Musorujsag
Élő Eredmények

Minden szombaton indult magyar dzsúdós kiesett az Európa Játékokon

mti
Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Szabó Katinka is kikapott a nyolcaddöntőben, így kiesett a minszki Európa Játékok cselgáncstornáján, amely az idei Európa-bajnokság is egyben.

A Csizsovka Arénában már a szombati rajt sem volt a legjobb magyar szempontból, a folytatás pedig még annál is rosszabbra sikeredett, miután eldőlt, hogy a hatból egyetlen versenyző sem jutott a nyolc közé.

Szabó Csaba (60 kg), Gorjanácz Zsolt (66 kg) és Pupp Réka (52 kg) búcsúját követően előbb a 32 között győztes Szabó Katinka lépett szőnyegre az 52 kg nyolcaddöntőjében, s jó meccset vívott a lengyel Agata Perenccel. Az összecsapást Szabó aktívan kezdte, többször is úgy tűnt, sikerül dobást végrehajtania riválisán, ám nem járt sikerrel, a folytatásra pedig kiegyenlítetté vált a küzdelem, amely nem hozott döntést 4 perc alatt. Az aranypontig tartó ráadásban viszont gyorsan lezárult a csata, fél perc után ugyanis Perenc szépen ráakasztott Szabó bal lábára, eldobta, s vazaarival győzött.

„Sajnálom ezt a meccset, mert jól küzdöttem, szerintem nem volt gond a dzsúdómmal, de a végére elsősorban fejben elfáradtam – nyilatkozta a BHSE sportolója. – Nem mentségként mondom, de sajnos három hete részlegesen elszakadt a belső szalag a bal térdemben, így nem volt egyszerű a felkészülés, ami közrejátszott abban, hogy a végén nem tudtam annyira figyelni.”

Percekkel Szabó vereségét követően következett Csernoviczki Éva, akinek az előző körben aratott sikere után a világbajnoki címvédő ukrán Darja Bilodidot kellett volna vernie a negyeddöntőért. A tatabányaiak kétszeres Eb-győztese elszántan lépett tatamira, ám ez nem párosult sikerrel ezúttal. Bilodid már fél perc után átforgatta és vazaarit szerzett, majd 1 perc 11 másodperc után a hátára dobta és ipponnal lezárta a meccset. Csernoviczki Évának ezzel megszakadt egészen különleges sorozata, hiszen 2008 óta minden kontinenstornán érmet nyert.

„Bosszantó ez a vereség, mert Éva szerintem egyre jobb formában van, s korábban dobta már meg az ukránt, most viszont hagyta, hogy megelőzze – mondta Csernoviczki Csaba tanítványa szerepléséről, hozzátéve, hogy azért dühíti a vereség, mert lányának megvolt a fogása, mégis engedte, hogy előbb indítson Bilodid. – Nincs nagy gond, készülünk tovább, ez az Eb csak egy állomás az olimpiáig vezető úton.”

Karakas Hedvig akkor mutatkozott be a versenyen, amikorra honfitársai már kiestek, s azt valószínűleg egy pillanatig nem gondolta volna, hogy négy perccel később már ő is a szomorkodó magyar dzsúdósok táborát gyarapítja a csarnokban.
A háromszoros Eb-érmes, világbajnoki harmadik magyar ellenfele a német Sappho Coban volt, akit a papírforma szerint vernie kellett volna, s ugyan pontot nem tudott Karakas szerezni, végig úgy tűnt, ő a jobb. Cobant még az elején megintették, s a mérkőzésidő jelentős részében azzal volt elfoglalva, hogy valahogy meneküljön a BHSE versenyzőjének lenti karfeszítési kísérleteiből.

Karakas nem járt eredménnyel, Coban jól védekezett lent, a meccs pedig egyre közeledett a hosszabbítás felé, amikor a magyar dzsúdós figyelmetlenségét a német egy szép dobással használta ki. A vazaari öt másodperccel a vége előtt esett, Karakasnak pedig már nem maradt ideje a javításra, s ezzel ő is búcsúzott.

Az Eb második napján öt magyar szerepel majd: Ungvári Miklós és Szabó Frigyes 73 kilogrammban, Ungvári Attila és Rajkai Róbert 81 kg-ban, míg Özbas Szofi a nők 63 kilós mezőnyében indul.

További tartalmak