Musorujsag
Élő Eredmények

Beismerte a nemi erőszakot az amerikai tornászválogatott orvosa

Bild
Bűnösnek vallotta magát hétrendbeli nemi erőszakban Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa.

Az 55 éves férfi a Michigan állambeli Lansing bírósága előtt azt mondta, szörnyen sajnálja tetteit, bocsánatot kér, áldozatainak pedig gyógyulást kíván. Nassar és ügyvédje korábban korábban azzal védekezett, hogy az esetek „megengedett orvosi kezelések” voltak. A bűncselekményeket akkor követte el, amikor az Egyesült Államok Torna Szövetségének, illetve a Michigan Állami Egyetemnek dolgozott.

Larry Nassar és az amerikai tornászlányok a 2012-es londoni olimpián (Fotó: Reuters/Brian Snyder) Larry Nassar (a háttérben) és az amerikai tornászlányok a 2012-es londoni olimpián (Fotó: Reuters/Brian Snyder)

Nassar – akit más ügyekben további büntetendő szexuális cselekményekkel, valamint gyermekpornográf tartalmak birtoklásával vádolnak – legalább 25 év börtönbüntetésre számíthat, de az amerikai sajtó szerint 40 évet is kaphat. A tárgyalást január 12-ére napolták el, az áldozatok nagy száma miatt azonban több napig is eltarthat. A férfi ellen 140 nő tett panaszt, ők a tárgyalóteremben követték végig a szerdai meghallgatást.

Rosemarie Aquilina bíró szerint Nassar „aljas módon kihasználta” bizalmi pozícióját annak érdekében, hogy „gyerekeket erőszakoljon meg”, a lelki sebek begyógyulása pedig egy életen át is eltarthat, „amíg ön élete végéig gondolkodhat a rács mögött azon, hogy mit okozott az áldozatainak azáltal, hogy elrabolta a gyerekkorukat”.

Larry Nassar vádlói között olimpiai bajnokok is vannak, mint Gabby Douglas, Aly Raisman vagy McKayla Maroney. Utóbbi például azt mondta, hogy a csapatorvos a 2011-es vb-n úgy erőszakolta meg őt, hogy előtte bealtatózta.

Tavaly év végén 24 olyan edző szerepelt az amerikai tornaszövetség tiltólistáján, akik szexuális bűncselekmények miatt soha többet nem dolgozhatnak a szervezet égisze alatt. Ez a szám jelenleg 43, azaz egy év alatt csaknem megduplázódott a számuk.

További tartalmak