Musorujsag
Élő Eredmények

Korábbi olimpiai bajnok lett a Japán Olimpiai Bizottság elnöke

MTI
A korábbi elnök korrupció gyanújába keveredett és márciusban lemondott a posztjáról.

Az 1984-ben olimpiai bajnok cselgáncsozó Jamasita Jaszuhirót választották csütörtökön a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) elnökének, miután márciusban a szervezetet addig irányító és korrupció gyanújába keveredett Takeda Cunekazu lemondott a posztról.

A 62 éves Jamasita Japán egyik leghíresebb sportolója, az ország cselgáncsszövetségének elnöke, s nagy valószínűséggel tagja lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is. Takeda márciusban jelentette be, hogy júniusban, elnöki ciklusának végén távozik a JOC éléről, valamint lemondott NOB-tagságáról is, igaz, az a NOB szabályai szerint automatikusan megszűnt.

Takeda ellen tavaly decemberben emelt vádat a francia gazdasági ügyészség, mivel a gyanú szerint 2013-ban megvesztegetés szándékával utalt több mint kétmillió dollárt a Black Tidings szingapúri tanácsadó irodának azért, hogy bebiztosítsa a tokiói pályázat sikerét. A korábbi díjugrató tagadta a vádakat, ugyanakkor a NOB-ban etikai vizsgálat indult ellene.

Japánban még 2016-ban vizsgálatot indítottak ennek kapcsán, majd a hivatalos szervek közölték: a kifizetés legális tanácsadói díj volt, és a JOC is jelezte, hogy vizsgálóbizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, tavaly decemberben pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki versenyzett az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezette a Japán Olimpiai Bizottságot, és 2012 óta volt tagja a NOB-nak, melyben a marketingbizottság elnöke volt.

A korrupciógyanú némileg beárnyékolja a tokiói olimpiát, amelynek ezzel együtt változatlanul nagy a támogatottsága Japánban. Kedden a NOB azt közölte, hogy a 2020-as játékokat több mint hárommilliárd dollárral támogatják a hazai szponzorok, amely összeg háromszor nagyobb, mint bármelyik korábbi nyári olimpia esetében.

A beszámoló szerint a japánok lelkesedése a hazai rendezésű játékok iránt nemcsak a szponzorokban mérhető, hanem jegyigénylésben is: 7,5 millióan szeretnének belépőhöz jutni. Közülük viszont sokan maradnak majd jegy nélkül, mivel az értékesítésre váró 7,8 millió belépő 20-30 százalékát visszatartják a nemzetközi piac számára.

További tartalmak