Musorujsag
Élő Eredmények

Mindent vitt a kis Schumi! Bajnoki esély, aztán az F1 előszobája?

Mindent vitt a kis Schumi! Bajnoki esély, aztán az F1 előszobája?

FIA F3, Speedweek, Express
Újra Schumacher-dominancia a Nürbugringen! Mick Schumacher háromból három versenyét megnyerte az F3-ban, és ezzel igazi bajnokesélyessé lépett elő. Közben pedig már a következő lépést is megteheti.

A Todt–Schumacher páros a dobogón. Számtalanszor láthattuk őket együtt, a mostani viszont más volt. Jean Todt a Ferrari egyenruhája helyett már az FIA elnöki tisztségét viseli, a Michael Schumacherrel közösen megélt nagy pillanatoknak pedig csak a Nürburgring, és annak Schumacher-S-kanyarja állít emléket. No meg volt ott még egy 19 éves fiú…

Ő is megidézte kicsit a múltat, de mindezt úgy, hogy jelenné és valóságossá tette. Az ifjú utódról, Mick Schumacherről van szó, aki nemcsak apjára emlékezteti a szurkolókat, de közben saját jövőjét is építgeti autóversenyzőként – mégpedig egyre magabiztosabban.

Pazar hétvégén van túl a hétszeres F1-es világbajnok fia. A Forma–3-as Európa-bajnokság nürburgringi állomásán Mick Schumacher ellenállhatatlan teljesítménnyel három győzelmet zsebelt be két nap alatt, tovább folytatva Belgium óta tartó remeklését, melynek köszönhetően már csak 3 pontra van a bajnokságot vezető Red Bull-ifjonc, Dan Ticktum mögött.

Mick Schumacher és Jean Todt (fotó: Mick Schumacher/Twitter) Mick Schumacher és Jean Todt (fotó: Mick Schumacher/Twitter)

A Prema-csapat versenyzője az első futamot a második rajthelyről kezdte, de már az első kanyarban az élre állt, és onnan nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. „Ki akartam autózni egy jó távolságot, ami össze is jött. De fontos volt beosztani a gumikat is. A többiek talán közelítettek, de mivel nehéz itt az előzés, kézben tudtam tartani a versenyt” – nyilatkozta sikere után Mick Schumacher.

A fenti taktika lett a következő két versenyének is a forgatókönyve. Feladatán könnyített, hogy annak a két futamnak már a pole-ból vágott neki, miután az időmérőn övé volt a két leggyorsabb kör. A második versenyen újra hamar elhúzott, majd hiába jött két biztonsági autós fázis, és próbált támadást indítani ellene legfőbb hétvégi ellenfele, az orosz Robert Svarcman, nem járt sikerrel. „Örülök a győzelmemnek és a remek autómnak! A biztonsági autós újraindítás mindkétszer jól sikerült, mindkétszer egyből megvolt az előnyöm Roberttel szemben, ami meghatározó volt. Most próbálom megnyerni a harmadik versenyt is” – mondta a második sikere után Mick.

És tartotta a szavát: a harmadik versenye hibátlan és tükörsima volt, a pole-ból rajtolva dominált, és megcsinálta a mesterhármast! F3-as pályafutása során a mostani volt az első hétvége, amelyen egynél több futamot tudott nyerni, összességében a hatodik győzelmét aratta, és sorozatban negyedik hétvégéjén állt föl legalább egyszer a dobogóra.

Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe) Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe)

Harmadik futama után apja régi harcostársa, Jean Todt széles mosollyal adta át neki a győzelmi serleget. Sikerét a menedzser, Sabine Kehm mellett Michael Schumacher régi barátja, Peter Kaiser, valamint a rekordbajnok apja, Rolf Schumacher és második felesége a boxutcából figyelte. Pont mint a régi szép időkben.

Csak egyvalaki hiányzott, aki valószínűleg mindenkinél büszkébb és boldogabb lett volna…

„Ez egy nagyszerű érzés! Nagyon jó érzésekkel vágtam neki ennek a hétvégének. Egész pályafutásom egyik legjobb hétvégéje volt ez” – jelentette ki az ifjú Schumi. Kiemelte, e sikert még különlegesebbé teszi, hogy azon a pályán érte el, amelyen apja is győzelmeket ünnepelhetett, és amelyen az egyik kanyar az ő nevét viseli. „Természetesen ez is fontos és szép, itt versenyezni, a sok szurkoló előtt nyerni. Ez csak feltüzel, libabőrössé tesz.”

