Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton és a Vettel által előle elnyert autó

Hamilton és a Vettel által előle elnyert autó

Sky Sports
Mindketten három-három győzelmet számlálnak Abu-Dzabiban, mindketten a negyedikre törnek. Lewis Hamiltont egy múltbeli „sérelem” is Sebastian Vettel megelőzésére motiválja.

Negatív rekordot állíthat fel a 2014 óta tartó korszakban a Mercedes az Abu-dzabi Nagydíjon. A jelenlegi motorformula bevezetése óta korábban csak egyszer, a 2014-es magyar és belga futamon fordult elő, hogy egymást követő két futamot nem a csillagosok valamelyik versenyzője nyerte. Mexikóban és Brazíliában sem ők ünnepeltek, így ha a szezonzárón sem jön össze az első hely számukra, évek óta a leghosszabb nyeretlenségi sorozatukat könyvelhetik el.

Így is irigykedne rájuk az újabb sikerére 2012 óta váró McLaren…

Akárhogy is, Lewis Hamilton nemcsak emiatt, személyes okokból is szeretne nyerni a hétvégén. Egyfelől fontos számára jól zárni az évet, másfelől ki akarja javítani kínosnak érzett interlagosi időmérős hibáját, harmadrészt pedig most szeretné megelőzni Sebastian Vettelt. Ő és a német is 3-3 győzelmet számlálnak az arab pályán, így a mostani versenyen valamelyikük előnybe kerülhet a másikkal szemben. Hamilton számára fontos az efféle rivalizálás, ám van még egy ok.

„Az első itteni versenyt nagyon meg akartam nyerni, mert járt érte egy autó. Az első győzelemért járt díjként, és engem akkoriban ez nagyon motivált. Vezettem, de aztán meghibásodott a hátsó fékem, és Sebastian nyerte meg” – idézte fel a 2009-es futamot, melynek a pole-ból vágott neki. Mint kiderült, Vettel még ma is őrzi a Mercedes SL 65-öst, melyhez kollégájának akkor nem sikerült hozzájutnia.

A mostani siker persze nemcsak a bosszúvágy miatt fontos számára, presztízskérdés is. „Mindkettőnknek három győzelmünk van itt, és mindig szeretnénk egymás előtt lenni, és ezért hajt, hogy jól fejezhessem be a szezont. Olyan jól, amilyen a szezonom második fele volt. A legutóbbi versenyt Sebastian nyerte, és ezt nem szívesen adnám neki. Remélem, hogy jó csatát vívunk. Mindent bele fogok adni, mintha még a bajnoki címért küzdenénk, hogy emelt fővel távozhassak.”

Szombaton még Lewis Hamilton, vasárnap viszont már Sebastian Vettel örült az első Abu-dzabi Nagydíjon (Fotó: XPB) Szombaton még Lewis Hamilton, vasárnap viszont már Sebastian Vettel örült az első Abu-dzabi Nagydíjon (Fotó: XPB)

A brit egyébként kiemelte, tempója alapján úgy érezte, két hete is neki kellett volna felállnia a dobogó tetejére. „Könnyedén megnyerhettem volna azt a versenyt, csakis az én hibám miatt nem sikerült. A terv az, hogy ezen a hétvégén visszatérek a régi formámhoz. Austin jó hétvége volt, a célom valami hasonló lesz. Jól kell kezdenünk az edzéseken. Ezt persze könnyebb mondani, mint megcsinálni, de nem lehetetlen. A célom, hogy a csúcson zárjam le a szezont. Furcsa, hogy már megnyertem a bajnokságot, és még mindig van hátra egy futam. Érzésre ez a leghosszabb szezon, de jól akarjuk befejezni.”

Persze Vettel is hasonló terveket szövöget. „Szó sincs arról, hogy a futam utáni hétfőn elkezdesz a következő éven gondolkodni. Ez már sokkal előbb elkezdődik. Egyszerűen csak jó, ha az utolsó versenyed simán megy. Ideális esetben egy győzelemmel zársz, vagy mindkét autóval a dobogón. Utána jön a versenymentes időszak, és ha visszatekintesz, ezt a győzelmet fogod látni, ami mindig jót tesz” – magyarázta a ferraris.

Számára matematikai szempontból azonban még tétje is van a vasárnapnak. Jelenleg 22 pont az előnye a bajnoki harmadik Valtteri Bottasszal szemben, amit a finn csak egy győzelemmel és Vettel legjobb 8-ból való kicsúszásával dolgozhatna le. „De még nem biztos” – mondta erről a négyszeres világbajnok. „A legfőbb célom, hogy nyerjek, és akkor a második hely is meglesz. Ha a vége jól sikerül, az mindig jó érzés, és nemcsak magadnak teszel vele jót, hanem az egész csapatnak, mert sikeres lesz a lezárás, így nyugodtan, újult erővel vághatsz neki a télnek.”

Ha már bajnoki címet és autót sem osztanak a hétvégén, tétnek ez is megteszi…

Borítókép: Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak