Musorujsag
Élő Eredmények

A Renault elkeseredetten „áldozta” fel a teljesítményt

A Renault elkeseredetten „áldozta” fel a teljesítményt

Autosport
A Renault elkeseredetten áldozta fel a teljesítményt a megbízhatóság oltárán a két héttel ezelőtti brazil futamon– jelentette ki a francia istálló ügyvezetője, Cyril Abiteboul, kinek csapata a szezonzáró előtt is komoly dilemmával szembesült…

Miután számos motorhiba hátráltatta őket, a Renault legutóbb felszólította partnereit, tekerjék lejjebb erőforrásaik teljesítményét, hogy csökkentsék az újabb meghibásodások esélyét. Az előző négy hétvégén remeklő Red Bull például részben emiatt maradt el a Ferraritól és a Mercedestől, de a Toro Rosso és a gyári csapat is szerényebb teljesítményt nyújtott.

„Tudtuk, hogy abban a szituációban fel kell majd áldoznunk egy kis teljesítményt a megbízhatóság növelése értekében” – ismerte el a gyár sportrészlegének ügyvezetője, Cyril Abiteboul. „Nem túl hízelgő ez a helyzet. Egy kissé semmilyen volt az a futam, és keserű is, mivel tudtuk, hogy több potenciál van bennünk. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy mindez nem történik meg újra, vagyis nem kell döntenünk a teljesítmény és a megbízhatóság között” – hangsúlyozta.

Cyril Abiteboul (Fotó: XPB) Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

Ha az ember a Forma–1-ben versenyez, akkor mindkettőre szüksége van” – tette hozzá a francia szakember, kinek csapata jelenleg hetedik a gyártók bajnokságában, noha a szezon elején még az ötödik pozíciót vették célba. Ennek megszerzéséről azonban már hetekkel ezelőtt lemondtak, a különböző hibák miatt ugyanis túl sok pontot veszítettek…

Abu-Dzabiban egy helyezést még javíthatnak, hiszen a Toro Rosso mindössze négy ponttal előzi meg őket, és az év utolsó harmadában némileg visszaesett az olasz istálló teljesítménye (az is a Renault malmára hajthatja a vizet, hogy a rivális két újonccal versenyez). Az idényzárón azonban nemcsak előre, hátra is figyelnie kell a csapatnak, a Haas ugyanis mindössze két ponttal marad el tőlük, vagyis adott esetben még az is előfordulhat, hogy csak nyolcadikként végeznek.

Abiteboul elmondta, ez a helyzet komoly dilemma elé állította őket, hiszen meg kell fontolniuk, hogyan használják a motorbeszállításaikat a hétvégén. „Egyrészt szeretnénk, és meg szeretnénk engedni magunknak, hogy agresszívak legyünk az utolsó futamon. Mert mikor, ha nem most? Ugyanakkor a Haas közel van, szóval kiegyensúlyozottnak kell lennünk” – magyarázta.

Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen (fotó: XPB) Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen (fotó: XPB)
Borítókép: Carlos Sainz és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak