Musorujsag
Élő Eredmények

Kettő érem a cél a 17 magyarral rajtoló cselgáncs-Európa-bajnokságon

MTI
Tizenhét cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a szombattól keddig tartó 68. Európa-bajnokságon, amelyre a minszki Európa Játékok keretében kerül sor.
Budapest, 2017. szeptember 3. Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Gercsák Szabina, Tóth Krisztián, Szigetvári Mercédesz és Cirjenics Miklós, a magyar csapat tagjai a Franciaország elleni küzdelem után, a budapesti cselgáncs-világbajnokság csapatversenyében a Papp László Sportarénában 2017. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Karakas Hedvig, Ungvári Miklós, Gercsák Szabina, Tóth Krisztián, Szigetvári Mercédesz és Cirjenics Miklós, a magyar csapat tagjai a budapesti cselgáncs-vb csapatversenyében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az Eb-n a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc versenyzőt indíthatna Magyarország, és a maximális 18 helyből csak egy maradt betöltetlen. A keretbe két újonc került a junior világbajnoki ötödik Rajkai Róbert, valamint az ifjúsági olimpiai bajnok, 17 éves Özbas Szofi személyében.

Férfi nehézsúlyban és női 70 kilogrammban nem lesz magyar induló, az utóbbiban azért, mert Gercsák Szabina februárban gerincműtéten esett át, és még tart a rehabilitációja.

Nagy András sportigazgató az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy két érem a célkitűzés Fehéroroszországban, ahol 49 ország mintegy négyszáz versenyzője lép tatamira.

„Szakáganként egy éremért utazunk az Eb-re, emellett két pontszerző helynek is örülnénk. Ez a torna az olimpiai kvalifikáció első évének az utolsó állomása, azaz az itt szerzett pontoknak még csak fele számít a világranglistán, de júliusban a budapesti Grand Prix már teljes értékű viadal lesz ebből a szempontból” – fogalmazott Nagy András.

A tavalyi tel-avivi Eb-n a magyarok egy ezüstéremmel zártak a 48 kilós Csernoviczki Éva révén, aki sorozatban 11. kontinensbajnokságán állt dobogóra. Az izraeli Európa-bajnokságon csak egyéni küzdelmeket rendeztek, mivel a vegyescsapatok versenyét külön bonyolították le júliusban Jekatyerinburgban. Ezen a magyar válogatott az első összecsapásán vereséget szenvedett, így nem jutott a nyolcaddöntőbe.

A 2020-as, tokiói olimpia programjába bekerült, Minszkben kedden zajló vegyescsapat-küzdelmekben három férfi és három női súlycsoportban zajlanak a meccsek. Döntetlen esetén az egyes mérkőzéseken bemutatott akciók számítanak, az ippon 10, a vazaari pedig 1 pontot ér. Ha ebben is azonosság van, akkor egy kisorsolt súlycsoport párosa küzd meg ismét egymással, aranypontos (az első értékelt akcióig tartó) lebonyolítási rendszerben.

A magyar Eb-csapat:
férfiak:

Szabó Csaba (60 kg), Gorjanácz Zsolt (66 kg), Ungvári Miklós (73 kg), Szabó Frigyes (73 kg), Ungvári Attila (81 kg), Rajkai Róbert (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Cirjenics Miklós (100 kg), Ohát Zalán (100 kg)

nők:
Csernoviczki Éva (48 kg), Pupp Réka (52 kg), Szabó Katinka (52 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Özbas Szofi (63 kg), Salánki Evelin (78 kg), Szigetvári Mercédesz (+78 kg), Kárpáti Emese (+78 kg)

A magyarok programja az Eb-n:
szombat:
nők:
48 kg (Csernoviczki Éva – Ippon Judo Tatabánya), 52 kg (Pupp Réka – Atomerőmű SE, Szabó Katinka – BHSE), 57 kg (Karakas Hedvig – BHSE)
férfiak: 60 kg (Szabó Csaba – Kecskeméti JC), 66 kg (Gorjanácz Zsolt – BHSE)

vasárnap:
nők:
63 kg (Özbas Szofi – Ceglédi VSE), 70 kg
férfiak: 73 kg (Ungvári Miklós – Ceglédi VSE, Szabó Frigyes – Leányvár SE), 81 kg (Ungvári Attila – Ceglédi VSE, Rajkai Róbert – Százhalombattai Városi Ifjúsági SE)

hétfő:
nők: 78 kg (Salánki Evelin – Ippon Judo Tatabánya), +78 kg (Szigetvári Mercédesz – Mogyi Bajai JC, Kárpáti Emese – KSI SE)
férfiak: 90 kg (Tóth Krisztián – Pénzügyőr SE), 100 kg (Cirjenics Miklós – Atomerőmű SE, Ohát Zalán – Budaörsi SC), +100 kg

kedd:
vegyescsapat-verseny

Az előcsatározások magyar idő szerint 9.30 órakor, az éremmérkőzések pedig 16, a vegyescsapatok keddi küzdelmeiben 15 órakor kezdődnek.

További tartalmak