Musorujsag
Élő Eredmények

Massa: Jó így visszavonulni, versenyképesen, emelt fővel

Massa: Jó így visszavonulni, versenyképesen, emelt fővel

Sky Sports
Elégedett pályafutása utolsó időmérő edzésén nyújtott teljesítményével Felipe Massa, a vasárnapi szezonzárón pedig egyszerűen jól akar szórakozni.

Különleges statisztikával búcsúzhat Felipe Massa a Forma–1-től: elmondhatja, pályafutása összes Abu-dzabi Nagydíját a legjobb tízből indulva teljesítette. Ahhoz, hogy ne szakadjon meg e sorozat, szombati utolsó időmérő edzésén nagyon oda kellett tennie magát. Williamse nem kimondottan versenyképes a hátsó gumikat nem kímélő pályán, amit az is megmutatott, hogy a brazil csak az első szabadedzésen tudott a legjobb tíz közé kerülni.

Csakhogy 2008 bajnoki másodikja Interlagoshoz hasonlóan ismét megrázta magát, és mivel most Caros Sainz sem zavarta meg, az utolsó pillanatban kiütötte volt csapattársát, Fernando Alonsót a Q3-ból. Ott előrébb már nem vezetett az útja, ám 10. helyet érő körével így is elégedett volt. „Rendben volt, sikerült mindent kihoznom az autóból, elégedett voltam a körömmel. Fogalmam sincs, hogyan jutottam be a Q3-ba. Nagyon a határon voltam, és elégedett voltam a köreimmel, szinte tökéletesek voltak. Ennél jobb eredményt ma nem érhettünk volna el” – értékelt a brazil.

Azt is elmagyarázta, miért nem fekszik az FW40-esnek az abu-dzabi pálya. „Leginkább az utolsó szektorban nyertem időt. A tizenkilences kanyartól az utolsóig tartó szakasz igazán nagyszerűen sikerült. Mindent megpróbáltam. Az első szektorom nagyszerű volt, a második is jó. A Williamsnek már jó ideje az a problémája, hogy túlmelegíti a hátsó gumikat. És amikor ez megtörténik, nincs elég tapadás. Emiatt csúszkálunk annyit minden irányba. Főleg a nagy tempójú kanyarokban melegítjük túl őket. És itt a tizenegyes kanyartól a végéig ez a legrosszabb, mert sok kanyar, sok kigyorsítás követi egymást.”

Felipe Massa (Fotó: Formula1/Twitter) Felipe Massa (Fotó: Formula1/Twitter)

Massa 15 év minden rutinját fölhasználta ahhoz, hogy valahogy kompenzálni tudja e hátrányt. „Mindent megpróbáltam, amit tudtam, a lehető legkésőbb fékeztem, a leghamarabb álltam a gázra. Jó kör volt, ez a lényeg! Mindent megpróbáltam, kár, hogy csak a tizedik helyre volt elég, de a kör tökéletes volt!”

A Sky Sports riportere megjegyezte, Martin Brundle azt mondta róla, még mindig túl jó teljesítményt nyújt ahhoz, hogy visszavonuljon. Lance Strollt idén 18. alkalommal múlta fölül. Massa viszont épp emiatt érzi szépnek a búcsút. „Jó így visszavonulni. Sikerül jó időket futnom, jó versenyeket, kihozni mindent az autóból. Boldog vagyok, hogy emelt fővel, versenyképesen fejezem be.”

Ami pedig az utolsó versenyét illeti, egyszer a stratégiája. „Csak élvezni akarom! Nincs vesztenivalóm, kockáztathatok, ha akarok. Megpróbálom kiélvezni, és nagyon remélem, hogy fogom is annyira, mint legutóbb Brazíliát. Készen állok!”

Borítókép: Felipe Massa (Fotó: XPB)

További tartalmak