Musorujsag
Élő Eredmények

Még műtétje alatt is Schumacherről beszélt Barrichello

Még műtétje alatt is Schumacherről beszélt Barrichello

Speedweek
Borozópartnernek talán remek volt Michael Schumacher, Rubens Barrichello viszont csapattársnak és mumusnak kapta meg őt. A spielbergi helycserétől, utolsó összecsapásukról és tudat alatt még mindig meglévő szoros kapocsról beszélt.

Michael Schumacher és Rubens Barrichello a Forma–1 történetének leghosszabb csapattársi viszonyát jegyzi. Összesen 105 versenyt teljesítettek együtt a Ferrarival, és a királykategória egyik legsikeresebb duójának is számítanak, hiszen a vörösök velük uralkodták végig a 2000 és 2004 közötti, zsinórban öt egyéni és csapatbajnoki címet hozó időszakot.

Kapcsolatuk ugyanakkor nem volt igazán harmonikusnak nevezhető, hiszen a Ferrari Barrichellót második számú versenyzőként kezelte sztárja mellett, és ez több alkalommal is konfliktusok forrása volt. A brazil Globónak nyilatkozó korábbi F1-es versenyző éveken át volt szenvedője e helyzetnek, valamint Schumacher – korábban már Nico Rosberg által is emlegetett – pszichológiai játszmáinak, melyek szintén a belső rivalizálásuk részét képezték.

A brazil számára már első ferraris éve, 2000 elején világossá vált, mi vár rá a későbbi rekordbajnok oldalán. „Ő nagyszerű fickó volt egy pohár borral a kezében, megfelelő beszélgetőpartner. De a pályán és a megbeszéléseken voltak pillanatok, amikor el sem tudtam hinni, hogy valóban olyasmiket mondott, amiket” – nyilatkozta.

Michael Schumacher és Rubens Barrichello a brazil 2005-ös ferraris búcsúztatásakor (Fotó: XPB) Michael Schumacher és Rubens Barrichello a brazil 2005-ös ferraris búcsúztatásakor (Fotó: XPB)

A legfájóbb pontot természetesen a botrányt kiváltó 2002-es ausztriai helycsere jelenti Barrichello pályafutásában, melynek kapcsán most elárulta, az elvett győzelme miatt fizikailag is rosszul lett. „Úgy érkeztem meg az utolsó kanyarba, hogy eldöntöttem, nem fogom átadni a helyem. De aztán arra gondoltam: »Szeretem, amit csinálok, mi lesz, ha kirúgnak emiatt?« Schumacher szempontjából ez rosszul vette ki magát, de a díjátadó után én nem mentem a sajtótájékoztatóra, mert rosszul voltam. Aznap sokat hánytam – a düh miatt.”

Hogy azon a versenyen pontosan mi minden hangzott el a csapatrádióban, azt viszont nem kívánta fölfedni. „Ha akkoriban is hallhatóak lettek volna a rádiós beszélgetések, mindenki undorodott volna tőlük. De én feljegyeztem a rádiózást arra az esetre, ha egyszer könyvet írnék, és nyilvánosságra akarnám hozni.”

Rubens Barrichello és Michael Schumacher a 2002-es Osztrák Nagydíj díjátadóján (Fotó: xpb.cc) Rubens Barrichello és Michael Schumacher a 2002-es Osztrák Nagydíj díjátadóján (Fotó: xpb.cc)

Barrichello 2005 végéig bírta Maranellóban, ezt követően a Hondánál, a Brawn GP-nél és a Williamsnél versenyzett, utolsó csapatánál pedig megadatott neki, hogy újra ellenfélként csaphasson össze a 2010-ben a Mercedesszel visszatérő Schumacherrel.

Utolsó nagy csatájukat a Magyar Nagydíjon vívták, s annak eredménye egy hírhedt, a viszonyukat is jól jellemző falra szorítós incidens lett. Csak egy 10. hely volt a tét, de Barrichello számára presztízskérdés volt a korábbi csapattárs legyőzése. „Számomra ez olyan volt, mintha a győzelemért küzdöttünk volna. Azt mondtam: »Istenem, ha az a te akaratod, hogy ezen a napon én – eltérő autókkal – megelőzzem őt, akkor kérlek, add ezt meg nekem!«” – idézte föl a csata előtti pillanatokat.

Hogy mi lett a vége, azt nem szükséges hosszan ecsetelni: Barrichello a célegyenesben támadott, Schumacher pedig védekezésével pattanásig feszítette a húrt, és centik híján a boxutca faláig szorította a Williamst. „Az autóm orra már mellette volt, de ő még akkor is szűkítette a területet. Én viszont ezt az esélyt kértem, és abban a pillanatban a világért sem vettem volna le a lábam a gázról. Semmi pénzért!”

Barrichello az eset után beszélt Schumacherrel, aki elmondása szerint már akkor bocsánatot kért tőle. Ezt akkor a német is megerősítette.

A 2010-es hungaroringi eset (Fotó: XPB) A 2010-es hungaroringi eset (Fotó: XPB)

Az egész iróniája, hogy a manőver bár Barrichello pályafutásának egyik legszebb, legvakmerőbb előzéseként is bevonulhatott volna a sportág történetébe, annak utójátéka miatt (a brazil a rádióban egyből büntetésért kiáltott, amit Schumacher meg is kapott) végül ez is inkább egy kétes Schumacher-megmozdulásként maradt meg a krónikákban…

A hétszeres világbajnok árnyéka azonban nem csak az F1-es versenyzőként vetült örökké Barrichellóra, mint mondja, Schumacher bizonyos szempontból a mai napig az élete részét képezi. Amikor például nemrég a nyakában talált tumor miatt operálták, az orvosa utólag elárulta neki, hogy még akkor is Schumachert emlegette. „És ez nem az első alkalom volt. Talán valami a tudatalattimban lehet” – mesélte.

A 2013 végén súlyos fejsérülést szenvedő volt kollégája jelenlegi állapotáról Barrichello ugyanakkor nem tud semmit. A baleset után ugyan szerette volna őt meglátogatni, ám a német családja lebeszélte erről. „Az első próbálkozásomat elutasították. Azt mondták: »Neki és magadnak sem tennél ezzel jót.« Tehát nem tudok róla semmi újat. De bizonyos formában mindig jelen van velem” – állapította meg a 326 nagydíjon résztvevő 11-szeres futamgyőztes.

Borítókép: Michael Schumacher és Rubens Barrichelllo (Fotó: XPB)

További tartalmak