Musorujsag
Élő Eredmények

Fittipaldi: Hamilton az én időmben is jó lett volna!

Fittipaldi: Hamilton az én időmben is jó lett volna!

Motorsport
A királykategória kétszeres világbajnoka, Emerson Fittipaldi úgy érzi, Lewis Hamilton jelenléte jót tesz a sportágnak, a brit pedig remek „nagykövete” annak, hiszen széles körben népszerűsíti azt. Ami a tehetségét, és az eredményeit illeti, ő is a legjobbak közé sorolja.

Mióta elhódította negyedik bajnoki címét, Hamilton számos riválistól és „nagy elődtől” kapott komoly dicséretet: többen úgy vélik, ha fenntartja formáját Michael Schumacher rekordjait is megdöntheti, mások pedig már a bajnoki címek számától függetlenül is a némettel egy szintre helyezik. Legutóbb 1972 és 1974 bajnoka, Emerson Fittipaldi állt be a méltatók sorába.

Amikor megkérdezték, minden idők legjobb F1-es versenyzői között hová helyezi Hamiltont, a brazil nemcsak dicsérte, hanem kiemelte, a négyszeres bajnok más korszakokban is kamatoztatta volna tehetségét. „Szerintem ott a helye a legjobbak között, Juan Manuel Fangio, Jim Clark, az én korszakomból való Jackie Stewart, és Ayrton Senna mellett, akivel pedig nagyon jó barátságot ápoltam, hiszen ő is brazil volt” – fogalmazott.

Emerson Fittipaldi (Fotó: xpbimages.com) Emerson Fittipaldi (Fotó: xpbimages.com)

„Ha csinálnánk egy időgépet, beleültetnénk az F1 történelmének három-négy legjobb versenyzőjét, és visszamennénk például az én időmbe, akkor nagyon nehéz dolgom lenne, ha le akarnám győzni Lewist, ha beültetnék a McLarenembe, vagy a Lotusomba. És Stewartnak is nehéz dolga lenne. Nem vitás, hogy ő az egyik legjobb. Viszont én is nagyon versenyképes lennék, ha annyi idős volnék most, mint akkor, amikor pályafutásom csúcsán voltam” – veregette meg saját vállát is.

Hamiltonnal kapcsolatban elmondta még, hogy a jelenléte jót tesz a Forma–1-nek, hiszen agresszív, látványos vezetési stílusa sokaknak tetszik, ő maga pedig – köszönhetően annak, hogy aktívan használja a különböző közösségi oldalakat és az F1-en kívül mással is próbálkozik – jól hirdeti a sportágat. „Kedvelem őt. Ő az egyik legjobb a sportban, és megérdemli a címeit” – mondta.

„Azóta követem, mióta először láttam az F3-ban Németországban, sok-sok évvel ezelőtt. Fantasztikus versenyző, tehetséges és nagyszerű a stílusa. Igazán agresszív az előzéseknél. Remek műsort csinál, szóval a jelenléte a motorsport számára is jót tesz. Hiányoltuk az akciókat, ő viszont egy akcióhős. Remek nagykövet Anglia számára is. Ő az első brit, aki négyszer nyert világbajnokságot. Sokkal szélesebb közönséget tud elérni, mint mi, és még népszerűbbé teheti a sportágat” – zárta gondolatát.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak