigaszt, hogy bízott abban, Abbasov döntőbe jut és vigaszágra viszi, amit meg is tett.

Lőrincz vasárnap így a vigaszágon kezdhetett és simán, 6-3-ra nyert, majd fél órával később már a horvát Ivan Huklek elleni bronzcsatára kellett kivonulnia.

A mérkőzés elején a pihentebb Huklek ment előre, Lőrinczet egy perc után meg is intették (0-1), a lenti helyzetből viszont a magyar kiválóan védekezett, Huklek keze pedig a lábára csúszott, így állásból folytatódott a küzdelem. A folytatásban némileg borult a szokásos forgatókönyv, Lőrincz ugyanis nagyon eredményesen ment előre, és kevéssel az intése után kiléptette a horvátot (1-1), a harmadik perc közepén pedig derékra támadott és hátára billentette (5-1).

Az előny tekintélyes volt - a négypontos akcióval, pedig még nagyobb -, ám a kevés pihenő miatt félő volt, hogy Huklek jobban bírja majd erővel. A második menet elején a horvát azonnal nekiugrott Lőrincznek, aki viszont nagyon észnél volt, és még az első perc végén szép kontrából berántotta ellenfelét és mögé került (7-1). Az utolsó két percre szinte behozhatatlannak tűnő előnnyel vezetett Lőrincz, Huklek viszont fáradhatatlanul ment előre, mindent megpróbált, és többször nagyon közel került ahhoz, hogy levigye, vagy kiléptesse riválisát, ám a magyar minden alkalommal ki tudott menekülni a kritikus helyzeteknél, és megnyerte a bronzérmet.

„Nagyon sokat kivett belőlem, mert ilyen még nem volt, hogy birkóztam vigaszágon, aztán 15-20 perc múlva mehettem bronzmeccsre - nyilatkozta az M4 Sportnak Lőrincz. - A lényeg, hogy megvan. Nagyon örülök neki. Végre 2014 után két érmet vihetünk haza a tesómmal és persze nagyon örültem Torba Erik érmének is, úgy gondolom, elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel."

 

A 2016-ban olimpiai ötödik birkózó Torba Erik (60 kg) ezüstje és bátyjának, Tamásnak (77 kg) a bronza után a harmadik magyar birkózóérmet nyerte az EJ-n, melyen a magyar küldöttség 15. érmét szerezte (4 arany, 6 ezüst, 5 bronz).

„Ötből három versenyzőnk dobogóra állhatott, amivel elégedett vagyok, jól szerepeltünk. Persze mindig akad, amin lehet bosszankodni, Viktor negyeddöntője ilyen, de összességében eredményes versenyt zártunk" - értékelt Sike András kapitány.