Musorujsag
Élő Eredmények

Menedzserként akarta segíteni fiát Schumacher az F1-ben – Weber

Menedzserként akarta segíteni fiát Schumacher az F1-ben – Weber

Motorsport-Total
Michael Schumacher korábbi menedzsere állítja, a hétszeres világbajnok titkon azt tervezte, hogy menedzserként segíti a fiát a Forma–1-be.

Már a Forma–1 előszobájában jár Mick Schumacher. Bahreinben előbb első Forma–2-es versenyeit teljesítette, majd két királykategóriás autóval is tesztelhetett az évközi teszten, és máris megy a találgatás arról, hogy egy nap híres édesapját követve maga is F1-es versenyző lesz. Történetének apja 2013-as síbalesete és a nyilvánosság elől történt eltűnése egy sajátosan szomorú vetületet ad, és emiatt is hatalmas figyelem irányul a 20 esztendős németre.

Pedig alakulhatott volna teljesen másképpen is. Az apját évtizedekig menedzselő Willi Weber állítja, Michael Schumacher titkon azt tervezte, hogy amolyan menedzserként segíti majd fia pályafutását, célja pedig az volt, hogy eljussanak a Forma–1-ig. A közös kezdetekkor, Mick gokartos időszakában Weber is el-ellátogatott párszor a versenypályára, és látta, hogy apja hogyan segíti az ifjú tehetséget. „Michael azon fáradozott, hogy a fiút a Forma–1-be juttassa, és menedzselje őt, ahogyan korábban én tettem vele. Ez lett volna az egész történet végkifejlete. Nagyon tetszett volna neki” – állítja a Motorsport-Totalnak nyilatkozó német.

Schumacher korábbi interjúi során többször is beszélt arról, a veszély miatt nem feltétlenül szeretné, hogy fia a nyomdokaiba lépjen, de ha úgy alakulna, ebben is támogatná őt. Weber szerint valójában sosem ellenezte a dolgot. „Aktívan támogatta őt” – mesélte, hozzátéve, hogy a hétszeres világbajnok kiváló menedzsere lett volna Micknek. „Michael mindent tud. Azt is, hogy mely csapatokkal kell tárgyalnia, tudja, hogy mennek ezek a dolgok, hiszen maga is átélte mindezt. Erre törekedett.”

Mick Schumacher (Fotó: XPB) Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Az élet sajnos úgy hozta, hogy e közös munkára nem került sor, ám Weber szerit Mick Schumacher remekül boldogul apja nélkül is. Ugyanakkor rámutatott, a helyzete nem egyszerű, és ha nem lett volna a síbaleset, az apja pedig ott lenne vele a pályán, másfajta érdeklődés és másfajta nyomás kísérné őt. „Mick egy ilyen apával komoly terhet cipel magával. Mindig Michaellel hasonlítgatják össze, és azt mondják: »Őt Schumachernek hívják, tehát ugyanolyan eredményeket kell elérnie, mint az apjának.« Ez természetesen óriási teher a fiú számára. Ha Michael ott lehetne mellette, az egésznek teljesen más lenne a jelentése. De most Mick az emberek szemében lényegében az apját is képviseli. Ez a probléma, mivel így mindenki hozzá hasonlítja őt, és elvárják, hogy ugyanolyan sikeres legyen.”

Willi Weber Schumacher balesete óta nem áll kapcsolatban a családdal, és nem is látta a korábbi versenyzőt, így az állapotáról sem tud részleteket, mivel a hétszeres világbajnok menedzsere, Sabine Kehm a szűk bizalmi körön kívülre helyezte őt. „Kehm asszony teljesen lerombolta a kapcsolatunkat a sajtón keresztül. A Schumacherek részéről már semmi kontaktus nincs, és nem is láttam Michaelt a baleset óta. Egyszer muszáj lezárni ezt. A baleset után hónapokon át szenvedtem, mint a kutya. Bárhol voltam, az emberek odajöttek hozzám, és azt mondták: »Ön mégiscsak a Weber, hogy van most Schumacher?« Ez folyton kezdődött elölről.”

Michael Schumacher és Willi Weber (Fotó: XPB) Michael Schumacher és Willi Weber (Fotó: XPB)

Bár e helyzet miatt neheztel a családra, Weber ettől függetlenül azt kívánja, hogy barátja sorsa jobbra forduljon. „Én csak annyit szeretnék, hogy Michael a lehető leggyorsabban újra lábra álljon, és megölelhessem őt. Ez a legnagyobb kívánságom.”

A korábbi menedzser egyébként már nemcsak a Schumacher-fejezetet zárta le, de a versenyzés világától is eltávolodott. Utoljára Nico Hülkenberget segítette, ám vele 2011-ben szakították meg a kapcsolatot, azóta pedig Mallorcán él, és elmondása szerint főleg építkezések finanszírozásával kapcsolatos üzleti tevékenységet folytat. „Van mit csinálnom. A nyugdíjas élet nem nekem való. A mostani munkám inkább amolyan időtöltés. Ha unatkozom, mindig van mit csinálnom, de nem kötelező. Hál’ Istennek megtehetem ezt. Elégedett vagyok, és szerintem ez a legfontosabb.”

Borítókép: Willi Weber és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak