Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Hét éve ezen a napon írt Eb-történelmet a spanyol válogatott

UEFA
Hét éve ezen a napon, 2012. július 1-jén története során harmadszor ülhetett Európa trónjára a spanyol labdarúgó-válogatott, amivel az első csapat lett az Európa-bajnokságok történelmében, amely megvédte címét a kontinenstornán.
A spanyol labdarúgó-válogatott tagjai ünneplik 2012-es Eb-győzelmüket (Fotó: Twitter/UEFA EURO 2020) A spanyol labdarúgó-válogatott tagjai ünneplik 2012-es Eb-győzelmüket (Fotó: Twitter/UEFA EURO 2020)

A spanyolok világ- és Európa-bajnokként érkeztek a lengyel-ukrán közös rendezésű tornára, amelynek selejtezőiben még csak pontot sem veszítettek. Kemény csoportot kaptak, hiszen Olaszországgal, Horvátországgal és Írországgal kerültek egy négyesbe, de végül csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe, ahol a franciákat győzték le két góllal.

A portugálok elleni elődöntőben gól nélküli döntetlen született, a tizenegyeseket viszont biztosabb lábbal rúgták a hispánok, akik közül csak Xabi Alonso hibázott, míg a „szomszédnál” ketten is vétettek, így Spanyolország jutott a döntőbe.

A fináléban az az Olaszország várt a címvédőre, amellyel 1–1-et játszott a csoportmeccsek során, a döntőben viszont leblokkoltak Buffonék. David Silva révén már tizennégy perc elteltével vezetést szereztek a spanyolok, a félidőben pedig már kettő gólos volt az előny.

A 60. percben ráadásul a három perccel korábban beállt Thiago Motta megsérült, és mivel addigra már mindhárom cserelehetőségüket kihasználták az olaszok, emberhátrányban fejezték be a meccset. A hajrában még Torres és Mata is betalált, amivel kialakult a 4–0-ás végeredmény.

A spanyolok ezzel több szempontból is történelmi tettet hajtottak végre: a spanyol lett az első csapat, amely megvédte Eb-címét. Másrészt az első európai válogatott lett, ami zsinórban három nagy tornát nyert (2008-as Eb, 2010-es vb, 2012-es Eb).

Ott akar lenni a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzésein? Az első és egyben legfontosabb jegyigénylési időszak július 12-ig tart a kontinens 12 nagyvárosában, köztük a négy mérkőzésnek is otthont adó Budapesten is megrendezésre kerülő tornára.

A három árkategóriába eső belépőkért az UEFA hivatalos, magyar nyelvű oldalán jelentkezhet.

Ha pedig önkéntesnek jelentkezne akár a budapesti, akár más városban rendezett meccsre, megteheti ide kattintva.