Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica apja: Ez rémálmok sorozata volt, a mentális pokol

Kubica apja: Ez rémálmok sorozata volt, a mentális pokol

newsweek.pl, F1Reports
Robert Kubica édesapja hiszi, lesz eredménye az elmúlt nyolc év küzdelmének, és fia újra Forma–1-es versenyzővé válhat a Williamsszel.

Rengeteg találgatás látott napvilágot az elmúlt hetekben Robert Kubicával kapcsolatban. A legtöbb arról szólt, hogy a lengyel 2011-es ralibalesete után már biztosan aláír a Williamsszel, és visszatér a királykategóriába. A szerződéskötésről szóló híradásokat a Williams aztán cáfolta, ám szerdán hivatalossá tették, hogy a jövő heti gumiteszt mindkét napján autójukba ültetik az egyszeres futamgyőztest, akivel továbbra is egyeztetnek a jövőről.

A lengyel médiának már az édesapa, Artur Kubica is nyilatkozott. „Sokan azt mondják, soha nem szabadott volna raliautókat vezetnie. A BMW-Sauberrel kötött szerződése tiltotta is ezt. A Renault viszont annyira akarta őt, hogy nem írt bele ilyen kikötést a megállapodásukba” – idézte fel, hogyan kerülhetett sor arra, hogy 2011 februárjában fia rajthoz álljon a Ronda di Andorrán, melyen a kis híján a jobb karjába kerülő balesetét elszenvedte.

Kubica egy barátja azonban hozzátette, a lengyelnek szenvedélye a száguldás, így nehéz lett volna őt visszatartani a ralizástól. „Amikor más versenyzők az F1-be érkeznek, és sok pénzt keresnek, repülőket vesznek, jegyeket foglalnak világkörüli utakra, modellekkel randiznak. De mit csinált Robert? Vett egy raliautót, mert a volán mögött tud csak kikapcsolódni.”

Robert Kubica 2011-es balesete (Fotó: MTI/EPA) Robert Kubica 2011-es balesete (Fotó: MTI/EPA)

E szórakozás sajnos tragédiába fordult át, mely úgy tűnt, véget vetett egy rendkívül ígéretes pályafutásnak. Mivel a majdnem amputált jobb karját és kezét a sérülések miatt csak korlátozott mértékben tudja mozgatni, egészen az idei évig nem tűnt túl reálisnak, hogy Kubica valaha F1-es autót vezet még. „Tudják, sokszor falba ütköztünk a csúcs felé vezető úton. Azt gondoltuk, vége, nem tudunk továbbmenni, de végül valahogy mindig megoldottuk” – mondta erről az édesapa.

A 2011-es fal bizonyult a legmagasabbnak és legmasszívabbnak. „Minden egyes operáció fájdalommal, traumával és rehabilitációval jár. Egy rakás gyógyszerrel, antibiotikumokkal, erős fájdalomcsillapítókkal. Rémálmok sorozata volt, maga a mentális pokol. Ott volt az állandó kérdés: hol voltam, és hová jutottam most? Óriási zuhanás volt ez nagyon magasról. De a fiam főnixként született újjá a hamvaiból, és ez hihetetlen.”

Most úgy tűnik, van esély a rémálomból való ébredésre – vagy inkább a régi nagy álom folytatására. Artur Kubica hiszi, hogy fia a sok megpróbáltatás után kap egy második esélyt. „Hiszem, hogy a Williamsnél kap egy ülést, és azt is, hogy gyors lesz” – bizakodott.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: MTI/EPA - Koszticsák Szilárd)

További tartalmak