Csak egy célja van a Renault-nak

A Renault tanácsadójaként dolgozó Alain Prost kiemelte, a csapat nem tűz ki maga elé konkrét célokat a 2018-as szezonra, hiszen a legfontosabb most az, hogy folyamatosan fejlődni tudjon. Ő maga egyébként nem tartja kizártnak, hogy menetközben szereznek egy-két dobogós helyezést.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A téli teszteket követően több szakértő is pozitívan értékelte a franciák teljesítményét, és megszellőztette, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull, vagyis a nagy hármas mögött ők lehetnek majd a középmezőny egyik, ha nem a legmeghatározóbb csapata, hiszen a látottak alapján a sebességük és a megbízhatóságuk (ezzel tavaly alaposan meggyűlt a bajuk) is rendben van.


A vezetőség tagjai minden valószínűség szerint örömmel konstatálták, hogy a tesztek a terv szerint haladtak, elbízni azonban nem szeretnék magukat. „2018-ban fejlődnünk kell, és fokozatosan kell előrelépnünk” – jegyezte meg az új szezon kapcsán a gyár tanácsadójaként dolgozó korábbi négyszeres világbajnok, Alain Prost. „Az első hármasnak elméletileg nagy az előnye, szóval nehéz elkapni őket. Év közben lesznek újításaink, szóval a dobogót azért nem zárjuk ki teljesen.”
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)


Ennél többet azonban jósolni sem mer a francia legenda, aki nem győzte hangsúlyozni, a futamgyőzelmek még nem szerepelnek a csapat tervei között. „Szerintem teljesen fölösleges konkrét célokat kijelölni, a versenyzésben ugyanis nem így mennek a dolgok” – szögezte le.


„A csapat folytatja a fejlődését. Tartanak a szerkezeti átalakítások, folyamatosan új munkatársak érkeznek a fedélzetre, és az az enstone-i gyár is folyamatosan fejlődik. Valami hasonló történik majd Viry-ben is” – utalt a motorrészleg központjára. „Mikor fizetődnek majd ki az erőfeszítéseink, holnap, vagy holnapután? Teljesen fölösleges volna még erről beszélni. Először látnunk kell, milyen előrelépéseket érünk el a szezon során” – magyarázta.


Prost véleményét a bajnoki küzdelemről is kikérték. „A téli tesztek alapján Lewisnak (Hamilton) van egy kis előnye Sebastiannal (Vettel) szemben” – kezdte. „A szezon azonban nagyon hosszú lesz. Huszonegy futamot rendeznek majd, ez alatt az idő alatt pedig bármi megtörténhet, még meglepetések is érhetnek bennünket. Szerintem a Red Bull is erős lesz!” – mondta.
Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)