Renault: Talán a miénk a legjobb versenyzőpáros

A jelenlegi mezőny legjobb versenyzőpárosának tartja a Renault a Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg duót. Egyelőre jól ki is jönnek egymással – egy apró kis balesetet leszámítva…

Nico Hülkenberg, Cyril Abiteboul és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ami a versenyzőket illeti, a Renault már a múlt évben sem panaszkodhatott, hiszen Nico Hülkenberg mellett a tehetséges Carlos Sainz tekerte a kormányt. A spanyol viszont sosem tudott igazi „bizalmi viszonyt” kialakítani az autójával, és elég egyoldalú házon belüli vereséget szenvedett német kollégájától. Daniel Ricciardo érkezésétől érezhetően többet vár a Renault. Egy hétszeres futamgyőztesről van szó, aki már bizonyította, hogy a mezőny elitjébe tartozik, ellene pedig Hülkenberg is megmutathatja, mire képes.


Cyril Abiteboul csapatvezető szerint versenyzők szempontjából már egyértelműen az élmezőnybe tartoznak. „Már alig várom, hogy lássam őket, és ezzel mindenki így van a csapatnál. Hiszem, hogy a miénk az egyik, ha nem a legjobb versenyzőpáros a rajtrácson” – állapította meg. „Daniel már bizonyított futamgyőztes, hozza magával az élcsapatnál szerzett tapasztalatát és tudását, miközben Nico éhes a sikerre. Őt nagyon alábecsülik. Gyors, eltökélt, igazi motivátora a csapatnak. Külön-külön is nagyon erősek, de együtt tökéletesen ki fogják egészíteni egymást. Két tapasztalt és tehetséges versenyzőnk van, akik motivációt jelentenek a csapat számára, és remélem, hogy az autónkkal meg is tudják mutatni a tehetségüket.”


Egyelőre egymásról is csak jókat tudnak mondani. „Daniel jó srác, már sok éve együtt versenyzünk a Forma–1-ben, és jól ismerem őt” – mondta Hülkenberg. „Monacóban él ő is, időnként összefutunk ott. Mindketten szeretünk teniszezni, és már játszottam is vele párszor. Jól kijövünk, mindig jó volt a kapcsolatunk. Erős felállás ez, a célunk pedig, hogy jó szezonunk legyen, és minden simán menjen.”
Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)


Ricciardo kiemelte, jobbnak tartja Hülkenberget, mint a legtöbben. „Elég jól ismerem Nicót, a versenyekről is, de azért is, mert mindketten Monacóban élünk. Hasonló korúak vagyunk, és ugyanazokban a kategóriákban nevelkedtünk. Sokra tartom őt versenyzőként, ez mindig is így volt. Szinte mindent megnyert juniorként, és alábecsülik a képességeit. Mindig is nagyra tartottam őt ellenfélként, és már nagyon várom, hogy csapattársként versenyezzünk. Az emberek kíváncsiak, hogyan teljesítek, és meggyőződésem, hogy Nicóval remek párost fogunk alkotni, a csapatot is jobb teljesítményre sarkallva.”Kötelességének érzi a csapat felvillanyozását Ricciardo


Ez utóbbit, vagyis a csapat motiválását Ricciardo éppúgy a feladatának tekinti, mint a jó köridők elérését. „Azért vagyok itt, hogy a pályán elvégezzem a munkát, a lehető leggyorsabban menjek, de szeretnék friss energiát is adni a csapatnak. Szeretnék mindenki lábára rugókat erősíteni, mert ez is a feladatom, és a karakterem részét is képezi. A célom, hogy egy kicsit még keményebben dolgozzon a csapat, még többet tegyen, még jobban együttműködjön. Pozitív energiaforrás kívánok lenni.”


Nick Chester technikai igazgató szerint a két versenyző összhangjával nem lesz gond. „Nicóval nagyon jó együtt dolgozni, mert egyértelműen megmondja, mit vár az autótól. Tudja, milyen megoldások vannak, mi pedig meg tudjuk adni neki, ami gyorsabbá teszi. Daniel még új számunkra, de nagyon nyitott, az első visszajelzései pedig hasonlóak Nicóéihoz. Próbáljuk úgy alakítani az autót, hogy mindkettejüknek jó legyen, ezért minél jobban hasonlít a visszajelzésük, annál könnyebb az autó fejlesztése. Ez egy elképesztően erős páros. Mindketten gyorsak, keményen dolgoznak, jó visszajelzéseket adnak.”


És egyelőre a munkán kívül is jól elvannak. A világhálóra például fölkerült egy videó arról, hogyan melegítenek a bemutatóra amerikaifocis dobálással – a monitorokkal fölszerelt irodában… A tojáslabda nem győzte kapkodni a levegőt, ahogy kézről kézre járt, ám a végén becsúszott egy Hülkenberg számára igencsak fájdalmas hiba…
 

Ricciardo ismerkedik, Hülkenberg már otthon van


Ami 2019-et illeti, Hülkenberg azért némi előnnyel indul Ricciardóhoz képest, és ezt az ausztrál is tudja. „Mindig izgalmas beülni egy új autó volánja mögé, de az idei más lesz, mert egy teljesen új autóban, egy teljesen új csapatnál vagyok. Sokat kell majd tanulnom, meg kell ismernem az új kormányt, meg kell találni a megfelelő üléspozíciót, új szerelők foglalkoznak velem, új mérnökökkel fogok beszélni, és ez egy nagyon izgalmas folyamat lesz” – mondta a rá váró tanulóidőszakról.


A célok kapcsán hozzátette: „Jó lenne, ha az R.S.19 lenne a leggyorsabb autó a rajtrácson, de egyelőre csak szeretnék előrelépést látni a motor terén a múlt évhez képest, és biztosítani akarom, hogy a csapat motivált maradjon.”
Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)


A Renault-hoz 2017-ben szegődő Hülkenberg célja is hasonló. „Mindig a legjobbra törekszem, a legtöbbet akarom kihozni magamból, a csapatból és az autóból is. A legfontosabb, hogy csapatként nagyot lépjünk előre, folyamatosan jobbá váljunk. Szeretnénk folytatni az eddigi fejlődési trendet. Sokat javultunk 2017 kezdete óta, és ha hosszú távon nyerni akarunk, át kell esnünk ezen a folyamaton. Amikor csatlakoztam, az infrastruktúránk még gyerekcipőben járt, mára nagyon sokat javult.”


Ezt látva egyre biztosabb benne, hogy amikor 2016 végén elhagyta a következő idényben a középmezőny élén sátrat vert Force Indiát, igenis helyesen cselekedett. „Jó döntés volt. Akkoriban nem tűnt olyan klassznak, de azóta minden évben előreléptünk. Tudom, hogy a Renault mennyire komolyan veszi ezt, a színfalak mögött pedig meg is győződhettem arról, hogy mindenképpen sikeresek akarnak lenni. Én az esélyt láttam ebben, és még ma is látom. Egy nagyon fontos év áll előttünk” – állapította meg.


És Ricciardo érkezésével ez most rá ugyanúgy vonatkozik, ahogyan csapatára is.