Musorujsag
Élő Eredmények

Fittipaldi unokája lenne Brazília következő F1-es pilótája

Fittipaldi unokája lenne Brazília következő F1-es pilótája

Motorsport
Az utolsó Forma–1-es futamára készülő Felipe Massa reméli, hazájában hamar megoldják a „versenyzőhiány” problémáját, és a királykategória mezőnye csak rövid ideig marad brazil pilóta nélkül. Emerson Fittipaldi unokája eközben jelezte, szívesen átvenné a stafétát honfitársától…

1969 óta nem volt példa arra, hogy az idény során egy brazil versenyző sem képviselte hazáját a királykategóriában, Massa búcsújával viszont eldőlt, a 2018-as mezőnyben egy pilóta sem lesz a dél-amerikai országból. És ami talán még rosszabb hír a helyi szurkolók számára, egyelőre a „trónkövetelők” sem tolonganak a Forma–1 kapujában.

Az utánpótláshiány problémájára többen rámutattak már az elmúlt években (a szponzoráció csökkenése miatt már a kisebb kategóriákba is kevés brazil jut el), és egyelőre Massa is csak remélni tudja, hogy a helyzet hamarosan megváltozik. Erről, a Motorsporton vezetett rovatában is írt, amikor hazai hétvégéjének pozitív élményei mellett a negatívakat is felsorolta; a „pilótahiány” mellet a helyszínen tapasztalható sajnálatos fegyveres rablásokról és támadásokról ejtett még szót.

„Egy pilóta sem mondta még nekem, hogy nem akar itt versenyezni, de nagyon remélem, hogy megoldódik ez a probléma, és problémamentes hétvégéket rendezhetünk” – írta. „Sajnos szerintem lesz egy nagyobb probléma, amit meg kell oldanunk: a brazil pilóták hiánya. Nagyon remélem, hogy ez a periódus rövidke lesz, viszont nem egyszerű olyan kaliberű pilótákat találni, mint amilyenek az előző 40 évben képviseltek minket” – tette hozzá.

Felipe Massa (Fotó: XPB) Felipe Massa (Fotó: XPB)

Noha a juniorkategóriák nincsenek tömve brazilokkal, néhányan azért képviselik az országot, a hétvégén pedig egyikük okot is szolgáltatott az ünneplésre. A korábbi kétszeres világbajnok, Emerson Fittipaldi unokája, Pietro ugyanis elhódította a Formula V8 (a korábbi Formula-Renault 3.5) utolsó bajnoki címét, majd tisztességesen helyt állt a győzelemért járó LMP1-es teszten is.

Eredményei ugyan biztatóak voltak (jobb időt futott például Fernando Alonsónál is), a 21 éves pilóta csak egyszeri alkalomként tekint az LMP1-es tesztre, az ő célja ugyanis a Forma–1, ezért a formaautózás világában szeretne maradni. „A Forma–2 egy lehetőség” – jegyezte meg a jövőjével kapcsolatban. „De az F1-en is rajta tartom a szemem. Az együléses kategóriákra összpontosítok. A V8 megnyerésével szuperlicencet is szereztem, ami sokat segíthet a jövőben” – magyarázta.

Nyilatkozata során kijelentette, azért is hajt, hogy a Massa távozásával kezdődő „szünet” a lehető legrövidebb legyen hazája számára. „Sajnos most nem lesz brazil a rajtrácson. Mióta a nagyapám a ’70-es évek elején versenyezni kezdett, mindig ott volt valaki. Keményen dolgozom majd, hogy bekerüljek a mezőnybe. Remélhetőleg, nemcsak bekerülök, hanem a dobogóra is felvihetem majd a brazil zászlót” – zárta gondolatát.

Emerson Fittipaldi (Fotó: Moy / XPB Images) Emerson Fittipaldi (Fotó: Moy / XPB Images)
Borítókép: Pietro Fittipaldi (Kép: Pietro Fittipaldi/Twitter)

További tartalmak