Musorujsag
Élő Eredmények

Az elnökcsere nem változtatott a Renault elkötelezettségén

Az elnökcsere nem változtatott a Renault elkötelezettségén

Reuters
A Renault korábbi elnökének botránya és menesztése semmit sem változtat a gyár Forma–1-es tervein és elköteleződésén – jelentette ki a sportrészleget vezető Jérome Stoll, majd hozzátette, amiatt viszont aggódnak, hogy még nem született döntés a sportág jövőjével kapcsolatban.

A konszernt hosszú évek óta vezető Carlos Ghosnt novemberben vetté őrizetbe Japánban, miután a vádak szerint hosszú ideig visszaélt a Renault és a Nissan vagyonával. A japánok ezt követően azonnali hatállyal menesztették posztjáról, és sokat a franciák lépésére sem kellett várni: januárban bejelentették, a botrányba keveredett üzletember távozik posztjáról.

Mivel Ghosn nagy támogatója volt a Renault F1-es szerepvállalásának (az ő irányítása alatt indult újra a gyári alakulat is), sokan fölvetették, botránya és eltávolítása hatással lehet a királykategóriás szerepvállalásra is. Mai bemutatójukon azonban cáfolták, hogy változnak a tervek.

„Oké, Carlos már nincs itt, de az új vezérigazgató, Thierry Bollore nagy rajongója a Forma–1-nek” – jelentette ki a franciák sportprogramját vezető Jérome Stoll. „Bár nagyon elfoglalt, szakított időt arra, hogy elutazzon a technológia központba, hogy beszéljen a dolgozókkal és elmondja nekik, hogy támogatja a projektet. És nem azért tette, mert már nem Carlos volt az elnök. Szerette volna egyértelművé tenni, hogy a Renault elkötelezte magát az F1 mellett” – hangsúlyozta.

Jérome Stoll (Fotó: XPB) Jérome Stoll (Fotó: XPB)

„Eljött, és nagyon világos üzenetet fogalmazott meg mind a 200 dolgozó előtt. Azt mondta, itt vagyunk, a stratégiánk pedig változatlan marad” – folytatta Stoll, aki az eredeti tervek szerint 2019 elején a háttérbe vonult volna, az utódjául kinézett Thierry Koskas azonban hirtelen távozott a Renault-tól, így végül a tapasztalt szakember maradt a sportosztály élén.

Noha a tervek jelenleg változatlanok, Stoll kiemelte, a Renault vezetősége szeretne többet megtudni arról, milyen tervei vannak a Liberty Mediának a 2020 utáni időszakra, az ugyanis némileg aggasztja őket, hogy a rengeteg ezzel kapcsolatos ígéret és tárgyalás ellenére konkrét javaslatokkal továbbra sem álltak elő az amerikaiak.

„A Concorde-egyezmény két éven belül lejár, és jó volna látni, hogy mi történik majd ezt követően. A fő gond az, hogy döntést kellene hozni. Ezért hajtunk. Számos megbeszélést folytattam erről az F1 ügyvezetőjével, Chase Carreyvel. Megígérte, hogy 2018 végén döntést hoznak, viszont döntés az továbbra sincs. Legkésőbb Melbourne-ben újra találkozom majd vele, vagy talán már Barcelonában, a tesztek alatt, és újra kérdezősködni fogok, mi a helyzet a tervekkel, és mikor fognak döntést hozni. Ez ugyanis számunkra kulcsfontosságú” – zárta gondolatát.

Carlos Ghosn (Fotó: xpbimages.com) Carlos Ghosn (Fotó: xpbimages.com)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak