Musorujsag
Élő Eredmények

Ilyés: Rosszabbik vb-eredményem most az álmainkat jelentené

Ilyés: Rosszabbik vb-eredményem most az álmainkat jelentené

SzPress
A világbajnokságra készülő magyar válogatott legidősebb és legfiatalabb tagja, Ilyés Ferenc és Máthé Dominik az SzPress-nek adott interjút a csütörtökön rajtoló tornáról és arról, mire lehet képes szerintük a magyar csapat.

A férfi kézilabda-válogatott rangidőse, Ilyés Ferenc már érettségizett, mikor a legfiatalabb csapattag, Máthé Dominik megszületett, azonban most már együtt harcolnak azért, hogy a magyar együttes minél jobb eredményt érjen el a dán-német közös rendezésű világbajnokságon és teljesítse a kitűzött célt.

A 37 éves Ilyés tagja volt a 10 éve vb-hatodik helyezést elérő együttesnek, egy hasonló eredménnyel ezúttal is elégedett lenne a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

„Amikor 10 éve a világbajnokságon hatodikok lettünk, két esztendővel később pedig a hetedik helyen kötöttünk ki, álmomban sem hitem volna, hogy 37 évesen még mindig válogatott lehetek – nyilatkozta az SzPress-nek Ilyés Ferenc. – Örülök annak, hogy az „öreg rókák” mellett ifjú titánok is helyet kaptak a mostani legénységünkben, aminek azért is örvendezni kell, mert a váltóbotot hamarosan nekik kell átvenniük.

MTI Fotó: Kovács Anikó Ilyés Ferenc 2003 óta, 16 éve tagja a magyar válogatottnak. MTI Fotó: Kovács Anikó

A Tatabányát erősítő kézilabdás veterán és a Balatonfüred tavaly őszi házi gólkirálya között a korkülönbség 18 év, ami pedig a sportteljesítményüket illeti, 219 válogatottság és 508 gól.

Ilyés rutinjával és hosszú évek alatt szerzett tapasztalatával szeretné meghálálni visszatérése lehetőségét és átsegíteni a csapatot a hullámvölgyeken. „Alighanem a korommal jár, de ahogy telnek az évek, egyre nagyobb büszkeség tölt el, ha nemzeti színű szerelésbe öltözhetek. Ezzel együtt a felelősségemet is nagyobbnak érzem.”

Hozzátette, mindig is a fiatalok pártján állt, örült a fejlődésüknek és annak, hogy ehhez kicsit ő is hozzájárulhatott. Megjegyezte, hogy a legutóbbi fiatalítási kísérlet után a „szakvezetés fejét vették és leszólták az újoncokat”, most azonban úgy érzi, jó az arány a korosztályok között. A torna kimenetelét tekintve pozitívan nyilatkozott:

„Különös, de az én két legjobb világbajnoki eredményem közül most a rosszabbik is az álmaink megvalósulását jelentené, és én a rajt előtt meg vagyok győződve arról, hogy a világbajnokságról tervünket teljesítve fogunk hazaérkezni, azaz mehetünk tovább az olimpiáért.”

Máthé Dominik (Fotó: utanpotlassport.hu) Máthé Dominik pacsizik Csoknyai Istvánnal, aki nemcsak a válogatottban, hanem klubcsapatában is edzője. (Fotó: utanpotlassport.hu)

Máthé Dominik a legfiatalabb játékos, aki bizalmat kapott a vezetőségtől, a Füred átlövője 19 évesen első világbajnokságára készülhet. „Felemelő érzés volt a számomra az első válogatott szereplésem, még inkább az, hogy egyszer én is betaláltam a dánok hálójába. Tízévi kézilabdás múlttal a hátam mögött életem utazására készülök, aminek remélhetőleg még sok emlékezetes állomása lesz” – nyilatkozta Máthé, aki elárulta, hatalmas dolog számára, hogy példaképével, Nagy Lászlóval állhat majd egy sorban a bemutatásnál.

„Ha a válogatott vezetői bármelyik világbajnoki összecsapáson is a pályára küldenek, góllal vagy inkább gólokkal szeretném megmutatni, hogy tényleg itt a helyem a magyar válogatottban. Nem én vagyok a hangadó, ezért újoncként csendesen csak annyit mondanék, hogy ez a magyar válogatott érdemes a kitűzött céljainak elérésére.”

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

január 11. 18:00 Argentína–Magyarország
január 13. 18:00 Magyarország–Angola
január 14. 15:30 Magyarország–Katar
január 16. 18:00 Magyarország–Egyiptom
január 17. 20:30 Svédország–Magyarország

Az M4 Sport és az m4sport.hu a világbajnokság összes meccsét élőben közvetíti.

További tartalmak