Mit csinál télen a bajnokság első három helyezettje?

Téli álomra vonult a Forma–1 – hihetnénk naivan az utolsó futam és teszt után. A bajnokság első három helyezettje azonban rávilágított, szó sincs itt álomhosszúságú szabadságról!

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Az abu-dzabi szezonzárót már vasárnap leintették, szerdán pedig az utolsó köreiket is teljesítették a 2017-es autók: ezzel hivatalosan is kitört az F1-es téli szünet. De mi történik ezután? Szó sincs arról, hogy a versenyzők mostantól semmittevésre vannak kárhoztatva a jövő február végén esedékes autóbemutatókig és az első téli tesztekig!


„Még nem jött el a szabadság ideje, mozgalmas három hét vár még ránk, hiszen a tesztek után szponzoresemények következnek, valamint munka a csapattal” – vázolta a programot a bajnoki harmadik helyezett, Valtteri Bottas. „Karácsony előtt lesz legkorábban egy kis szabadidőnk pár hétig. És jó is lesz egy kicsit nem gondolni az F1-re, mert a sportág annyira intenzív. Jó lesz végre egy kis időt eltölteni a családdal. Én biztosan ellátogatok Finnországba.”


A második helyet megszerző Sebastian Vettelnek eközben a bajnoki vereség után eszében sincs lazítani „Engem Mr. Mijaginak is hívnak…” – jegyezte meg tréfásan. „Van min dolgoznunk, így örülök, hogy a többiek szabadságra mennek, de mi nem fogunk. Karácsonykor biztosan lesz egy kis időnk pihenni, de jövőre szeretnénk jobb formában lenni, és ezért dolgozni kell. A csapat gőzerővel készül már pár hete.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


A Ferrari versenyzője szerint sokakban él téves kép a versenyzők helyzetéről és munkájáról. Ennek kapcsán egy, az abu-dzabi versenyhétvégén történt esetet idézett föl. „A minap volt egy furcsa esetem reggeli közben. Tíz körül reggeliztem, mivel itt eleve később van a verseny, és odajött hozzám valaki, majd azt mondta: »Nem is tudtam, hogy az F1-es versenyzőknek ennyire laza élete van.« Nem tudom, hogy az átlagemberek mit csinálnak még reggelizés közben, futnak-e vagy gyakorlatokat végeznek, de én nem teszem. Nem értettem a megjegyzését. Ne gondolják azt, hogy mostantól márciusig csak ücsörgünk azon töprengve, mit kezdjünk magunkkal! Lesz időnk bizonyos dolgokra, vannak hobbijaink, otthon is leszünk a családdal, a barátokkal, de én már nagyon várom a következő évet!”


A világbajnok Lewis Hamilton hangsúlyozta, kiengedni már csak azért sem lehetséges, mert az F1 világa azt könyörtelenül bünteti. „Valóban hihetetlen, hogy az emberekben nem is tudatosul ez, de nagyon hosszú szezon volt ez mindannyiunk számára, akár a versenyzőkre, akár a csapatokra gondolok. Fizikálisan is megterhelő, mert sosincs igazi szünet. Amíg nem versenyzünk, máris készülnünk kell a következő szezonra.”


Hamilton az utolsó versenyt követően kedden még tesztelt a Mercedesszel, aztán máris repülőre ült, s a szerdát már a malajziai Petronas-toronyban töltötte. Ezt követően Stuttgartban és Brackleyben is jelenése lesz, és még az FIA díjátadó gálája is hátravan. „Én december tizennyolcadika, tizenkilencedike előtt nem leszek szabadságon” – árulta el. „Aztán karácsonykor a családommal leszek, tervezek pár dolgot, de onnantól már közel a téli tesztidény, edzeni kell, sok eseményre vagyunk hivatalosak, szóval nincs megállás.”
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


„Már az őrület, hogy az utolsó verseny után máris két napot tesztelünk a következő évre. Az F1 soha nem alszik, mindig mozgásban van. Az autók fejlesztését már hetekkel ezelőtt leállították, és már régóta a következő évi kocsin dolgoznak. A gyárban már mindenki száz százalékban azzal foglalkozik. Az ennyire leterhelő hosszú szezonok még jobban igénybe veszik az embert. Így még nehezebb olyan sokáig itt lenni, mint Felipe (Massa) vagy Michael (Schumacher) esetében láttuk. Már várom a következő évet, és mindenki dolgozni fog azon, hogy kellően fitt legyen, és én is ezt teszem.”


Hónapokon át tartó henyélésről tehát szó sincs. De azért annyira sajnálni sem kell a sosem lassító versenyzőket helyzetük miatt…