Musorujsag
Élő Eredmények

Jól játszott a gépen, most F1-es állást kapott a McLarentől!

Jól játszott a gépen, most F1-es állást kapott a McLarentől!

McLaren, Reuters
A számítógépes játékok világából egyenest egy valódi F1-es csapatba! A McLaren hivatalos szimulátoros versenyzőnek szerződtetett egy holland értékesítési menedzsert!

Ez már nem az a korszak, amelyben egy szülő csak úgy kijelentheti: fölösleges időfecsérlés órákon át egy számítógépes játék előtt gubbasztani… Talán nem szívnak friss levegőt az űzői, és talán a valódi sport élményét sem képes visszaadni, ám a technológia fejlődésével egyre inkább teret kezd hódítani az úgynevezett e-sport.

A McLaren e hullámot igyekezett meglovagolni azzal, hogy idén májusban útjára indította a szerényen csak „A világ leggyorsabb játékosa” névre keresztelt programját, melynek keretében végül egy szerencsés holland fiatalember most szerződést kapott tőlük, s a csapatuk hivatalos szimulátoros tesztversenyzője lett.

A megméretésre világszerte több mint 30 ezren jelentkeztek, a most lebonyolított wokingi fináléba viszont már csak 12 játékos jutott be. Volt közöttük egy dán orvos, aki egy táblagépen szokott versenyezni, egy 41 esztendős francia édesapa, akinek csak ideiglenes jogosítványa van, de egy brit köztisztviselő is, aki pedig életében nem vezetett még valódi autót.

A verseny döntősei (Fotó: McLaren) A verseny döntősei (Fotó: McLaren)

A végső győztes, Rudy van Buren a profibb háttérrel rendelkezők táborát erősítette. Jelenleg ugyan értékesítési menedzserként dolgozik, 2003-ban még holland gokartbajnok volt, ám 16 esztendős korában anyagi okokból fel kellett hagynia a versenyzéssel. Így kötött ki a szimulátorok világában. „Kerestem valami pótlékot, mert a versenyszeretetet még mindig éreztem. Nem volt elérhető út előttem, de elmondhatatlanul buzgott bennem a győzelem iránti vágy, hogy gyorsabb és gyorsabb köridőket fussak. Minden fiú, aki gokartozni kezd, az F1-ről álmodozik, de egy bizonyos idő után ez az álom eltűnik. Most viszont, hogy megnyertem ’A világ leggyorsabb játékosa’ versenyt, folytathatom az álmom” – nyilatkozta a verseny győztese.

A közelmúltban a Forma–1 is indított hivatalos szimulátorbajnokságot, ám a McLaren programja már csak céljából adódóan is átfogóbb, teljesebb volt annál. A továbbjutókat többek között erőnléti és mentális felméréseknek is alávetették, a technikai ismeretükről is számot kellett adniuk, hogy képesek-e megfelelő visszajelzéseket adni a mérnököknek, a versengés során pedig különböző kategóriákban, többféle pályán mérték össze tudásukat. Versenyeztek Szuzuka, Indianapolis és Le Mans virtuális változatán is, az utolsó fordulóban pedig egy négyórás erőpróba várt az utolsó két állva maradt játékosra a McLaren csúcstechnológiát képviselő F1-es szimulátorában.

Erőnléti felmérésen is át kellett esniük a résztvevőknek (Fotó: McLaren) Erőnléti felmérésen is át kellett esniük a résztvevőknek (Fotó: McLaren)

„Elképesztő élmény volt, nincsenek szavak arra, hogy leírjam, amit most érzek” – mondta Van Buren. „A múlt héten léptem be először a McLaren Technológiai Központba, ma pedig úgy hagyom el mint a McLaren legújabb alkalmazottja. Ez észbontó! Már az felejthetetlen élmény, hogy találkozhattam a csapattal, hogy megmérethettem magam ezekkel az elképesztő emberekkel. Az biztos, hogy ez volt életem legnehezebb állásinterjúja! De micsoda jutalmat kaptam érte! Alig várom, hogy elkezdődjön” – lelkendezett az új virtuális tesztelő.

A kiírás győztese, a McLaren új alkalmazottja: Rudy van Buren (Fotó: McLaren) A kiírás győztese, a McLaren új alkalmazottja: Rudy van Buren (Fotó: McLaren)

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója korábban elmondta, azért fektetnek ennyi energiát az e-sportba, mert hatalmas lehetőségeket látnak benne. „Az egész marketingrészlegünk, a technikai csapatunk is elhivatott az e-sport iránt, mely egy másfajta motorsport a McLaren számára. Komolyan vesszük, sok partnerre bukkantunk, és nagy érdeklődést tapasztalunk iránta kereskedelmi szempontból is” – fogalmazott az amerikai.

„Ez egy rendkívül szoros vetélkedés volt, melynek során elvittük a határig a jelöltjeinket. Rudy valódi érték lesz a szervezetünk számára a következő szezon során a 2018-as autónk fejlesztése és finomítása szempontjából.”

Borítókép: A McLaren szimulátoros bajnoksága (Fotó: McLaren)

További tartalmak