Musorujsag
Élő Eredmények

Faképnél hagyta Vettel és Grosjean az őket megállító rendőröket

Faképnél hagyta Vettel és Grosjean az őket megállító rendőröket

Auto Motor und Sport, Autosport, Motorsport-Total
A Francia Nagydíjon kialakult közlekedési káosz a versenyzőket sem kímélte. Romain Grosjean a hatóságokkal is kénytelen volt ujjat húzni, míg a Force India vezetője egy fontos tárgyalást mondott le a dugó miatt.

Összesen négy út vezet a Francia Nagydíjnak otthont adó Paul Ricard-versenypályára, ám a nagyközönség számára ebből csak kettő használható, ráadásul a végén azok is egymásba futnak. A harmadikat a mentőknek tartják fenn, a negyediket pedig a csapatok és a média dolgozói számára, hogy könnyebben megközelíthessék a helyszínt. Más kérdés, hogy többen csak utólag értesültek az alternatív lehetőségekről, így sokan azok közül is dugóban rostokoltak, akik munkába igyekeztek volna.

Ami a szurkolóknak fenntartott utakat illeti, órákba telt megtenni az autópálya lehajtója és a versenypálya közötti távot. Főleg az utolsó 10 kilométeren lassult le a sor, volt, akinek több mint 2 órába telt e szakasz teljesítése.

A Mercedes egyik szerelőket szállító kisbusza is elakadt a dugóban, mert a sofőrjének nem szóltak, hogy van a személyzet számára kijelölt útvonal is. Mivel időre kellett a pályára érniük, úgy döntöttek, a lezárt, ellenkező irányú sávba hajtanak, s így kerülik ki az autósort. Egy büntetést kockáztattak meg ezzel.

Hasonló helyzetbe került Romain Grosjean és Sebastian Vettel is, akit a rendőrök állítottak félre munkába menet. „A versenyzők dolga sem könnyebb. A rendőröket idézem: »nem érdeklik« őket a versenyzők. Sebastian Vettellel voltam, és megállítottak a rendőrök. Ahogy kell, le is álltunk. Aztán tovább akartunk menni, de nem engedtek. Elmagyaráztam nekik, hogy versenyzők vagyunk, hogy nélkülünk itt nem lesz show, és ekkor mondta nekem az egyik barátságosan: »Nem érdekel«” – mesélte a Haas versenyzője.

Grosjeanéknak nem volt más választásuk, mint az agresszív, de szabálytalan út: kikerülték a rendőröket és továbbálltak. „Ezt követően egyszerűen gázt adtunk. Ők gyalog voltak” – mesélte a francia. „Nagy kár ezért, és meglepetésként is ért bennünket, mivel megvoltak a papírjaink, csapatruházatban voltunk, minden megvolt.”

Romain Grosjean (Fotó: MTI/EPA) Romain Grosjean (Fotó: MTI/EPA)

Rosszabbul járt náluk a Force India ügyvezetője, Otmar Szafnauer, aki ugyan a dugót elkerülte, ám egy fontos üzleti tárgyalást le kellett mondania miatta, mivel partnere egyszerűen megunta az órákig tartó várakozást. „Nevetséges volt! Két órába telt tíz kilométer megtétele! Volt egy vendégünk, aki csak egy találkozó miatt repült Franciaországba, aztán ment is vissza. Valóbaján nem lett semmi a találkozóból, mert visszafordult, és visszatért a reptérre. Felhívott, és azt mondta: »Bocsánat, de két és fél óra alatt hét kilométert tettem meg, a repülőm pedig délután ötkor indul, muszáj visszafordulnom.«” – mesélte az amerikai.

Szerinte a szervezőknek érdekükben állna elgondolkodni a helyzeten, mert a futamuk hírnevét és sikerét kockáztatják. „Ha én szurkoló lettem volna pénteken, és két és fél órámba telt volna, hogy hét kilométerrel előrébb jussak, kétszer is meggondoltam volna, hogy jöjjek-e, és ez probléma. Nekem nincs választásom, ide kell érnem, de a szurkoló választhat, és talán úgy dönt, hogy más eseményt választ, ahol nem kell ennyi idő hét kilométerhez.”

A káosz 10 és 13 óra között tetőzött pénteken, aztán a második edzést követően a nap végén megismétlődött ugyanez a másik irányba is. A szervezők azóta már jelezték, a folytatásban nem egyesével, hanem egyszerre nyitják meg a pálya körüli összes parkolót, és a másik sávot is lehet majd használni az utakon. Közösségi oldalukon emellett azt is közölték, hogy a dugók ellenére a nyitónapon 30 ezer néző jutott ki a pályára.

A vezető beosztásúak közül sokan e problémákból mit sem éreztek meg. Több csapatfőnök a pálya melletti luxusszállóban foglalt helyet magának, ahol egy szoba ára 2500 euró éjszakánként; míg mások inkább helikopterrel érkeztek a pályára.

Borítókép: Sebastian Vettel és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak