Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Jól kezdtünk, de már 2018 jár a fejünkben

Vettel: Jól kezdtünk, de már 2018 jár a fejünkben

ESPN, Motorsport
Sebastian Vettel szoros folytatásra számít Abu-Dzabiban, ám elismerte, gondolatban már 2018-ban járnak csapatával.

Az első szabadedzésen még Sebastian Vettel volt 0,120 másodperces előnyben Lewis Hamiltonnal szemben, a másodikon aztán fordult a kocka, és ő kapott 0,149-et a brittől. Az időmérő és a verseny szempontjából az utóbbi edzés a mérvadóbb, hiszen azt rendezték napnyugtakor, ráadásul a délelőttöt a csapatok többsége különböző dolgok tesztelésével töltötte. A Ferrarinál Kimi Räikkönent például egy, a Red Bull mintájára átalakított diffúzorral küldték pályára, amelynek működését mérőrácsokkal figyelték meg.

Vettel nem titkolja, figyelmük középpontjában már 2018 áll egy ideje.  „Folyamatosan tesztelünk új dolgokat, hogy fejlesszünk az autónkon, nem csak a következő évre. De minden, amit az elmúlt két hétben kipróbáltunk, az a következő évre lesz. Gondolatban már a következő évben járunk. Természetesen fontos jól zárni az évet, minél jobb eredményt érünk el, annál jobb a hangulat, de fejben már az új autóra figyelünk.”

Ami az évzárást illeti, a négyszeres világbajnok célja, hogy győzelemmel búcsúzzon 2017-től, ám egyelőre úgy fest, a Mercedes és a mindkét edzésen egy 3. helyet szerző Red Bull is komoly ellenfelük lehet. „Valóban szoros volt, és holnap is szoros lesz. Az ultralágy gyorsabb, mint a szuperlágy, a hosszú etapokon pedig mindkettőt mindkét autón kipróbáltuk. Jól ment, nem voltak problémák, teljesíteni tudtuk a programunkat, az autónk pedig gyors. Egyből jól viselkedett, amire építkezhetünk. Meglátjuk, mennyit tudunk még gyorsulni, ha sikerül, jók leszünk a versenyen” – értékelt Vettel.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Még nem néztem végig a hosszú etapos időeredményeket. Az időmérőn idén nem mindig voltunk a legjobbak, de a versenyeken mindig ott voltunk, és ennek most is így kell lennie. A péntek eredményeket év végén mindig óvatosan kell kezelni, de ez a többiek esetében is így van. Szeretnénk jó eredménnyel búcsúzni a szezontól. Egyelőre három csapat van az élen, meglátjuk, hogy szombaton is így marad-e.”

Miközben Vettel és Hamilton szoros csatát vívott, feltűnő volt, hogy a leggyorsabb köröknél az első szektorban a ferraris 0,2-et kapott Hamiltontól, miközben előzetesen arra lehetett számítani, ez lesz a vörösök legjobb szektora. Vettel abszolút legjobb végsebessége azt mutatja, talán kisebb leszorítóerőt választottak, mint ellenfelük, ám akárhogy is ő hiszi, hogy fordulhat még a kocka. „Nem tudom, miért volt így, én is láttam a részidőket. Nagyon gyorsak voltak, és hogy őszinte legyek, én elégedett voltam a körömmel. Összességében rendben voltunk, jól kezdtünk, és az utolsó szektoron még javíthatunk” – vélekedett.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak