Csalódtak a versenyzők a Vettel-ítélet miatt

Elégedetlenek a Sebastian Vettel esetében született ítélettel a versenyzők. Többük szerint sima versenyhelyzetet büntetett az FIA, a szabályok túlzóak, míg Kimi Räikkönen emlékeztetett, a szövetség a saját ígéretével megy szembe…

Nico Hülkenberg, Romain Grosjean, Pierre Gasly, Carlos Sainz és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

„Volt egy büntetés? Nem is olvastam róla a sajtóban…” – jegyezte meg szarkasztikusan Nico Hülkenberg a Francia Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján. Hiába nem hívták meg egyik érintettet sem az eseményre, így is ez lett a beszélgetés egyik fő témája, melyről mind az öt résztvevő, de még a paddockban maradt versenyzők véleményét is kikérték.


Általánosságban elmondható, a többség nem értett egyet a büntetéssel és a szabályok szigorával, ám többen is kihangsúlyozták, hogy a történtekért nem a montreali bírákat, hanem a valóságtól túlságosan elrugaszkodott szabályokat illeti igazi kritika.


„Én úgy vélem, ez a versenyzés” – nyilatkozta Hülkenberg. „Nehéz irányítani az autót a füvön, és meghatározni, hogyan térsz utána vissza a pályára. Egyszerűen nem vagyunk teljesen urai a helyzetnek ilyenkor, mert nincs meg a megszokott tapadás. Az én szememben ez egyszerű versenyhelyzet volt.”


Hasonlóan vélekedett Pierre Gasly is. „Elsőként a célba érni, majd mégis másodiknak lenni biztosan kemény. Természetesen lehet mindkét nézőpontból szemlélni a történteket, de Sebastian szemszögéből nagyon-nagyon kemény volt a büntetés. És meg kell mondjam, az ilyen dolgok benne vannak, amikor a határon táncolsz egy Forma–1-es autóval. Ez a normál versenyzés” – állapította meg a Red Bull-os.


Carlos Sainz olyannyira ilyennek tartja a versenyzést, hogy még az sem zavarta, hogy Vettel esetlegesen veszélyt okozott. „Én pontosan ugyanazt tettem volna ebben a helyzetben, mint Seb. Védtem volna az első helyet, függetlenül attól, hol volt a másik autó. Hogy veszélyes volt-e? Lehetséges, de mi nem veszélyes a Forma–1-ben? Mindenben van némi veszély, mindig közel vagy a falhoz, és nem gondolnám, hogy Lewis bármikor is akkora veszélybe került volna, hogy egy nagy baleset lett volna belőle. Szerintem nem volt ok a büntetésre, de a szabályokat megírták, és a bírák a szabályok szerint jártak el.”
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)


Nem a bírák, a szabályok vaskalaposak?


Romain Grosjean a konkrét eset kapcsán csak annyit mondott, kizárólag Vettel a tudója annak, mennyire volt ura az autójának, és mennyi lehetősége volt még arra, hogy több helyet hagyjon Hamiltonnak. Őt a GPDA egyik izgatójaként sokkal inkább a szabályok miatt zavarta a történet. „Ami a szabályos részét illeti, ma már mindenre van egy szabály és egy irányvonal, amit a pályán csinálunk, és nagyon nem lehet eltérni ezektől. Nagyon sok az iránymutatás a büntetésekhez, és előfordul olyan is, hogy két nagyon eltérő eset is ugyanazzal a büntetéssel zárul. Példaként én kereszteztem a boxutca kijáratának vonalát Monacóban, és öt másodperces büntetést kaptam érte. Aztán Max Verstappen nekiment Valtteri Bottasnak a boxban, és öt másodperces büntetést kapott ezért, mert a szabályok ezt írták elő. Néha nehéz eldönteni a bíráknak, milyen irányt vegyenek, mert minden le van ugyan írva, de az esetek mások” – emlékeztetett.


Hülkenberg megjegyezte, a bíróság is folyton változik, ezért máshogyan is döntenek. „Ami a szabályokat illeti, minden hétvégén mások az ítéletek, mások a bírák, ezért nem feltétlenül látom az okát a szabályok módosításának.”


Sainz szerint az FIA embereit azonban nem érheti kritika, mivel őket éppúgy a szabályzat lehetetleníti el sokszor, ahogyan őket is a pályán. „Én azt sem értem, a bírákat miért kritizálták ennyit az utóbbi két hétben, hiszen ők csak a munkájukat próbálják végezni. Van egy szabályuk, azt kell értelmezniük, majd alkalmazniuk, és ők ezt tették. Ez tehát nem a bírák hibája, nem Seb hibája, de még csak nem is Lewis hibája. Csak van egy szabály, aminek nem kéne léteznie, ami túlságosan szigorú, ami túlságosan fekete-fehér” – nevezte meg a fő problémát hozzátéve: „Keményen kéne versenyezni, és élvezni.”
Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)


Räikkönen: Nem ezt ígérte nekünk az FIA


A mezőny legrutinosabb tagja, Kimi Räikkönen szerint azért az FIA emberei is sárosak valamilyen mértékig, mivel a versenyzők már számos alkalommal egyeztettek velük a kemény versenyzés és a szabályozás dilemmájáról, és 2019-re nem azt ígérték, amit végül kaptak tőlük. „Megnéztem az esetet, de a teljes hátteret nem ismerem, és legszívesebben kimaradnék ebből a vitából. Seb letért a pályáról, majd visszatért, nem volt itt semmilyen vétség. Sajnos mások másképpen látták ezt. Tény, hogy ha egy ilyen helyen kicsúszol, elég nehéz dolgod van az autó pályára irányításával, és arra is ügyelned kell, nehogy a falnak menj. Kevés a hely, a gumid sz**os. Ha kicsúszol, abban én semmi büntetendőt nem látok. Sokkal érthetőbb lett volna a büntetés, ha Sebastian úgy tért volna vissza, hogy belerohan egy másik autóba. De így… Elég furcsának találom.”


„Év elején azt mondták nekünk, hogy szabadabb kezet kapunk a versenyzésben. Ez most ennek ellenkezőjét sugallja. Keményebb versenyt akarunk, erre most ilyesmi történik Kanadában, és egyből jön a büntetés. Az én szememben nincs meg az összhang aközött, amit év elején mondtak, és aközött, amit most tettek.”


„Minden versenyző nagyobb szabadságra vágyik. Természetesen mindennek megvan a határa. Ha egy versenyző szándékosan letol a pályáról, vagy ha valami őrültséget csinál, azért megérdemli a büntetést. De itt? Egyáltalán nem. A versenyzők tudják, hogy mi számít kemény, de még sportszerű megmozdulásnak” – fejtette ki határozott véleményét 2007 bajnoka.
Kép: M4Sport Kép: M4Sport