Musorujsag
Élő Eredmények

Két vizsla is segít kondiban tartani világbajnok kardozónkat

Kossuth Rádió/Sportvilág
Szatmári András tavaly ilyenkor nem gondolta volna, hogy ilyen remekül alakul számára a 2017-es év.

Az Év egyetemi sportolója díjjal kitüntetett magyar kardvívó idén júliusban világbajnok lett, augusztusban pedig megnyerte az Universiadét. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, a decemberi Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupaversenyen szerzett bronzérme után reménykedett abban, hogy jó évnek néz elébe, de ilyen folytatásban még ő sem bízott. „Próbáltam nyugtatni magam, hogy ez egy kiugró eredmény volt, még nem tartok ott, hogy minden versenyen négyben legyek. Próbáltam a földön tartani magamat, szerintem sikerült is.”

Lipcse, 2017. július 21. Szatmári Andrást ünneplik csapattársai, miután legyőzte a dél-koreai Gu Bon Gilt a férfi kardozók döntőjében a lipcsei vívó-világbajnokságon 2017. július 21-én. Huszonhét év elteltével avattak ismét magyar győztest férfi kard egyéniben azután, hogy 1990-ben Nébald György bizonyult a legjobbnak. (MTI/AP/DPA/Jan Woitas) Szatmári Andrást ünneplik csapattársai, miután legyőzte a dél-koreai Gu Bon Gilt a férfi kardozók döntőjében a lipcsei vívó-világbajnokságon 2017. július 21-én. Huszonhét év elteltével avattak ismét magyar győztest férfi kard egyéniben azután, hogy 1990-ben Nébald György bizonyult a legjobbnak. (MTI/AP/DPA/Jan Woitas)

A 24 éves vívó egyáltalán nem számított rá, hogy kevéssel az edzőváltás után máris világbajnok lesz. „Nem gondoltuk, hogy nyerni fogok. Edzőt is váltottam a nyáron az olimpia után, úgyhogy úgy voltam vele, hogy persze, a cél az, hogy majd közösen nyerünk egy vb-t, esetleg olimpiát, de még van négy évünk együtt dolgozni. Azt azért nem gondoltuk, hogy rögtön az első évben ennyire jól fog elsülni a közös munka.”

Szatmári András szerint szükséges volt a nyári edzőváltásra, és az egész stábja sokat tett a világbajnoki címért. „A fejemben is kellett egy szemléletbeli váltás, illetve taktikailag és technikailag is más munkát végzünk, mint végeztem a riói olimpia előtt. Szerintem ezek összessége vezetett ezekhez a sikerekhez. Összeköthető azzal is, hogy egy kicsit talán benőtt a fejem lágya, de ehhez azért tényleg kellett az, hogy ilyen edző és ilyen pszichológus, ilyen gárda álljon mögöttem” – fogalmazott a kardozó, aki Gárdos Gábor és Pézsa Tibor kezei alatt dolgozik, pszichológusa pedig Lauter Adrienn.

Az interjúban az is szóba került, hogy Szatmárinak és barátnőjének is van egy vizslája, a két kutya sétáltatása pedig remek lehetőség a kondíció szinten tartására.

A Kossuth Rádió interjúja Szatmári Andrással

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak