Musorujsag
Élő Eredmények

Matics: Könyvet lehetne írni erről a vb-ről, annyira összejött minden

M4 Sport
Csoknyai István sem a kereten, sem a szakmai stábon nem változtatna, Vladan Matics szerint pedig reális a férfi kézilabda-világbajnokságon megszerzett tizedik hely, de a szerencse nem állt a magyar válogatott mellett.

A magyar férfi kézilabda-válogatott három győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel a tizedik helyen végzett a német-dán közös rendezésű világbajnokságon, ezzel nem tudta teljesíteni az előzetesen megfogalmazott elvárást, az olimpiai selejtezőt érő hetedik pozíció megszerzését. Hét európai válogatott mellett Brazília és Egyiptom is Magyarország előtt végzett.

Csoknyai István és Vladan Matics a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen 2019. január 17-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Csoknyai István és Vladan Matics a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország – Svédország mérkőzésen 2019. január 17-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Csoknyai István szövetségi kapitány szerint a kudarc nem a három skandináv csapattól elszenvedett vereség, hanem az Egyiptom elleni döntetlen miatt következett be. „Ez egy ötven százalékos teljesítmény, de amit szerettünk volna, azt sajnos ezzel a teljesítménnyel nem tudtuk elérni. Ha a realitást nézzük, a dánok, a svédek és a norvégok jóval előttünk tartanak. De nem is ebből a három vereségből adódott, hogy nem tudtunk odakerülni, hanem abból, hogy Egyiptom ellen nem tudtunk nyerni, és azt a döntetlent végig görgettük magunk előtt, végül Egyiptom gólaránnyal megelőzött bennünket” – értékelte a vb-t Csoknyai az M4 Sportnak.

A szakember hozzátette, a világbajnokságon történtek ismeretében is ugyanezzel a kerettel és szakmai stábbal, azaz Vladan Maticcsal párban dolgozva vágna neki a tornának. „A munkakapcsolatunk nagyon jó volt, a fiúktól pedig a maximumot kaptuk minden mérkőzésen.”

A kapitányi páros másik tagja, Vladan Matics szerint reálisnak tekinthető a tizedik hely. „Magyarország számára most a 8. és a 14. hely között van a reális hely a világon. Lehet, hogy 1-2 helyezéssel lehetett volna jobb, de ennyivel rosszabb is.”

A tréner szerint annyira nem állt a szerencse a magyar válogatott mellé, hogy erről a világbajnokságról „könyvet lehetne írni”. Matics ezzel Balogh Zsolt, Bodó Richárd és Jamali Iman sérülésére utalt, továbbá arra, hogy Baloghnak és Lékai Máténak is a torna alatt született meg első gyermeke. „Minden összejött.”

Csoknyaihoz hasonlóan Matics is úgy vélekedett, hogy a vb-re kiutazó csapat jelenleg a legjobb magyar keret, a fiatalok pedig felülmúlták az előzetes várakozásokat. „Egy-két néven lehet vitatkozni, de ez van, nincs jobb játékos Magyarországon. Máthé Dominik kiválóan teljesített, és ugyanez vonatkozik Szita Zoltánra. Őszintén megmondom, többet kaptunk a fiataloktól, mint vártuk.”

A magyar–szerb kettős állampolgárságú tréner szerint ahhoz, hogy a magyar kézilabda felzárkózzon a világ élvonalához, gyökeres változásra van szükség az utánpótlásképzésben, komplexebb, védekezésben és támadásban egyaránt bevethető játékosokat kell nevelni. „Ha szeretnénk csatlakozni a világ legjobb öt-hat csapatához, nagyot kell változtatni az egész nevelési rendszeren. A kézilabda már nem abba az irányba megy, hogy csak védő- vagy támadóspecialista, két méter feletti játékosokat nevelünk.”

További tartalmak