Minden idők legjobb szereplését produkálták a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián

Magyarország 24 éremmel, 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal zárja a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, ez minden idők legjobb szereplése.

A csütörtöki utolsó napon magyar részről már nem lesz érdekelt egy versenyző sem, a záróünnepséget – közép-európai idő szerint – éjjel tartják. Az, hogy a 79 fős küldöttség hányadik helyen zár az éremtáblázaton, a zárónap után dől el.

Késely Ajna, miután aranyérmet nyert a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia női 50 méteres gyorsúszásának döntőjében 2018. október 9-én. Fotó: EPA/NOB/Thomas Lovelock) Késely Ajna, miután aranyérmet nyert a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia női 50 méteres gyorsúszásának döntőjében 2018. október 9-én. Fotó: EPA/NOB/Thomas Lovelock)A magyarok közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna volt a legeredményesebb három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja emlékezetet, hogy a magyarok 20 sportágban indultak, és ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai információs szolgálata által közreadott kép magyar játékosokról a női strandkézilabda torna bronzérméért játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a III. nyári ifjúsági olimpián Buenos Airesben 2018. október 13-án. (Fotó: EPA/OIS/IOC/Ian Walton)A MOB összesítése alapján az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyescsapatok eredményeit is beleszámolva pedig 7-4-6 volt a mérleg, majd 2014-ben, Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a csapat, a vegyes eredményekkel pedig 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15, 8, 5 a „bővített mérleg”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai információs szolgálata által közreadott képen Milák Kristóf versenyez a férfiak 200 méteres pillangóúszásának döntőjében a nyári ifjúsági olimpián, Buenos Airesben 2018. október 12-én. (Fotó: EPA/OIS/IOC/Jonathan Nackstrand)A magyar érmesek:
arany:
Milák Kristóf (úszás - 400 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó)
Rabb Krisztián (vívás - kard egyéni)
Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg)
Berecz Blanka (úszás - 200 m pillangó)
Késely Ajna (úszás - 800 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors)
Pusztai Liza (vívás - kard egyéni)
Rendessy Eszter (kajak - gyorsasági verseny)
Kiss Ádám (kajak - gyorsasági verseny)

Endrész Klaudia az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Endrész Klaudia az ifjúsági olimpián (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)ezüst:
Milák Kristóf (úszás - 100 m pillangó)
Gönczöl Laura (kenu - gyorsasági verseny)
Balázs Krisztián (torna - talaj)
Bácskay Csenge (torna - ugrás)
Szél Anna (birkózás - 57 kg)
Endrész Klaudia (atlétika - távolugrás)
Huller Dániel (atlétika - 400 m gát)

Vég Zsombor (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Vég Zsombor (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)bronz:
Vég Zsombor (cselgáncs - 100 kg)
Leány strandkézilabda-válogatott
Gulyás Michelle (öttusa - egyéni verseny)
Balázs Krisztián (torna - nyújtó)
Vas Blanka, Buzsáki Virág (kerékpár - kombinációs csapatverseny)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai információs szolgálata által közreadott kép Pusztai Liza és a bolgár Joana Ilieva asszójáról a kardvívók vegyes csoportmérkőzéseinek elődöntőjében a III. nyári ifjúsági olimpián Buenos Airesben 2018. október 10-én. (Fotó: EPA/OIS/IOC/Joel Marklund)Vegyescsapat-versenyekben is végeztek dobogós helyen magyarok, de ezeket hivatalosan nem számolják. A vívók 1-es számú európai válogatottjával győzött a kardozó Pusztai Liza és Rabb Krisztián, ugyancsak első lett Pekler Zalán mongol partnerével légpuskában, valamint Balázs Krisztián a tornasport különböző szakágainak képviselőiből összeállt csapatok küzdelmében. A díjugrató Jármy Vince ezüstöt nyert az Európa-válogatott tagjaként.