Musorujsag
Élő Eredmények

Simább nem lehetett volna: Hamilton nyerte a Francia Nagydíjat

Simább nem lehetett volna: Hamilton nyerte a Francia Nagydíjat

Boxutca
Még a rajt sem csempészett komoly izgalmat a Francia Nagydíjba, melyen Lewis Hamilton sorozatban 4. győzelmét aratva még jobban leszakította a másodikként célba érő Valtteri Bottast a bajnokságban. A dobogó harmadik foka Charles Leclerc-é lett.

Lewis Hamilton saját bevallása szerint nem érinthetetlen, és ami még fontosabb, nagy nyomást érez a csapattársa, Valtteri Bottas irányából. Nos, ahogy az manapság a Mercedes esetében szokott lenni, bármiféle „félelem” teljesen alaptalan és Hamilton esetében már valóban minimum megmosolyogtató.

Lewis Hamilton ugyanis természetesen érinthetetlennek bizonyult, ahogy csapattársa sem helyezett rá semmiféle nyomást. Olyannyira nem, hogy a finn a Francia Nagydíj végére 18 másodperces hátrányt halmozott fel.

Valtteri Bottas, mint a csapattársa nehezedő nyomás (Moy / XPB Images) Valtteri Bottas, mint a csapattársa nehezedő nyomás (Moy / XPB Images)

De nézzük meg, mi történt az elején. Volt egy rajt, ahol a McLarenek egészen erősen bekezdtek, de a verseny gyakorlatilag ott el is dőlt. Hamilton maradt az élen, Bottas beállt mögéje. Charles Leclerc kicsit vívott Bottasszal, majd védekezett Verstappennel szemben, akire a mclarenes Carlos Sainz érkezett meg. Az első négyes sorrendje itt el is dőlt, az ötödik hely sorsára viszont egészen a hetedik körig kellett várni. Akkorra sikerült ugyanis Vettelnek megelőzni a két McLarent, akik közül a jobbik ott is maradt végül a német mögött a célban is. Persze csak névlegesen, mert a Ferrari azért jókora előnyt tudott felhalmozni a leintésig. Akkorát, hogy Vettel előtt nyílt a lehetőség az élmezőnyből a leggyorsabb kör megfutása érdekében tett plusz bokszkiállásra. Miközben Hamilton a befutókor még jegyezte azt, Vettel sikeresen teljesítette a küldetését és megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

A Ferrari továbbra is sötétben tapogatózik (Bearne / XPB Images) A Ferrari továbbra is sötétben tapogatózik (Bearne / XPB Images)

Üröm az örömben (fordított felhasználás), hogy a ferraris mindösszesen 24 ezreddel tudott csak jobb köridőt elérni a friss és lágyabb gumikon. Ez nem az a különbség, ami túl jó előjel lenne a következő futamra. Arra pedig nem is lehet túl sokat készülni, hiszen az Osztrák Nagydíj már itt van a nyakunkon, a jövő héten már a Red Bull Ringen várja a Mercedes a Forma-1 mellékszereplőit.

Leclerc a futam utolsó körében azért megjelent Bottas visszapillantó tükrében. (Charniaux / XPB Images) Leclerc a futam utolsó körében azért megjelent Bottas visszapillantó tükrében. (Charniaux / XPB Images)

Egyébként a nap versenyzője Lando Norris lett, pedig az utolsó körben Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen és Nico Hülkenberg is elment Norris mellett. A brit autóversenyző technikai hibával küszködött, így nem lehet felhőtlen a McLaren öröme, bár kétségtelenül ezen a hétvégén egy picit a régi formájukra kezdtek hasonlítani. Pláne a rajtnál, amikor Ferrarikkal vívtak…

A nap hőse: Lando Norris - a szavazatok szerint (F1.com) A nap hőse: Lando Norris – a szavazatok szerint (F1.com)

Ha maradt egyáltalán kérdés a Francia Nagydíj után, akkor az valószínűleg az, hogy a most hazai pályán hajtó Pierre Gasly vajon meddig marad a Red Bull kötelékében. A 11. helyen végző francia egy kört kapott a mezőnytől, miközben márkatársa, ha nem is az élmezőny nyakán, de a közelében tudott maradni mindvégig.

Folytatás tehát a jövő héten, a pilótafronton talán legnagyobb különbséggel bíró Red Bull hazájában.

A Francia Nagydíj végeredménye:

Versenyző Csapat Idő
1. Lewis Hamilton  Mercedes 1 ó 24 p 31,198 mp
2. Valtteri Bottas Mercedes +18,056 mp
3. Charles Leclerc Ferrari +18,985 mp
4. Max Verstappen Red Bull-Honda +34,905 mp
5. Sebastian Vettel Ferrari +1 p 02,796 mp
6. Carlos Sainz McLaren-Renault +1 p 35,462 mp
7. Daniel Ricciardo Renault +1 kör
8. Kimi Räikkönen Alfa Romeo-Ferrari +1 kör
9. Nico Hülkenberg Renault +1 kör
10. Lando Norris McLaren-Renault +1 kör
11. Pierre Gasly Red Bull-Honda +1 kör
12. Sergio Pérez Racing Point-Mercedes +1 kör
13. Lance Stroll Racing Point-Mercedes +1 kör
14. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Honda +1 kör
15. Alexander Albon Toro Rosso-Honda +1 kör
16. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo-Ferrari +1 kör
17. Kevin Magnussen Haas-Ferrari +1 kör
18. Robert Kubica Williams-Mercedes +2 kör
19. George Russell Williams-Mercedes +2 kör
20. Romain Grosjean Haas-Ferrari kiesett
Leggyorsabb kör: Sebastian Vettel, 1:32,740 (53. kör)

Borítókép: A Francia Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak