Musorujsag
Élő Eredmények

A magyar kéziválogatott középdöntős ellenfelei sok mutatóban verik a vb-mezőnyt

A magyar kéziválogatott középdöntős ellenfelei sok mutatóban verik a vb-mezőnyt

m4sport.hu
Előzetesen úgy tűnt, hogy a magyar kézilabda-válogatott a könnyebb ágra került a német-dán közös rendezésű világbajnokságon, a statisztikák alapján viszont két középdöntős ellenfelünk, Dánia és Norvégia sok mutatóban veri a torna mezőnyét.

A magyar válogatott minden vb-meccsét élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu! Részletes középdöntős program a cikk alján.

A magyar válogatott a svédek mögött a csoport második helyén jutott a középdöntőbe, ahová végül csak egy pontot vitt magával, mert a velünk döntetlent játszó Egyiptom feljött az utolsó továbbjutó, azaz a harmadik helyre.

A középdöntős csoportban így a negyedik pozíciót foglalja el nemzeti együttesünk, amely az olimpiai bajnok és társházigazda Dániával, az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával, valamint az Afrika-bajnok Tunéziával csap össze azért, hogy elérje a kitűzött célt, azaz a még olimpiai selejtezőt érő világbajnoki hetedik helyet.  

Hogy nehéz meccsek várnak a középdöntőben a magyar csapatra, az a statisztikákból is kiderül (ha nem lenne elég, hogy Dánia százszázalékos teljesítménnyel jutott a legjobb 12 közé, Norvégia pedig a dánok ellenit kivéve minden más találkozóját megnyerte): a teljes vb-mezőnyben a dánok (167/239, 70%) és a norvégok (243/175, 72%) lövési hatékonysága a legjobbjó hír, hogy ebben a mutatóban Tunézia a sor legvégén kullog.

Kép: m4sport.hu Jól néz ki a dánok elleni örökmérleg, viszont 2000 óta csak négyszer győztük le a skandinávokat (Kép: m4sport.hu)

Nagyon fel kéne tehát szívnia magát a magyar védelemnek, na meg Mikler Rolandnak, aki eddig nem brillírozott a kapuban: 116 lövésből 38-at hárított, 33 százalékos védési mutatójával pedig csupán 18. a kapusok rangsorában.

Ezzel szemben a dán Niklas Landin és a norvég Espen Christensen 45 százalékos mutatóval a leghatékonyabb kapus a tornán: előbbi 121 lövésből 54-et semlegesített, utóbbinál ez az arány 85-ből 35. Landin eszén ráadásul hétméteresből is nehéz túljárni, 11-ből ötöt kivédett, ezzel ebben a műfajban a második legjobb.

Amiben a leginkább figyelni kell majd a dánokra, azok az átlövések, ebben a játékelemben nincs hatékonyabb csapat (61 %) az olimpiai bajnoknál.

Ami Norvégiát illeti, ők a szélső gólokban verik a mezőnyt, 40-ből 32 helyzetüket gólra váltották, ami 80 százalékos mutató, de gólpasszból (91) sem adott náluk többet egyetlen csapat sem, sőt labdát is ők loptak a legtöbbször a teljes vb-mezőnyben (29).

Kép: m4sport.hu A norvégok elleni örökmérleget árnyalja, hogy 2000 óta hat győzelem mellett hatszor kaptunk ki az északiaktól (Kép: m4sport.hu)

A számok alapján a magyar válogatott a betöréseiben bízhat a leginkább, 11 ilyen próbálkozásból mindet gólra váltottuk, más kérdés, hogy a dán és a norvég védelem ellen mennyire működik majd a játékunknak ez az eleme.

Ha viszont figyelembe vesszük a svédek elleni (33–30-as vereség) meccset, ahol jól játszott a válogatott, illetve azt, hogy stílus alapján az európai csapatok jobban fekszenek a magyaroknak, akkor a dán, norvég kettős valamelyike ellen akár összejöhet egy pontszerzés, míg Tunézia ellen mindenki győzelmet vár az együttestől.

Kép: m4sport.hu Eddig nem sokszor mérkőztünk Tunéziával, de a mérleg nyelve a magyar válogatott felé billen (Kép: m4sport.hu)

A magyar válogatott középdöntős programja:

Dánia–Magyarország, január 19., 20:30, M4 Sport és m4sport.hu

Magyarország–Tunézia, január 20., 18:00, M4 Sport és m4sport.hu

Norvégia–Magyarország, január 23., 18:00, M4 Sport és m4sport.hu

További tartalmak