Musorujsag
Élő Eredmények

Bújtatott üzenetben szóltak be a „nyafogós” Verstappennek…

Bújtatott üzenetben szóltak be a „nyafogós” Verstappennek…

Renault
Az elmúlt hónapokban egymásról tett nyilatkozataikból egyértelműen kiderült, hogy Max Verstappen és a Renault finoman szólva sem barátok. Itt a franciák újabb fricskája!

Remek atmoszféra, fantasztikus szurkolók, technikailag nagy kihívást jelentő pálya, bizakodás – nagyjából minden esetben ezek jelentik a csapatok által a versenyek előtt kiadott hivatalos előzetesek fő tematikáját. Általában nem túl izgalmas, sokszor kimondottan semmitmondó anyagokról van szó – ám mint azt a Renault brazíliai előzetese bizonyítja, sosem tudható, mikor rejtenek el valami érdekeset két közhely közé…

Enstone – egyébként kreatív – sajtócsapata az interlagosi hétvége felvezetéseként Max Verstappent vette célkeresztjébe, és egy neki szóló tüskével dobta fel az egyébként is laza stílusú sajtóanyagát. „A bulihangulat csak az egyik hasonlóság Mexikó és Brazília között, a másik, hogy a két városban nagyjából ugyanannyi ember él. A kettő lakossága együttesen 20 millió, ami talán hasonló szám, mint ahányszor Max Verstappen idén nyafogott valami miatt” – szúrtak oda a Red Bull versenyzőjének.

Nem véletlenül vették őt célba. Magyarországi kiesése óta (amikor az egész világ előtt sz**nak nevezte a Renault meghibásodó erőforrását) nem telik el hétvége anélkül, hogy ne kritizálná a motorjukat. Még Mexikóban is megtette, ahol az erőforrás nem megfelelő hangolására vezette vissza házon belüli időmérős vereségét, majd futamgyőzelme után is igyekezett hangsúlyozni, hogy ezen a téren vasárnapra sem történt előrelépés, mert a Renault képtelen volt megoldást találni.

Fotó: XPB Fotó: XPB

Siker vagy kudarc, a Renault Verstappennél mindig hibás, az üzengetésüknek pedig lassan már hasonló szakirodalma van, mint Fernando Alonso és a Honda híres „szerelmi” viszonyának. A leghevesebb pengeváltásra Verstappen és Cyril Abiteboul között szeptemberben került sor. A franciák vezetője a holland szingapúri újabb panaszai és szocsi nyilatkozata után elégelte meg a nyilvános lejáratásukat, és kijelentette: „Kissé már frusztrál, hogy van húsz versenyző, és abból csak egy beszél mindig a motorról. Ez furcsa. Nem tudom, milyen játékot játszik a Red Bull. De már csak hat versenyünk van hátra, és utána ez már valaki más problémája lesz… Maxnak inkább az autójával kéne foglalkoznia.”

Verstappen erre ellentámadással reagált, és Abiteboulnak üzente: „Én nem értem, miért nem inkább magával foglalkozik. Én is ezt teszem, amikor az autóban ülök. Úgy fest, ő nem tudja elfogadni a tényt, hogy realista és őszinte vagyok. Igen, valóban sokat követelek a technikától, de én azért vagyok itt, hogy nyerjek, nem hetedik akarok lenni, mint ők… Ha az ő helyében lennék, egy kicsit jobban összpontosítanék a saját csapatomra, és nem nyafognék folyton miattam. Akkor talán már világbajnokok lennének.”

Ezzel viszont még nem ért véget a játék, és miután Abiteboul két hete előrebocsátotta, hogy 2019-re teljesen új motorkoncepciót terveznek a fölzárkózás érdekében, Verstappen újra szót kért, hogy helyére tegye a franciát. „Én úgy tudom, már tavaly is egy új motorjuk volt. Négy éve is az volt az elképzelésük, hogy utolérik a Mercedest és a Ferrarit, három évvel ezelőtt is, majd két évvel ezelőtt is. Mindig ugyanaz a régi nóta. Engem ez már nem érdekel. nem is foglalkozom vele, inkább előre tekintek, az új kihívásra a Hondával.”

Erre és a mexikói panaszokra jött most az újabb, rejtett beszólás. És nem vennénk mérget rá, hogy ezzel vége is a baráti üzengetésnek…

Borítókép: Max Verstappen (fotó: XPB)

További tartalmak