Musorujsag
Élő Eredmények

Békét akar a síelők új elnöke

Békét akar a síelők új elnöke

MTI
Az új vezető egyelőre nem tervez jelentősebb személyi változásokat a szövetségben.

Elsődleges rövidtávú céljaként a béketeremtést említette Bajai Attila, a Magyar Sí Szövetség hétfőn megválasztott elnöke. „Három napom volt eldönteni, hogy vállalom-e a feladatot. Végül éppen azért vállaltam, mert talán alkalmas vagyok a béketeremtésre. Elemezni kell a békétlenség valódi okát. Ha ezt megtaláltuk, akkor feloldható a feszültség és helyreállítható a harmónia, amennyiben mindkét fél nyitott rá” – mondta az MTI-nek adott keddi interjúban a négy évre megválasztott sportvezető, aki multinacionális cégek magyarországi leányvállalatainak volt vezető menedzsere.

A maratoni hosszúságú, több mint hatórás és személyes vitáktól sem mentes tanácskozáson a Rozmaring SE síszakosztályának egyik alapítóját 52-en támogatták a 11 szavazatot kapott Vámos Attilával szemben. Az alelnök a Bajai javára visszalépett Gótzy Antal lett Vámossal szemben. Bajai úgy vélte, a szavazás eredménye is azt mutatja, hogy a tagság bízik abban a tapasztalatban, amelyet az üzleti életben szerzett.

A sportvezetőként korábban a Bp. Honvéd kajak-kenu szakosztályát két évig alelnökként, öt évig pedig elnökként irányító Bajai a hosszútávú célok között a versenyzői létszám emelését és az utánpótlás fejlesztését említette. „Hatszázezer ember síel Magyarországon. Össze kell fogni a síoktatókkal, mert ők tudják megszólítani ezeket az embereket és adott esetben a legtehetségesebbeket átirányítani a versenysportba. A szövetségnek ugyan 102 tagegyesülete van, de a versenyzői létszám ehhez képest alacsony” – mondta Bajai.

Az utánpótlásról úgy szólt, hogy a szocsi olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit svájci edzője, Stefan Abplanalp révén olyan szaktudás van elérhető közelségben, ami világ szinten is kivételes. Ebben szerinte komoly lehetőség van, a tudását fel kell használni az utánpótlásképzésben is.

A személyi kérdésekről úgy nyilatkozott, hogy nyolcvan nappal a phjongcshangi téli olimpia előtt „balgaság lenne” személyi kérdésekben változtatni, azaz Kapitány Ildikó marad a főtitkár, Stark Márton az alpesi szakág szövetségi kapitánya. Hozzátette, Kaszó Klára korábbi ügyvezetőnek, akinek Kálomista Gábor elnök májusi lemondása óta nincs pozíciója a szövetségben, olyan érdemei vannak, mint keveseknek a magyar sísportban, így „hiba lenne a lavórral kidobni a gyereket is”, éppen ezért sok mindenben kikéri majd a véleményét.

A hétfői közgyűlés egyik legnagyobb vitáját kiváltó pontja az az alapszabály-módosítás volt, hogy megszüntessék-e a szövetség közhasznúságát. Ezt végül támogatták a küldöttek. Bajai szerint a közhasznúságnak jelenleg semmi előnye sincs, így „ma már nem annyira vonzó, mint korábban”, ugyanakkor több adminisztrációval jár.

„Azt kértem az új elnökségtől, hogy minél előbb tartsuk meg az alakuló ülést, továbbá halljuk meg a másik oldal valós érveit is” – mondta zárásképpen Bajai. A július 13-án megválasztott előző elnök, Megyesy Jenő múlt héten mondott le, de hétfőn mindenképpen tisztújításra került volna sor, mivel az előző elnökség mandátuma október végén lejárt.

További tartalmak