Aranyponttal maradt le a vb-dobogóról Tóth Krisztián

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián kikapott a bronzmérkőzésen, így ötödik lett hétfőn az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokságon.

A 2014-ben vb-ezüstérmes Tóthra – aki egy hónapja megnyerte a budapesti Grand Prix-t – hatodik mérkőzésén a japán Nagaszava Kenta várt, akitől mindkét eddigi mérkőzésükön kikapott. A hozzá hasonlóan 24 éves ázsiai dzsúdós tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a tokiói és a jekatyerinburgi Grand Slam-viadalt is megnyerte, majd a Mesterek Tornáján harmadik lett Szentpéterváron – az utóbbi két verseny helyosztóján éppen Tóthot verve.

Harmadik találkozójukon az ázsiai dzsúdós 27 másodperc elteltével vazaarit kapott egy lábszárátforgatásra, míg a Pénzügyőr sportolója hasztalanul próbálkozott a védjegyének számító támasztott válldobással, ráadásul gyakran kapott fájdalmas arccal a bordájához. Az Eb-ezüsttel és -bronzzal is büszkélkedő magyar 45 másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt vazaarit érő hátsó gánccsal egyenlített, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás.

Tóth válldobásai továbbra sem jártak sikerrel, egyre fáradtabban mozgott, majd a csata 3:43 percnél dőlt el, amikor Nagaszava megkontrázott egy dobást, és vazaarival nyert. A súlycsoport küzdelmeit a Tóth Krisztiánt az elődöntőben legyőző spanyol Nikoloz Sheradazishvili nyerte. Női 70 kilogrammban a japán Araj Csizuru megvédte tavaly Budapesten szerzett címét.

férfiak, 90 kg, világbajnok:
Nikoloz Sheradazishvili (Spanyolország)
2. Asley Gonzalez (Kuba)
3. Axel Clerget (Franciaország) és Nagaszava Kenta (Japán)
...5. Tóth Krisztián

nők, 70 kg, világbajnok:
Araj Czizuru (Japán)
2. Marie Eve Gahie (Franciaország)
3. Yuri Alvear (Kolumbia) és Ono Joko (Japán)
...Gercsák Szabina és Lőrinc Renáta helyezetlen