Musorujsag
Élő Eredmények

Nem egyedülálló a Sopron öt éven át tartó bajnoki sikersorozata

m4sport.hu
A kézilabdázóknál a legjellemzőbb az állandóság a bajnokok tekintetében, míg a labdarúgóknál közel ötven évet kell visszamenni, hogy ötös sikerszériát találjunk.
Varga Kamilla, Dubei Debóra és Weninger Virág, a bajnok Sopron játékosai a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik Sopron Basket – Aluinvent DVTK mérkőzése után. A Sopron 67-53-ra legyőzte a DVTK-t, így 3-0-ás összesítéssel megnyerte a párharcot, és megvédte bajnoki címét. MTI/Krizsán Csaba

A Sopron hazai pályán legyőzte a DVTK-t a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 3-0-ás összesítéssel megnyerte a párharcot, és megvédte címét. A soproniak 13. bajnoki címüket szerezték, az ötödiket zsinórban. Bravúros teljesítmény, mégsem egyedülálló a hazai csapatsportok közelmúltjából.

A férfi kosarasoknál az elmúlt nyolc évben csak a Szolnok és az Alba Fehérvár volt bajnok, de egyiknek sem sikerült egymás után ötször nyerni. Legutóbb a Honvédnak volt ilyen jelentős sorozata, 1976 és 86 között tízszer nyertek bajnoki címet. A soproniakéhoz hasonló sikerre a nőknél egészen a hatvanas évekig kell visszamenni, az MTK 1961 és 66 között tudott ötször diadalmaskodni.

A kézilabdázóknál nem kell ennyire visszarepülni az időben jelentős hegemóniáért, hiszen a nőknél a Győr 2007 és 14 között zsinórban hétszer diadalmaskodott, és ha jövőre is nyernek, meglesz az újabb ötös sikerszéria. A 70-es években a Vasas uralta a hazai mezőnyt, míg 1993 és 2004 között csak a Dunaferr és a Ferencváros volt bajnok, de egyiknek sem sikerült ötös szériát nyernie.

Az MKB-MVM Veszprém nyerte a 2014/2015-ös férfi kézilabda-bajnokságot - Gulyás Péter, Nagy László, Mikler Roland és Jamali Iman - MTI Fotó: Kovács Anikó Az MKB-MVM Veszprém nyerte a 2014/2015-ös férfi kézilabda-bajnokságot – Gulyás Péter, Nagy László, Mikler Roland és Jamali Iman – MTI Fotó: Kovács Anikó

A férfiaknál 1991 óta csak négyszer nem Veszprémbe került a bajnoki trófea és ebbe két komoly sorozat fért bele. 2000-től 2006-ig és 2007-től újabb tíz évig mindig a veszprémiek bizonyultak a legjobbnak.

Hasonló tízes szériát tud felmutatni a fehérvári hokicsapat, hiszen 2003-tól tíz éven át ők diadalmaskodtak, miközben az osztrák bajnokságban is próbáltak helyt állni. Előttük a Ferencvárosnak volt egy ötös sikerszériája 1991 és 96 között.

A női röplabdázóknál a Békéscsaba 2013-tól egyeduralkodó volt, egészen az idei évig, hiszen öt győzelmük után idén a Vasas lett a bajnok. A férfiaknál 2004 és 17 között  Kaposvár kilenc bajnoki címet nyert, de egymás után mindig csak három sikerült.

Labdarúgásban közel ötven évet kell visszamenni, az Újpest 1970-től öt éven keresztül nem engedte ki a bajnoki címet a kezéből. A Debrecen 2004 és 14 között hétszer is bajnoki címet szerzett, de sorozatban „csak” háromszor sikerült nyernie.

További tartalmak