Öt év sötétségben – de a bajnok még mindig a miénk

Ma öt éve annak, hogy Michael Schumacher tragikus balesetet szenvedett egy franciaországi sípályán. A rekordbajnok állapotáról jó ideje nincs már hivatalos információ, ám a csendben újra a nagyszerű pályafutás és a mai napig inspiráló személyiség felé fordult az emberek figyelme.

Michael Schumacher (Fotó: XPB)
A baleset óta eltelt időszak krónikája:

2013. december 29.


Délelőtt 11 óra körül a családjával és barátaival az ünnepeket Franciaországban töltő Michael Schumacher Méribelnél síelés közben két kijelölt pálya között egy köves részen egy hó alatt rajtőző sziklára futott, mely megdobta őt, az esés következtében pedig egy másik sziklába ütötte a fejét. Noha a bukás után még eszméleténél volt, súlyos fejsérülésekkel előbb Albervillie-Moutiers-be szállították mentőhelikopterrel, majd nem sokkal később, miután észlelték, hogy komolyabba a baj, mint hitték, a grenoble-i egyetemi kórházba szállították át, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Állapota életveszélyes, kritikus volt.


2013. december 30.


A grenoble-i klinika környékén szurkolók és újságírók tömege jelent meg, miközben a Forma–1 közössége és az egész világ jókívánságait fejezte ki a hétszeres világbajnok felé. Délelőtt 11 órakor Schumacher kezelőorvosai sajtótájékoztatót tartottak, melyen elmondták, a német továbbra is életveszélyben van, mesterséges kómában tartják, testét lehűtötték, hogy agyát kíméljék, és segítsék a gyógyulási folyamatát, de prognózissal nem szolgálhatnak, óráról órára gondolkodnak csupán. A család mindeközben kiadta első közleményét, melyben köszönetet mondtak az orvosi csapatnak, valamint a jókívánságokat küldő embereknek.


2013. december 31.


A grenoble-i orvosi csapat második sajtótájékoztatóján kiderül, előző éjjel másodszor is megműtötték Schumachert, akinek agyáról eltávolítottak egy vérömlenyt. A kezelőorvos elmondta, a beavatkozással időt akartak nyerni, az életveszély még nem múlt el, de a német állapotát kontroll alatt tartják. „Még nem nyertük meg a csatát, de valamivel optimistábbak vagyunk, mint tegnap” – fogalmazott Gérard Saillant, a Schumacher család barátjaként jelenlévő professzor. Sabine Kehm mindeközben cáfolja a találgatásokat, melyek szerint Schumacher túlságosan gyorsan haladt volna balesetét megelőzően.


2014. január 1-2.


Sabine Kehm az újságíróknak nyilatkozott. Elmondta, Schumacher állapota az előző éjszaka stabil maradt, az életveszély viszont továbbra is fennáll. A menedzser ismét megköszönte a szurkolók támogatását. „Ez sokat jelent számunkra. Mindannyian tudjuk, hogy Michael egy harcos, és nem fogja feladni” – fogalmazott.
Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Sabine Kehm (Fotó: MTI/EPA)


2014. január 3.


Michael Schumacher 45. születésnapja alkalmából vörösbe öltözött tömeg lepi el a grenoble-i kórház környékét. A Ferrari által meghirdetett akció keretén belül a rajongók zászlókkal, transzparensekkel fejezték ki együttérzésüket a német felé – a kórházban ugyanakkor továbbra is kaotikus állapotok uralkodtak, ami kezdett egyre nyomasztóbbá válni. Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy a Schumacher által a baleset során viselt, eltört bukósisakot a rendőrség lefoglalta, arra pedig egy kamera is fel volt szerelve.


2014. január 4.


Schumacher menedzsere ismét helyzetjelentést adott, Schumacher állapotát kritikusnak, de stabilnak nevezte, emellett pedig hangsúlyozta, hogy a sok találgatás ellenére mindenki csak a tőlük vagy az orvosi csapattól származó információknak higgyen.


2014. január 6.


A hírek szerint Schumacher már nincs állandó életveszélyben, állapota azonban kritikus. Kehm hivatalos közleményben aztán pontosított: a helyzet valóban stabilizálódott, de az életveszély nem múlt el. Az albertville-i ügyészség bejelenttette, hogy sajtótájékoztatót fog tartani a baleset kapcsán.


2014. január 7.


Corinna Schumacher az állandó találgatásokra reagálva közleményben kér mindenkit arra, támogassák őket a nehéz időkben: „Fontos, hogy ne gyakoroljanak nyomást az orvosokra és a kórházra, hogy nyugodtan dolgozhassanak. Bízzanak a közleményeikben és hagyják el a kórházat. Kérjük, hagyják békén a családot!”


2014. január 8.


Az alberville-i ügyészség sajtótájékoztatót tartott. Patrick Quincy főügyész elmondta, hogy Schumacher a találgatásokkal ellentétben nem haladt túl nagy sebességgel, kijelentette, hogy nincs információjuk a turista filmfelvételéről, és megerősítette, hogy Schumacher fejkamerája be volt kapcsolva, s az egy kétperces felvételen rögzítette a balesetet is. Emellett megállapította, hogy a méribeli sípályát megfelelően biztosították, a vizsgálatok pedig tovább folytatódnak.


2014. január 29-30.


A francia média úgy tudja, az orvosok megkezdték az egy hónapja kómában lévő Schumacher felébresztését. Kehm előbb spekulációnak nevezte a híreket, másnap azonban közleményben erősítette meg, hogy Schumacher valóban az ébresztési fázisba lépett. „A gyógyszerek mennyiségét fokozatosan csökkentik, hogy megkezdjék az ébresztést, amely azonban sokáig tarthat. Eredetileg ezen információt a család védelme érdekében csak akkor akartuk közölni, miután a helyzet már konszolidálódott” – fogalmazott Kehm.


2014. február 11-13.


A német Bild arról számolt be, hogy Schumacher az ébresztési folyamat során tüdőgyulladást kapott. Szakértők szerint mindez teljesen megszokott a kómás betegek esetén. Kehm nem erősítette meg a hírt, a lap később azt írja, a német már túl is van a tüdőgyulladáson. A menedzser mindeközben kijelenti: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az ébresztési folyamat még hosszú ideig eltarthat. A gyorsaság nem is számít, csakis az, hogy Michael gyógyulása folyamatos és kontrollált legyen.”


2014. február 17.


Az alberville-i ügyészség bejelenti, hogy senkit sem terhel felelősség Schumacher síbalesete kapcsán.


2014. március 7.


Arról pletykálnak, hogy Schumacher már önállóan képes lélegezni, és reagál az ismerősök, a család beszédére. Sabine Kehm nem kommentálta a találgatásokat, s kijelentette, Schumacher továbbra is az ébresztési szakaszban tart.


Motor Racing - Formula One Testing - Day 2 - Jerez, Spain


2014. március 16-17.


Kehm egy tévés interjú során arról számolt be, hogy Schumacher továbbra is ébresztés alatt áll, de hangsúlyozza, az állapotáról nem árulhat el részleteket. „Már megtanultuk és el is fogadjuk, hogy ez hosszú ideig tarthat” – mondja. A baleset körülményeiről azt mondja, Schumacher egy nem látható sziklára futott rá, melyet a friss hó takart el, nem haladt nagy sebességgel, és a puszta balszerencse eredménye volt, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat megnyerő Mercedes mindeközben győzelmét egykori versenyzőjének ajánlotta. „Gondolatban egész hétvégén vele voltunk. Erőt küldünk neki” – mondja a csapat sportigazgatója, Toto Wolff.


2014. április 3-4.


A menedzser előbb ismét biztató jelekről beszél, majd cáfolja a brit médiában megjelent híreket, melyek szerint Schumacher felesége férje hazaszállításának előkészítéséhez átalakítja svájci otthonukat. Miközben egyes médiumok reménytelennek nevezik a német versenyző helyzetét, Kehm másnap jó hírekről számol be: „Michael előrelépést tett. A tudatosság és éberség jeleit mutatja. A hosszú és nehéz küzdelemben mellette állunk a grenoble-i orvoscsapattal együtt, és továbbra is bizakodunk.”