Kulcsfontosságú önbizalom

És ha már kapocs: Mick Schumacher nagy F3-as menetelése éppen ott kezdődött, ahol egykor édesapjáé a Forma–1-ben. Mint Schumacher mondta, év eleji gyengébb formája után a fordulópontot a spái első sikerei hozták meg a szezonjában. „A spái pole pozíció segített abban, hogy rákapcsolhassak. Azóta kiegyensúlyozott vagyok, és képes vagyok előnyre szert tenni” – mondta.

Bár nyilvánvalóan a Mercedes-motoros autója is összeállt a második félévre, a spái önbizalomlöketnek valóban nem elhanyagolható a szerepe. Schumacher gyenge pontja korábban az időmérő volt, a jó rajthelyezés viszont az alsóbb kategóriák szoros mezőnyében jellemzően alapfeltétele a jó eredményeknek. A kis Schumi ezen a téren nagyot javult az utóbbi hónapokban, sikerei mellé a pole-ok, az első sorok is szép számmal jönnek. Azt pedig a Nürburgringen bizonyította, hogy mire képes, ha kezében érzi az irányítást.

Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe) Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe)

Mick spái első F3-as győzelme óta megállíthatatlannak tűnik. Mindenkinél több, 185 pontot szerzett ezen időszak alatt, és a mostani mesterhármassal már ténylegesen is bajnokesélyessé lépett elő, hiszen 3 egység választja el őt az F1-es induláshoz szükséges licencpontokra hajtó, a hétvégén csak két 3. és egy 4. helyet szerző Dan Ticktumtól, akinek tehát több szempontból is nagy csapás lenne elbukni az F3-as címet.

Mick persze igyekszik a földön maradni – ezt visszafogott ünneplése és nyilatkozatai is megmutatták. „Egyáltalán nem számolgatok, nem nézegetem a tabellát, és nem is gondolok erre. Egyszerűen csak futom a versenyem, és nyugodt maradok” – nyilatkozta a német, akinek szavait bizonyítja, hogy első sikere után még azt sem tudta, hogy a 4.-ről a 2. helyre lépett fel a tabellán.

Hogy célja a végső győzelem, azt persze nem titkolja. „A tendencia mindenképpen pozitív. Erős autónk van, ez a kulcsa annak, hogy megszerezzük a bajnoki címet. De egyáltalán nem nézegetem a tabellát, versenyről versenyre haladok. Mostanában nagyon jól megy. Dan érzi a nyomást, már körbenéz maga körül, de én inkább csak magammal foglalkozom. A többi majd kialakul a következő hetekben” – tekintett előre.

Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe) Mick Schumacher (fotó: FIA F3 Europe)

Bajnoki hajrá, aztán Forma–2?

A bajnoki cím elhódítására még kétszer három futama lesz. Legközelebb Ausztriában, a Red Bull Ringen csap össze a mezőny, míg a szezonzárót Hockenheimben rendezik. Ám akárhogy is alakul majd a hajrája, egyre jobbak a kilátásai arra, hogy újra feljebb lépjen egyet. Sajtóhírek szerint az F1-es monzai hétvégén, amelyen vendégként vett részt, Jean Todt fiával, a menedzser Nicolas Todttal beszélgetett hosszasan. Úgy tudni, a francia akár a részben általa alapított Forma–2-es ART-csapatnál kínálhat számára helyet 2019-re – vagyis egy élcsapatnál.

Újabb Todt–Schumacher páros alakulóban…?

Akárhogy is, az idősebb Todt szerint a legfontosabb most az, hogy hagyják levegőhöz jutni a híres apuka tehetséges fiát. „Ő egy nagyszerű versenyző, de még sokat kell tanulnia, ezért adni kell neki időt. Nagy nyomás van rajta, mert magasak az elvárások vele szemben, és előbb a Forma–2 következne. De én nagyon örülök annak, ahogyan fejlődik. Meglátjuk, mit hoz számára a jövő, hol fog kikötni. Fiatal és tehetséges, szóval miért ne juthatna el az F1-be? Bármi megtörténhet” – fogalmazott idősebb Todt.

Borítókép: Mick Schumacher (fotó: Mick Schumacher/Twitter)

További tartalmak