Francia Nagydíj: Két DRS-zónát jelölt ki az FIA

Két DRS-zónát jelölt ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a hétvégén rendezendő Francia Nagydíj visszatérő, ám az utóbbi években „megújuló” helyszínére, a hosszú egyenesekkel bőven „ellátott” Paul Ricard-versenypályára.

A Paul Ricard-versenypálya (Fotó: Grand Prix France F1/Twitter)

A királykategória teljes mezőnye legutóbb 1990-ben látogatott a Le Castellet-ben található versenyhelyszínre, ami korábban a Francia Nagydíj egyik állandó otthona volt. A több vonalvezetéssel is bíró pályán a leghosszabb kialakítást választották az F1 idei visszatéréséhez, a nyomvonalon pedig több egyenes is található, bőven volt tehát a DRS-zónához alkalmas pont.


Az első a híres Mistral-egyenes első felében kap helyet (az eredetileg 1,8 kilométeres egyenest az F1-es vonalvezetés esetében megtörik egy sikánnal), érzékelési pontját pedig 75 méterrel a 7-es kanyar előtt helyezik majd el – az állítható hátsó szárnyat 170 méterrel a forduló után lehet majd fölnyitni.
FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc) FIA logó (Fotó: Moly/ xpb.cc)


A második zóna érzékelési pontja a tizennégyes – vagyis az utolsó előtti – kanyarnál lesz, az aktiválási pont pedig 115 méterrel a tizenötös fordulót követően kezdődik. A második DRS-zóna tehát a célegyenesben kapott helyet, ami feltehetően nem a pálya leggyorsabb pontja lesz majd, a Mistral ugyanis még „földarabolva” is tempósabb lehet.


A Motorsport cikke szerint egyébként a helyzet még változhat, az FIA ugyanis folyamatosan elemezni fogja a DRS-zónákat, amint az autók pályára gurulnak a pénteki edzéseken, és megérkeznek az első visszajelzések a versenyzőktől.


Ha az irányító testület úgy érzi, nem elég hatékonyak, vagy adott esetben „túl hatékonyak”, akkor változtathat a zónák hosszúságán, akkor pedig, ha a visszajelzések alapján az tűnik majd valószínűnek, hogy a két pont kevés az előzések megtámogatásához, kijelölhetnek egy harmadikat is. Ez a hírek szerint a Mistral-egyenesbe iktatott sikán után kaphat helyet.
A három betű jelentése: nyomd a gombot, és kerüld ki! (Fotó: xpbimages.com) DRS-tábla (Fotó: xpbimages.com)