Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Sztárparádé: az UEFA bemutatta a 2020-as Európa-bajnokság nagyköveteit

m4sport.hu/UEFA
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bemutatta azt az 34 egykori klasszis labdarúgót, akik a 2020-as Európa-bajnokság nagyköveti teendőit látják el, népszerűsítve az eseményt, amelyet kontinensünk tizenkét városában rendeznek meg, köztük Budapesten. Azért is foglalkozik kiemelten a szövetség a következő Eb-vel, mert akkor lesz 60. éve, hogy megrendezték az első kontinensbajnokságot.
Peter Schmeichel, Aleksander Ceferin, Luís Figo és David Trezeguet Nyonban. (Forrás: UEFA) Peter Schmeichel, Aleksander Ceferin, Luís Figo és David Trezeguet Nyonban. (Forrás: UEFA)

Az 34 nagykövetet három legenda képviselte a bemutatón, a dán Peter Schmeichel, aki 1992-ben nyert Európa-bajnokságot, a 2000-ban győzelmet jelentő gólt szerző francia David Trezeguet, és a 2004-ben fináléig jutó portugál Luís Figo. A ceremóniát az Európai Labdarúgás Házában, a svájci Nyonban rendezték.

„Büszke vagyok, hogy olyan legendák, mint Peter Schmeichel, Luís Figo és David Trezeguet aktívan vesznek részt az Európa-bajnokságok 60. évfordulójának népszerűsítésében. Ők, akik részt vehettek Eb-döntőkben és feledhetetlen élményekben részesítettek bennünket a labdarúgás történetének egyik legnagyobb megmérettetésén, hatalmas lökést adhatnak a 2020-as Európa-bajnokság népszerűsítésében. Ez egy olyan esemény lesz, amely olyan közel fog állni a labdarúgás szerelmeseihez, mint eddig soha” – mondta az eseményen Aleksander Ceferin, a szövetség elnöke.

David Trezeguet, aki a 2000-es Eb-fináléjában győztesgólt szerzett az olaszok ellen, grandiózus rendezésről beszél, és boldogságát fejezte ki, hogy mindennek részese lehet.

„Óriási megtiszteltetés, hogy én is egyike lehetek a nagykövetek ilyen exkluzív társaságának. Főként, hogy várhatóan ez lesz mindenidők legnagyobb Európa-bajnoksága. Nyolc főváros, a 12 helyszínből 11 stadionba több mint 50 ezren férnek be, mindez azt is jelzi, hogy soha ilyen magasságokat nem ért el egy Eb sem, ráadásul biztosra vehető, hogy minden egyes vendéglátó város a saját stílusjegyeivel teszi többé a rendezést. Számomra ez több lesz, mint egy Európa-bajnokság, több mint a labdarúgás maga, egy hatalmas ünnep, 12 fantasztikus helyszínen, tökéletes módja egy 60 éves bajnokság megünneplésére” – állította az egykoron félelmetes francia csatár.

Az út a 2020-as Európa-bajnokság döntőjéig csütörtökön veszi kezdetét a selejtezőkkel. Az első kezdősípszót Asztanában hallhatjuk, a Kazahsztán-Skócia mérkőzésen, az I jelű csoportban. Az Eb 2020 június 12-én startol, a döntőt július 12-én rendezik a londoni Wembleyben. A rendezővárosok: Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár.

A Henri Delaunay-trófeát formáló léggömb (Forrás: UEFA) A Henri Delaunay-trófeát formáló léggömb (Forrás: UEFA)

A selejtezősorozat kezdésével egy időben útjára indítják a léggömböt, amely a Henri Delaunay-trófeát formálja meg, és egész Európát át fogja szelni az elkövetkező hónapokban.

Az Európa-bajnokság budapesti nagykövete Gera Zoltán lesz.

Gera Zoltán Hősök tere (Fotó: mlsz.hu) Gera Zoltán Hősök tere (Fotó: mlsz.hu)

A 2020-as Eb-t népszerűsítő nagykövetek bemutatóját ide kattintva olvashatja el.