Musorujsag
Élő Eredmények

Lemondott Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke

Lemondott Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke

MTI
Engedett a nyomásnak és lemondott posztjáról Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke.

A 74 éves sportvezető távozását rögtön azután kezdték többen követelni, hogy múlt hétfőn a válogatott elbukta a Svédország elleni világbajnoki pótselejtezőjét, így nem jutott ki a jövő évi oroszországi tornára. A kudarc miatt 1958 után először rendeznek majd vb-t Olaszország nélkül.

Tavecchiót mások mellett az Olasz Olimpiai Bizottság vezetője is távozásra kérte fel, ám a múlt héten még nem volt hajlandó lemondani. Egy interjúban pedig arról beszélt, hogy a kudarc okai Gian Piero Ventura szövetségi kapitány rossz döntéseiben keresendőek. A szakvezetőtől két nappal a milánói 0-0 után köszönt el a FIGC.

A tapasztalt sportvezető 2014 nyara óta irányította a szövetséget, miután elődje, Giancarlo Abete azonnal lemondott, amint a nemzeti együttes kiesett a brazíliai vb csoportkörében.

Hétfői sajtótájékoztatóján Tavecchio úgy fogalmazott, neki kell bűnhődnie Ventura miatt, pedig nem is ő választotta a szövetségi kapitányi posztra tavaly, hanem Marcello Lippi, aki a válogatott mellett nem hivatalos tanácsadóként tevékenykedett.

„Politikai és nem sportszakmai okokból mondtam le. Lemaradtunk a világbajnokságról, és ebből tragédia lett” – hangsúlyozta. Elárulta azt is, hogy az elnökség tagjait felszólította, vele együtt mondjanak le, de ezt egyikük sem tette meg.

A távozó elnök az elmúlt egy hét alatt öt edzővel tárgyalt a kapitányi posztról, de jelenleg mindegyiknek van munkája, ezért nem vállalják a feladatot.

További tartalmak