Sok múlhat az Egyiptom elleni vb-összecsapáson

Komoly mérkőzés vár a magyar kézilabda-válogatottra, amely szerdán Egyiptommal csap össze a német-dán közös rendezésű világbajnokság negyedik fordulójában (az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti). Egy döntetlennel ugyan már biztos a csoportmásodik hely, de győzelem esetén akár a csoportelsőség is meglehet.

Balogh Zsolt hiányában nagy felelősség hárulhat Lékai Mátéra (Fotó: MTI/Illyés Tibor)


Nehéz meccs várhat ránk a hektikus Egyiptom ellen 


Az argentinok elleni döcögős világbajnoki rajt után egyre inkább játékba lendül a magyar válogatott, amely három mérkőzést követően a D csoport második helyén áll (Argentína ellen 25–25-ös döntetlen született, Angolát 34–24-re, Katart 32–26-ra verte a Csoknyai István és Vladan Matics irányította csapat).


Szerdán viszont nagyon fontos mérkőzés vár együttesünkre, amely 18 órától Egyiptommal csap össze (az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti). A találkozó tétje számunkra a biztos második hely, amit már senki nem vehet el tőlünk, ha legyőzzük Egyiptomot.
Szükség lesz a csapategységre, mert nagyon fontos megmérettetés előtt a magyar kéziválogatott (Fotó: MTI/Illyés Tibor)A két válogatott eddig 16 mérkőzést vívott egymással, 15 magyar siker mellett 1 döntetlen született (1995-ben Bukarestben felkészülési mérkőzésen), tétmérkőzésen pedig az 1993-as svédországi vb-n 29-25-re, a 2004-es athéni olimpián 33-28-ra, a 2013-as spanyolországi világbajnokságon 32-23-ra múlta felül afrikai riválisát a magyar nemzeti együttes.

Nehézséget okozhat viszont, hogy az észak-afrikaiak szövetségi kapitánya, David Davis a Telekom Veszprém edzője, azaz nagyon jól ismeri a magyar játékosokat, következésképp fel is tudja készíteni belőlük csapatát, amelyre figyelni kell, mert a nyitófordulóban csak három góllal kapott ki az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországtól.


Talán épp a skandinávok elleni összecsapás fáradalmai miatt kaptak ki a magyar csapat által legyőzött Katartól, a legutóbbi fordulóban viszont legyőzték Argentínát, tehát mindenképp oda kell figyelni az egyiptomiakra. Annál is inkább, mert ott van a csapatban a BL-címvédő Montpellier-ben szereplő Shebibre, valamint a Nimes-ben játszó Sanadra.


Ráadásul a magyar válogatott sérülés miatt nélkülözni kényszerül egyik legjobbját, Balogh Zsoltot. A MOL-Pick Szeged átlövője a nemzeti csapat legeredményesebb játékosa a világbajnokságon: három mérkőzésen 22 lövéséből 18 gólt szerzett (82%-os hatékonyság), amivel hetedik a góllövőlistán.
A D csoport állása 3 forduló után a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságon (Forrás: M4 Sport) A D csoport állása 3 forduló után a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságon (Forrás: M4 Sport)


Hány pontot vihetünk a középdöntőbe?


Ha legyőzzük Egyiptomot, Argentína pedig a harmadiknál rosszabb helyen zár, az számunkra jót jelent, hiszen a svédek elleni utolsó csoportmeccsünktől függetlenül (csütörtökön 20:30-tól élőben lesz látható az M4 Sporton és az m4sport.hu-n) két pontot biztosan viszünk a középdöntőbe. Ráadásul győzelem esetén az utolsó fordulóban a csoportelsőségért játszhatunk a svédekkel.


A magyar válogatott legalább csoportmásodik helye egy Egyiptom elleni döntetlennel már biztos, ám ha David Davis legénysége a 3. helyen zárna, akkor egy svédek elleni vereség esetén csak egy pontot vinnénk magunkkal a középdöntős csoportba – ugyanez akkor eshet még meg, ha Argentína valami csoda folytán feljönne a csoport harmadik helyére.


A hatfős csoportból az első három jut a középdöntőbe.


A magyar válogatott hátralévő vb-meccsei:


Január 16, szerda: Magyarország–Egyiptom 18 óra, M4 Sport, m4sport.hu


Január 17, csütörtök: Svédország–Magyarország 19:30, M4 Sport, m4sport.hu