2014. április 13.


Sabine Kehm a német ARD-televízió vendégeként vett részt Günther Jauch műsorában, ahol részletesen beszélt a baleset óta eltelt időszak nehézségeiről, a családra nehezedő nyomásról, a média támadásairól, az elterjesztett pletykák valóságtartalmáról, s ismét kijelentette, Schumacher a tudatosság és az éberség jeleit mutatja, ám hogy ez pontosan mit is jelent, a család és a versenyző magánszférájára hivatkozva, nem fejtette ki. Azt azonban előrevetítette, amennyiben elszállíthatják a németet egy rehabilitációs központba, a későbbiekben nem adnak már tájékoztatást állapotáról.


2014. június 16.


Sabine Kehm friss közleményt ad ki, melyben arról számol be, hogy Schumacher felébredt a kómából, s már el is hagyta Grenoble-t. Hamar kiderül, hogy egy, korábban már több hírességet is kezelő lausanne-i rehabilitációs klinikán folytatja a felépülését. „Itt van nálunk, ma reggel érkezett” – erősítette meg a hírt Darcy Christen, az intézmény szóvivője. A menedzser mindeközben köszönetet mondott a francia kórház dolgozóinak, a nyilvánosságot pedig arra figyelmeztette, a rehabilitáció idején a család elzárkózik a külvilágtól. A német Bild megtudja, Schumi képes kommunikálni környezetével, éber fázisaiban pedig szemét is kinyitja. A hétszeres bajnokról érkező jó hírekre az egész F1- és sportvilág örömmel reagál. Lukas Podolski, a labdarúgó-világbajnokságon első győzelmét arató német válogatott tagja Schumachernek ajánlja sikerüket, s megígéri, ha megnyerik a tornát, őérte is teszik.


2014. június 18.


A lausanne-i kórház szóvivője, Darcy Christen előrebocsájtotta, Schumacher várhatóan hosszú távra rendezkedik be náluk. Az intézményen belül egy privát területet kapott, s minden szükséges óvintézkedést megtettek a privátszférája védelme érdekében. „Ez egy hosszú út lesz számára, és nem tudhatjuk, mi lesz később. De bármi is történik, sok-sok türelemre lesz szükség. Jelenleg nincs jobb hely ennél Schumacher számára” – jelentette ki Christen. A brit média mindeközben a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva állítja, Schumachernél váltakoznak egymással a tudatos és tudattalan állapotok, s bár beszélni nem tud, kommunikálni bizonyos mértékig igen. A svájci Blick pedig az átszállítása körülményeiről közölt részleteket, kiemelve, hogy mindent igyekeztek a legnagyobb titokban tartani, így még a betegszállítóknak sem árulták el, kit szállítanak majd.


2014. június 23.


Kiderül, hogy elloptak egy, a Michael Schumacher átszállításával kapcsolatban megírt 10-12 oldalas dokumentumot, mely a bajnok hónapokon át tartó grenoble-i kezelésének összegzése volt, s melyet több médiumnak is felkínáltak 60 ezer svájci frankért. A menedzsment azonnal jelezte, a tolvaj (és az esetleges vevők) komoly büntetésre számíthat, miután személyiségi jogokat sértett. A nyomozók egy Kagemusha internetes felhasználónevet használó személyhez jutnak, majd a nyomok később egy svájci helikoptertársasághoz vezetnek, melyet Schumacher családja korábban felkeresett a német Lausanne-ba szállításának ügyében. A cég egyik dolgozóját augusztus elején letartóztatták, ám pár nappal később felakasztotta magát cellájában.


2014. július 7-9.


„Michael Schumacher felesége újra mosolyog!” – e címmel közölt egy mosolygós képet Corinna Schumacherről a német Bild, mely arról számolt be, hogy a svájci farmján megrendezett lovas versenyen a hétszeres bajnok neje láthatóan sokkal vidámabb és kiegyensúlyozottabb volt, mint korábban bármikor. Pár nappal később Corinna Schumacher rövid közleményt adott ki: „Haladunk. Természetesen lassan, de legalább előre haladunk.”


