Vettel nem versenyzett elég okosan 2017-ben?

Bajnoki esélyesként okosabb is lehetett volna Sebastian Vettel, a Ferrari pedig joggal okolhatná versenyzőit az idei vereségért Flavio Briatore szerint.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Volt mit ünnepelnie a Ferrarinak múlt vasárnap, hiszen Sebastian Vettel július óta tartó nyeretlenségi sorozatuknak vetett véget a Brazil Nagydíjon aratott győzelmével. Hogy ilyen sokat kellett várniuk az újabb diadalra, az persze inkább kritika rájuk nézve, ám éppen ezért volt már nagy szükségük a sikerélményre.


A Renault és a Benetton korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore ennek ellenére most az ünneprontó szerepét játszotta el, s az olasz Rai Radio műsorában inkább szerencseként értékelte a Scuderia győzelmét. „Mindannyian örülünk a Ferrari sikerének, de nem szabad elfeledni, hogy a főszereplő, Lewis Hamilton a boxból rajtolt. És láttuk, hogyan zárkózott fel onnan” – hívta föl a figyelmet.


Hamilton egyéni hiba, az időmérős kicsúszása miatt került a mezőny végére – ám Briatore szerint ugyanilyen okokra vezethető vissza az is, hogy az interlagosi hétvégének már nem volt tétje a vörösök szempontjából. Úgy véli, a Ferrari óriási esélyt szalasztott el 2017-ben, és hiba lenne mindezt pusztán a megbízhatósági problémákra vagy a csapatra kenni. „A Ferrarinak esélye nyílt a Mercedes legyőzésére, de elbukott. Ki más lenne ezért a felelős, ha nem a versenyzők? Egymásba mentek Szingapúrban. Fölösleges Verstappent hibáztatni érte, mert csak el kellett volna engedniük öt, hogy aztán később megpróbálják megelőzni. A legrosszabb esetben is másodikak lettek volna. A gondot a nullázás jelenti” – vélekedett a már visszavonult excsapatfőnök.
Fernando Alonso és Flavio Briatore bajnoki címüket ünnepli 2005-ben Interlagosban (Fotó: E.Davenport / xpb.cc) Fernando Alonso és Flavio Briatore bajnoki címüket ünnepli 2005-ben Interlagosban (Fotó: E.Davenport / xpb.cc)


Mint mondta, egy bajnoki címért harcban álló versenyzőnek a saját felelőssége, hogy megfontoltan, taktikusan versenyezzen. Vettel szerinte ezt nem tette meg Szingapúrban, és ezért csapatát is felelősség terheli. „A Ferrarinak jobban kellett volna kezelni a versenyzőit. Az én időmben, amikor Fernando (Alonso) a bajnoki címért küzdött, voltak versenyek, amelyeken azt tanácsoltam neki, hogy ne hagyja, hogy felbosszantsa őt a McLaren, egyszerűen csak fogadja el a harmadik helyért járó pontokat. Nem kell kockáztatni és elszalasztani az esélyt.” Alonso 2005-ben e „védekező” taktikával győzte le Kimi Räikkönent az övénél az év második felében gyengébb autóval.


Briatore nem először kritizálja a Ferrarit és versenyzőit. Nemrég arról beszélt, hogy jelenlegi párosukkal sosem fognak konstruktőri világbajnoki címet nyerni. „Ahhoz, hogy világbajnok légy, két jó versenyzőre van szükséged. A Ferrarinál ez most nincs meg. Räikkönennel soha nem lesznek csapatbajnokok” – jelentette ki.


Ennek kapcsán azt is megjegyezte, ő gondolkodás nélkül szerződtette volna Max Verstappent. „Én egyből őt választanám, mert igazi harcos, a Forma–1 egyetlen nagy tehetsége. Nem tudom, Marchionne meglépi-e ezt, eléggé kiszámíthatatlan.”