Ötödik lett az Eb-n a magyar könnyűsúlyú négypárevezős

A Csiszár Péter, Fiala Balázs, Forrai Dávid, Tamás Bence összeállítású könnyűsúlyú négypárevezős egység az ötödik helyen végzett a skóciai Hamiltonban zajló Európa-bajnokság szombati versenynapján.


Glasgow, 2018. augusztus 3.
A Forrai Dávid, Tamás Bence, Fiala Balázs, Csiszár Péter összeállítású könnyűsúlyú négypárevezős egység (alulról a második) a glasgowi evezős Európa-bajnokság férfi előfutamában 2018. augusztus 3-án. (MTI/EPA/Robert Perry)


A magyar csapat rajtja nem sikerült jól, de a folytatásban megelőzte a norvég hajót, a 2000 méteres táv háromnegyedénél úgy tűnt, a bronzéremre is lehet esélye, de a csehek, a hollandok és az oroszok jobban hajráztak.

A könnyűsúlyú egypárevezősök között éremesélyes Galambos Péter magabiztosan, második helyezettként jutott középdöntőjéből a vasárnapi A döntőbe.

Glasgow, 2018. augusztus 4.
Galambos Péter, miután másodikként ért célba a glasgowi evezős Európa-bajnokság könnyűsúlyú egypárevezősök elődöntőjében Glasgowban 2018. augusztus 4-én. (MTI/AP/Darko Bandic)


A Vác Városi Evezős Club sportolója a futam után elmondta, ahogyan tervezte, a rajt után némileg meg tudott lépni ellenfeleitől, és jó ritmusban teljesítette a távot. Hozzátette, kisebb megfázása ellenére jó erőben érzi magát, és bizakodva várja a döntőt.

Az Európai Egyetemi Játékokat júliusban megnyerő Polivka Dóra, Krémer Eszter kormányos nélküli kettes a B döntőben második lett a lengyelek mögött és a szerbek előtt, így összességében a nyolcadik helyen végzett. A páros tagjai ezúttal is elégedetten nyilatkoztak, mert mint mondták, kihozták magukból a maximumot, és érzik, hogy nem jelentős a lemaradásuk az élmezőnyhöz képest.

Motherwell, 2018. augusztus 3.
A Polivka Dóra (j) és Krémer Eszter kormányos nélküli kettes a glasgowi evezős Európa-bajnokság női reményfutamában Motherwellben 2018. augusztus 3-án. (MTI/EPA/Robert Perry)


Az Európa-bajnokságon szombaton és vasárnap is 9-9 A döntőre kerül sor, vagyis 18 versenyszámban hirdetnek győztest. A mezőnyt 32 ország több mint 500 evezőse alkotja.

Vasárnap a magyarok közül Galambos mellett Papp Gergely lesz érdekelt a Glasgow-hoz közeli Hamilton mellett fekvő Strathclyde-tavon, aki a normálsúlyú egypárevezősök C döntőjében (13-18. hely) szerepel majd. A kormányos kettesben tavaly világbajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó a kormányos nélküli kettesek mezőnyében a 15. helyen végzett pénteken.

Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: az evezésen kívül a vizes sportágak, a golf, a triatlon, a kerékpár és a torna kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.