Motor Racing - Formula One World Championship - Abu Dhabi Grand Prix - Preparation Day - Abu Dhabi, UAE


2014. július 21.


Svájci lapok arról kezdett cikkezni, hogy Schumacher felesége férje hazaszállítását tervezi. A hírt nem erősítik meg hivatalosan.


2014. szeptember 9.


A menedzsment hivatalosan bejelentette, hogy Schumacher svájci otthonában folytatja tovább rehabilitációját. „Tekintettel arra, milyen súlyos sérüléseket szenvedett, az elmúlt hetekben, hónapokban sikerült előrelépéseket tenni. Ugyanakkor még mindig hosszú, nehéz út áll előtte” – hangsúlyozta Sabine Kehm. „Szeretnénk köszönetet mondani a lausanne-i rehabilitációs klinika dolgozóinak az alapos és hozzáértő munkáért! Továbbra is kérjük, hogy tartsák tiszteletben Michael magánéletét és családját és kerüljük el, hogy különféle spekulációk lássanak napvilágot az egészségügyi állapotával kapcsolatban! Nem szabad feltételezni, hogy állapotában hatalmas változások történtek. A magánbirtokot pedig nem kellett átépíteni ahhoz, hogy ez a lépés megvalósítható legyen!”


A bejelentés másnapján a média képviselőinek tömege jelenik meg Schumacher glandi otthona környékén, ám a család birtokát rendőrök védik a kíváncsiskodóktól. A bajnok ápolását a Bild információja szerint egy 15 főből álló személyzet felügyeli, s köztük van korábbi mercedeses fizikoterapeutája, Kai Schnapka is. A lausanne-i klinikán dolgozó Darcy Christen elmondta: „A Michaelre most vigyázó csapat nagy részét a mi specialistáink képezték ki. Nyomon követjük a kezelését, és ahogy eddig, úgy most is mindig rendelkezésükre állunk.” A szakértők úgy vélik, Schumacher hazaszállítása elsősorban nem állapotának jelentős javulását jelzi, az sokkal inkább az otthon őt érő ingerek miatt számít fontos lépésnek.


2014. október 6.


Jean Todt, Schumacher korábbi csapatfőnöke, barátja egyik látogatása kapcsán beszélt a német bajnok állapotáról. „Azt mondhatjuk, hogy Forma–1-es autót talán már nem fog újra vezetni. Az elmúlt hetekben-hónapokban előrelépett, de még hosszú és nehéz út áll előtte. Most időre van szüksége és pihenésre. Harcol, és csak remélhetjük, hogy rövidesen javulni fog az állapota” – mondta.


2014. október 23.


Nyilatkozott Schumacher grenoble-i kezelőorvosa, Jean-Francois Payen, s elárulta, továbbra is folyamatosan nyomon követi a bajnok állapotát, és meg is látogatta őt Svájcban. Már nincs kómában, többet azonban nem mondhatok. Az ilyen agysérülések után a javulás lépcsőzetes; akárcsak a többi beteg esetében, nála is egy bizonyos időkeretről beszélhetünk, ami egy évtől egészen háromig terjedhet, így türelmesnek kell lennünk. Az a tény, hogy otthon van, nagyon sokat segíthet neki” – mondta.


2014. november 13.


Schumacher első, 1994-es bajnoki sikerének 20. évfordulója alkalmából újraindították a német hivatalos weboldalát. Ezen a család újra köszönetet mondott a szurkolóknak. „Még mindig naponta érkeznek jókívánságok Michaelhez, és még mindig nem találjuk a szavakat az emberek együttérzését látva. Újra csak megköszönni tudjuk, hogy együtt harcoltok velünk! Továbbra is bizakodunk, és a legjobbakat reméljük Michaelnek. Az erőtök segít nekünk abban, hogy továbbra is támogassuk őt e küzdelemben” – írták.


2014. november 23.


