Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Egy igazi szurkoló nem kárörvend baleseteken!

Ricciardo: Egy igazi szurkoló nem kárörvend baleseteken!

Autosport, Racefans
Egyetért Daniel Ricciardo Lewis Hamiltonnal, aki amiatt kritizálta a szurkolókat, hogy üdvrivalgásban törtek ki a spái szabadedzése után történt balesete láttán.

A Mercedes címvédője Anthoine Hubert múlt szombati halálos balesete után a közösségi oldalán posztolt egy bejegyzést, melyben megjegyezte, sok szurkoló és autósportban dolgozó ember nem veszi elég komolyan az autóversenyzés veszélyességét. A vasárnapi versenyt követően azt is kifejtette, hogy e könnyelmű szemléletmódra csak azért hívta föl a figyelmet, mert az F2-es tragédia előtti délelőttön a belgiumi közönség soraiban sokan még üdvrivalgással fogadták, amikor ő a gumifalba csúszott Mercedesével.

Daniel Ricciardo a szurkolók reakcióját ugyan nem látta és hallotta, abban egyetért Lewis Hamiltonnal, hogy e gyerekes viselkedés nem való a versenypályára. „Akár kedvelsz valakit, akár nem, nem szép dolog ünnepelni valaki hibáját. Lewis ara célzott, hogy a közönség feltételezi, ha baleset történik, mi rendben leszünk. De ez nem így van. Valahányszor kihajtasz a pályára, veszélyben vagy, és valahányszor falnak mész, akár megsérülsz, akár nem, az ott lesz a fejedben legközelebb is. Valahányszor ahhoz a kanyarhoz érsz, közrejátszhat a pszichológia. Szóval bárhogy is alakul egy ütközés, pszichológiai vagy mentális szempontból lehet hatása. Szerintem ő erre célzott. És én egyetértek vele” – nyilatkozta az ausztrál.

„Persze nem egyszerű, hiszen a szurkoló – hacsak nem versenyez – sosem tapasztalja meg, mit csinálunk mi. Ők szurkolóként nézik a sportágat, nem versenyeznek benne, így nehéz megérteni. Annyit viszont elvárhatunk egy szurkolótól, egy igazi szurkolótól, hogy tisztelje, amit csinálunk. És ne csak a képességeinket, hanem a veszélyt is.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A kárörvendés a hétszeres futamgyőztes szerint nem összeegyeztethető ezzel a tisztelettel. „Én nem láttam, ami történt, csak olvastam, hogy mit mondott róla Lewis. Hiába vagyunk ellenfelek, és hiába nem lehet kedvelni minden versenyzőt, az efféle viselkedést gyerekektől várod, nem felnőttektől. Csak remélni tudom, hogy jobban viszonyulnak ehhez a jövőben.”

Ricciardo elismerte, Anthoine Hubert halála nagyon megrázta, és a spái verseny előtt azon is elgondolkodott, egyáltalán rajthoz álljon-e, van-e olyan lelki állapotban. A versenyzés végül kicsit felszabadította őt. Ami pedig a biztonság kérdését illeti, tisztában van azzal, hogy az autóverseny sosem lehet kockázatmentes. „A mostani balesetet nem néztem meg, nem gondolkodtam azon, hol vannak a falak, hogyan csapódhatott vissza az autó. Abban biztos vagyok, hogy fognak javítani az autókon, de a becsapódás is nagy volt, és fogalmam sincs, mi segíthetett volna. Még ha mindent biztonságossá is teszel, amikor ilyen tempóval száguldunk, nem lehet minket egy varázsbuborékba zárni, mindenképpen veszélybe sodorjuk magunkat ezzel” – emlékeztetett.

190905 OlaszGP időtábla

Borítókép: Lewis Hamilton balesete (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak