Musorujsag
Élő Eredmények

Fábiánné szívének Kőbán olimpiai győzelme a legkedvesebb

Fábiánné szívének Kőbán olimpiai győzelme a legkedvesebb

MTI
A 75 esztendős edző elárulta, pályafutása során a férfiakkal könnyebben szót értett.

Kőbán Rita 1996-os atlantai olimpiai győzelmét emelte ki számos, edzőként aratott sikere közül a hétfőn 75 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakedző. Az M1 aktuális csatornán vasárnap este arra a kérdésre, hogy hosszú pályafutásából melyik a legszebb emlék, a szívének a legkedvesebb győzelem, azt mondta az 1996-osnak „végtelenül örült”.

„Amit Kőbán Rita, Atlantában véghezvitt, az nagy megkönnyebbülés volt” – fogalmazott, egyúttal emlékeztetett rá, hogy már 1992-ben nyerhetett volna, de ott ezüstérmet szerzett, ezért különösen értékes, hogy négy évre rá nyerni tudott. Ráadásul ez volt az első egyéni olimpiai győzelem, ami edzőként hozzá kötődött. Arról is beszélt, hogy tanítványaitól sokkal többet követel, mint amit versenyzőként ő maga tudott volna nyújtani.

„De nem lehet összehasonlítani az akkori versenyzést, meg a mait, teljesen más a mostani” – indokolta szigorát. Fábiánné Rozsnyói Katalin korábban női és férfi csoportok felkészülését irányította, most viszont egy versenyző, Takács Tamara edzéseit vezeti – az idei eredmények alapján sikeresen. Takács vezérevezőse volt a racicei világbajnokságon aranyérmes négyesnek, az egység tagjaként a plovdivi Európa-bajnokságon is diadalmaskodott, és a kontinensbajnokságon 500 méteren egyesben is a legjobbnak bizonyult. A tréner elmondta, hogy nagyon jól érzi magát az új felállásban.

„Jó kontaktust tudok kialakítani vele” – mondta, majd úgy folytatta, hogy mivel nincs csapat, nincs féltékenység sem. – „A következő évre készülünk, valahogy úgy terveztük el, hogy lépcsőfokonként haladunk. Most az első lépcsőfokot megtettük, még van három az olimpiáig.” Az edző szerint nagy kihívás elé néz versenyzője jövőre, ha ugyanolyan eredményes akar lenni, mint idén, mert „két olyan egyéniség” fog visszatérni, aki anyai örömök miatt az idei évet kihagyta – utalt az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutára és a szintén ötkarikás aranyérmes Csipes Tamarára.

Fábiánné Rozsnyói Katalin azt is megemlítette, hogy pályafutása során a férfiakkal könnyebben szót értett. „A fiúk nyíltabbak, a fiúkkal olyan haveri kapcsolatot alakítottam ki. A lányok azért visszafogottabbak, lehet, hogy egymás között pletykásak, de saját magukat soha nem adják ki” – mondta. A szövetség bő egy hete aranyérdeméremmel ismerte eddigi sikeres munkáját, a kajak-kenu sport érdekében végzett több évtizedes tevékenységét és kiemelkedő sikereit, emellett pedig jelölt a Prima Primissima díjra a sport kategóriában.

Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzőként ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren az 1968-as, mexikóvárosi olimpián. Pályafutása befejezése után 1977-ben kezdett edzősködni. Első kiemelkedő versenyzője Mészáros Erika volt, aki húszévesen két vb-címet szerzett 1986-ban, majd egy olimpiai ezüst után Barcelonában a négyes tagjaként aranyat is nyert Czigány Kinga, Dónusz Éva és Kőbán Rita társaságában. Kőbán számos világbajnoki címe mellett 1996-ban K-1 500 méteren lett első a játékokon, míg Sydneyben második a négyessel. Feltűnt Kovács Katalin is, aki Szabó Szilviával párosban is ezüstérmet szerzett 2000-ben, és Janics Natasa is ekkor kezdett vele edzeni.

Kovács és Janics sokáig verhetetlen párost alkotott, mind a világ- és az Európa-bajnokságokon, mind pedig az athéni olimpián, s kimagasló sikert hozott számukra a 2006-os, szegedi világbajnokság is, amelyen együtt hat számot nyertek. 2007-ben Janics elhagyta a csoportot, majd az olimpia előtt többen – köztük Kovács Katalin is – követték, így az edző Benedek Dalmával és Paksy Tímeával folytatta a közös munkát. 2011-ben kezdett férfiakat edzeni: a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős a hazai rendezésű vb-n rögtön aranyérmet nyert K-2 500 méteren. A következő állomás a londoni olimpia volt, ott Tóth és Kulifai – Kammerer Zoltánnal és Pauman Dániellel – olimpiai ezüstérmet szerzett.

Fábiánné Rozsnyói Katalin 2014 májusában úgy nyilatkozott, hogy a riói olimpián felhagy az edzősködéssel, de sportágától nem szakad el, később azonban úgy döntött, a tokiói nyári játékokig folytatja tevékenységét. A Magyar Sportújságírók Szövetségénél 2001 és 2006 között sorozatban hatszor ő volt az év edzője.

További tartalmak