A szezonnyitóhoz hasonlóan Sabine Kehm a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt is nyilatkozott a német RTL-televíziónak. Elmondta, Schumacher állapota sérüléseinek súlyosságához mérten javul. „Tart a rehabilitációja. Hosszú és nehéz út áll előtte” – mondta. „A mai napig kapunk jókívánságokat, és még mindig nem találjuk a szavakat a tapasztalt együttérzésre. Újra csak megköszönni tudjuk, hogy vele együtt harcolnak! Bizakodóak vagyunk, és reméljük a legjobbakat Michael számára. Ezzel az energiával segítjük őt a harcában.”


2014. december 15.


Jean Todt újra nyilatkozott barátjáról: „Otthon van, kezelik. Egy újabb nagy csatát kell megnyernie. Rendszeresen meglátogatom, próbálok egy héten egyszer elmenni hozzá. Szeretek vele lenni és a családjával. Igaz, hogy hamarosan már egy éve, hogy balesetet szenvedett, de még fiatal, így sok ideje van a felépülésre.”


2014. december 28.


A korábbi versenyző, Philippe Streiff azt állította, Schumacher már kezdi felismerni családtagjait és hozzátartozóit, ám tolókocsiban van, s még képtelen beszélni. Sabine Kehm cáfolta, hogy a család bármilyen formában is kapcsolatban állna Streiff-fel.


2014. december 29.


Pontosan egy év telt el a méribeli síbaleset óta.


2015. május 22.


Sabine Kehm interjút ad és Schumacher állapotáról nyilatkozik: „Örömmel mondhatjuk, hogy továbbra is előrelépéseket tesz, de ezt még mindig a balesete súlyosságát figyelembe véve mondom.”
Michael Schumacher (Fotó: XPB) Michael Schumacher (Fotó: XPB)


Az azóta eltelt időszakban


A menedzsment és a család tartotta magát a Schumacher hazaszállítása előtt tett szavaihoz: a lassú rehabilitációs folyamat alatt már nem adnak hivatalos információkat a rekordbajnok állapotáról. Egyik érvük, hogy egy új információ továbbiak utáni követelőzést váltana ki a média részéről. Hogy hallgatásuk ilyen szempontból működik, azt a hazaszállítás óta csillapodott médiaérdeklődés igazolja. Más kérdés, hogy az információhiány folyamatos találgatásokhoz vezetett. A brit és német bulvársajtó rendszeresen közöl cikkeket Schumacher vélt állapotáról és helyzetéről, mely több esetben a család és a kiadók közötti pereskedéshez vezetett.


A közelmúltban egy német érsek, Georg Ganswein is interjút adott a Bunte című bulvárlapnak, melyben egy 2016-os Schumachernél tett látogatásáról beszélt. „Előbb Corinna Schumacherrel és az ő édesanyjával beszéltem, aztán a terapeuta behozta Michael Schumachert a nappaliba. Bemutatkoztam neki, és azt mondtam, titkon a rajongója vagyok, gyakran néztem a versenyeit, és mindig lenyűgözött, hogyan képes valaki minden időjárási körülmények között így vezetni egy ilyen masinát ekkora tempónál. Üdvözöltem Michaelt, megfogtam a kezeit. Melegek voltak. Az arca olyan volt, amilyennek mind ismerjük, a tipikus Michael Schumacher-arc, csak egy kicsit kerekebb. Vannak dolgok, amiket szavakkal nem lehet átadni, csak érintéssel. Egy beteg ember kezét tartani mélyen keresztény érzés, mely vigaszt és közelséget jelent. Számomra ez fontos volt” – mesélte az érsek.


Schumacher aktuális állapotáról csak kevés bizalmas tud pontos és hiteles információkat. Korábbi csapattársai és barátai, Ross Brawn és Jean Todt is rendszeres látogatója a hétszeres bajnoknak, Felipe Massa is többször volt nála, ám több olyan korábbi kolléga és barát is van, akik a baleset óta nem látták, nem láthatták őt. Willi Weber korábbi menedzser többször is hangot adott azon fájdalmának, hogy a család nem engedi őt Schumacher közelébe attól félve, hogy esetlegesen kiszivárogtat információkat, és az egykori csapattárs, Rubens Barrichello is azt nyilatkozta, a család nem tanácsolta neki a látogatást. Sebastian Vettel eközben egy közelmúltban adott interjúban azt állította, ő sem látta barátját a tragédia óta.


Schumacher állapotáról eközben maradnak a találgatások és a kétes információk. A brit Daily Mail a közelmúltban állította, a korábbi versenyző nincs ágyhoz kötve, a családjával együtt tölti mindennapjait, nincs számára berendezve külön „kórházi” részleg.


A szakértők mégis úgy gondolják, igazán látványos előrelépés aligha történt a hírzárlat bevezetése óta. „Nem vagyok a kezelőorvosa, ezért nem tudok helyzetjelentést sem adni Michael Schumacher állapotáról, ám azt összességében elmondhatom, hogy az agyi idegpályák sérülései nem állíthatók helyre” – nyilatkozta a Bildnek Dr. Tobias Bonhoeffer, a Max Planck Institut neurobiológus professzora. „Ez más, mint a bőr vagy a máj, ahol a sejtek gond nélkül regenerálódni tudnak. Egy agyvérzés után is csak úgy jön rendbe a páciens, hogy más idegsejtek veszik át a sérültek feladatait. Az agy súlyos sérülése esetében, amiről Michael Schumachernél is beszélünk, viszont az a probléma, hogy egyszerűen nincs elegendő agysejt arra, hogy átvegye ezeket a feladatokat.”
Michael Schumacher (Fotó: XPB) Michael Schumacher (Fotó: XPB)


A tragédia helyett újra a bajnok a középpontban


A család hallgatása és zárkózottsága talán sokakat bosszant, Sabine Kehm szerint ez jogos és többszörösen is indokolt stratégia a részükről. „Végső soron a média sosem cikkezet Michael és Corinna magánéletéről. Amikor például Svájcban volt, világos volt, hogy Michael egy magánszemély olyankor. Egyszer volt egy hosszabb beszélgetésem Michaellel, aki azt mondta nekem: »Ne is hívj fel jövőre, eltűnök.« Úgy vélem, titkon az volt az álma, hogy egy nap megteszi ezt. Én most ezért is akarom védelmezni a kívánságát, ezért nem engedem, hogy bármi is kiszivárogjon” – indokolt Kehm még egy 2016-os interjúban.


A menedzsment és a család ezzel párhuzamosan mindent elkövet annak érdekében, hogy Schumacherről újra a versenyzői pályafutása és eredménye, ne pedig balesete miatt beszéljenek az emberek. Ennek jegyében hívták életre a Keep Fighting Alapítványt, mely a „soha ne add fel” mottó alatt bátorítja a nehéz helyzetű embereket; ezért létesítettek egy állandó jellegű múzeumot a kölni Motorworldben, ahol Schumacher magánygyűjteményét lehet ingyenesen látogatni; továbbá egyfajta köszönetnyilvánítás a szurkolók felé az is, hogy a bajnok 50. születésnapja alkalmából hamarosan elérhetővé válik egy mobilalkalmazás, mely egyfajta virtuális múzeumtúrára invitálja a felhasználókat.


Michael Schumacher öröksége tovább él az F1-ben, manapság újra egyre többen a pályafutására, eredményeire és a sportágra gyakorolt nagy hatására, nem pedig szerencsétlen helyzetére emlékeztetnek. Lewis Hamilton őt közelítő eredményei, Sebastian Vettel ferraris küldetése, Max Verstappen hasonlatos habitusa mind segítség ebben, ahogyan az is, hogy szép lassan az utód, a 19 éves Mick Schumacher is az F1 felé közelít.


Schumacher 5 évvel ezelőtt talán eltűnt a nagyközönség szeme elől, továbbra is gyakran emlegetett szereplője a Forma–1-nek. A baleset ötödik évfordulója miatti sajnálkozás helyett pedig ma már inkább van a hangsúly a közelgő 50. születésnapon, a pályafutásának megünneplésén. Ez most a tűző fénysugár a 2013 decemberének végén beköszöntő sötétségben.