Musorujsag
Élő Eredmények

Magyar játékos is van a vb kanadai táblázatának élmezőnyében

m4sport.hu
Eddig a veszprémi irányító a legeredményesebb magyar, és úgy van a góllövőlista 8. helyén, hogy egy gólt sem szerzett büntetőből.
Lékai Máté gólöröme a Magyarország – Egyiptom mérkőzésen (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Véget értek a csoportküzdelmek a német-dán közös rendezésű világbajnokságon, a magyar férfi kézilabda-válogatott a második helyen jutott tovább a középdöntőbe. Ott az olimpiai bajnok és társházigazda Dániával, az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával, valamint az Afrika-bajnok Tunéziával találkoznak.

Csoknyai István együttese két-két győzelem (Katar, Angola) és döntetlen (Argentína, Egyiptom) mellett, csak egyszer, az utolsó fordulóban kapott ki, az Európa-bajnoki ezüstérmes svéd csapattól.

A vb szervezői számos statisztikai adattal rukkoltak ki a csoportkör lezárultával. Ezekből kiderül, hogy a góllövők listáját a dán Mikkel Hansen vezeti 35 góllal. Ezt 47 lövésből érte el, ami 74 százalékos hatékonyságot jelent.

A legeredményesebb magyar játékos Lékai Máté, aki eddig 27 gólt szerzett. Mindezt 36 kísérletből, ami 75 százalékos arány. Az is kiderül, hogy szeret „laposan” lőni, hiszen 19 gólt is a kapu alsó harmadába lőtt. A kapu aljába tartó kísérleteiből mindössze egy nem lett gól.

A góllövőlista első 10 helyezettje között a magyar játékos az egyetlen, aki góljai közül egyet sem büntetőből szerzett. Hansen például 12 gólt is hétméteresből ért el.

góllövőlista:
1. Mikkel Hansen (dán) 35
2. Uwe Gensheimer (német) és Arnor Thor Gunnarsson (izlandi) 32-32
4. Juszef Ali (katari), Timur Dibirov (orosz), Erwin Feuchtmann (chilei) és Kiril Lazarov (macedón) 30-30
8. Lékai Máté és Robert Weber (osztrák) 27-27

Mikkel Hansen a dánok legfőbb fegyvere az ellenfél kapuja előtt (fotó: EPA/HENNING BAGGER)

A kanadai táblázaton még előkelőbb helyen áll Lékai, a gól/gólpassz összesítésben a negyedik helyen található. Összesen 45 pontot szerzett, 27 gólja mellé 18 gólpasszt osztott ki. Ezt a listát a macedón Kiril Lazarov vezeti 55 ponttal, 30 gólja mellett 25 gólpasszt adott.

Kanadai táblázat:
1. Kiril Lazarov 55 pont (30 gól+25 gólpassz)
2. Mikkel Hansen 49 (35+14)
3. Erwin Feuchtmann 46 (30+16)
4. Lékai Máté 45 (27+18)
5. Huszein al-Szajad (bahreini) 42 (23+19) és Dmitrij Zsitnyikov (orosz) 42 (18+24)

További tartalmak