Musorujsag
Élő Eredmények

A nyolcaddöntőben búcsúzott a cselgáncs-vb-től a magyar csapat

A nyolcaddöntőben búcsúzott a cselgáncs-vb-től a magyar csapat

MTI
A magyarok 4-2-re kikaptak a francia válogatottól, ezzel búcsúztak csütörtökön az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokság vegyescsapat versenyében.

A franciákat a tavalyi Európa-bajnokság bronzmérkőzésén legyőzte Varsóban a magyar együttes, majd a budapesti világbajnokság nyolcaddöntőjében kikapott tőlük. Ezúttal a 19 csapatos mezőny nyolcaddöntőjében csapott össze a két gárda. Magyar részről Karakas Hedvig szombati térdsérülése miatt 57 kilogrammban „lyukas” volt a válogatott. Az ellenfél teljes létszámban állt ki, ugyanakkor hiányzott soraiból a dzsúdósport legnagyobb sztárja, a kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok Teddy Riner. A nehézsúlyú klasszis korábban bejelentette, hogy sem az idei, sem a 2019-es vb-n nem lép tatamira, hanem a kisebb versenyeken kívánja megszerezni az olimpiai kvótát Tokióba.

A tavaly Eb-harmadik magyarok a kiesett 57 kg miatt 0-1-ről kezdték a párharcot, amely váratlan sikerrel indult: az egyéni küzdelmekben rosszul szerepelt Gercsák Szabina 70 kilóban 28 másodperc elteltével eldobta az olimpiai ezüstérmes, háromszoros – közte Bakuban is – világbajnok Clarisse Agbegnenou-t (1-1). A hétfőn 90 kilóban ötödik Tóth Krisztián vazaariját némi késéssel ítélte meg a bíró, de a győzelem így sem volt kétséges (2-1), majd +78 kilóban Szigetvári Mercédesz óriási csatát vívott az amúgy csak 78 kilós Audrey Tcheumeóval. Az olimpiai második, világbajnok francia sokáig nem bírt a bajai versenyzővel: a mérkőzés csak a hosszabbítás harmadik percében ért véget, amikor a junior Európa-bajnok Szigetvári megkapta harmadik intését. A 2-2-re álló párharc az egy év szünet után visszatérő, nehézsúlyú Bor Barna és a 100 kilóban olimpiai harmadik Cyrille Maret meccsével folytatódott, s az aktívabb rivális egy vazaarival bizonyult jobbnak a paksiak vb-másodikjánál (2-3). Szabó Frigyes így 73 kilóban már csak döntetlenre menthette a csatát, s bár a héten betegséggel küszködő magyar dzsúdós remekül mozgott, de az utolsó másodpercben Guillaume Chaine egy belső horogdobásra kapott vazaarival győzött (2-4). A francia csapat továbbjutott a negyeddöntőbe, míg a magyarok helyezetlenül zártak.

A vegyescsapatok versengése már szerepel a 2020-as tokiói olimpia programjában. A párharcok során hat-hat fő küzd meg egy-egy mérkőzésen, három férfi és három női súlykategóriában. Ha 3-3-mal zárulnak a meccsek, akkor a bemutatott akciók értéke dönt, ipponért 10, vazaariért pedig 1 pont jár.

A 16 fős magyar küldöttség a 90 kilós Tóth Krisztián révén egy ötödik hellyel zárta a bakui vb-t.

További tartalmak