Musorujsag
Élő Eredmények

Nem követelhetnek ingyen ebédet az F1-es csapatok

Nem követelhetnek ingyen ebédet az F1-es csapatok

Autosport
Csökkenni látszik a csapatok Liberty Mediába vetett bizalma – részben a pénz miatt. Chase Carey szerint igazságtalanok az F1 alakulófélben lévő új vezetőségével.

Barátokból hamar ellenséggé váltak az F1 új tulajdonosai és a csapatok. Miközben érkezésükkor még kis túlzással a megváltót látták a résztvevők a Liberty Mediában, mostanság egyre gyakrabban és keményebben bírálják az amerikaiakat.

A fordulat éles volt, és remekül lemérhető a Liberty egyik „legamerikaibb” kezdeményezése, az austini rajt előtti show megítélésének változásán. „Nyitottnak kell lennünk a változások irányába. Olyan sok híresség csatlakozott. Austinban ez jól vette ki magát. Michael Bufferrel és a zenekarral együtt” – nyilatkozta még közvetlenül az Amerikai Nagydíj után Toto Wolff a rendhagyó futamfelvezetésről. Azóta egy kicsit megváltozott a véleménye. „Az olyan zavaros kezdeményezésektől, mint Michael Buffer Austinba hívása, nem lesz jobb a sportág” – állapította meg a Kronen Zeitungnak nyilatkozva a napokban.

A hangulatváltásnak alapos okai vannak: a Liberty Media a kezdeti verbális kampány után kezd a tettek mezejére lépni, s a csapatok számára kényes területeken is változtatásokat szorgalmaz. Az új motorszabály-tervezettel elsősorban a gyári csapatoknál húzta ki a gyufát, ám van olyan terület is, amelyen egyik csapatnak sem tetszik a ténykedése: természetesen a pénzről van szó.

Mondd meg, mennyit adsz, aztán véleményt formálok Michael Bufferről és az austini show-ról...(Fotó: XPB) Mondd meg, mennyit adsz, aztán véleményt formálok Michael Bufferről és az austini show-ról…(Fotó: XPB)

A Liberty idén a különböző újításokra – például a londoni utcai parádéhoz hasonló eseményekre, a médiában történt újításaira, de akár az központjára és az új logójára is – több pénzt költött el a sportági bevételekből, mint amennyit korábban Bernie Ecclestone-tól megszokhatunk. A problémát az jelenti, hogy ezzel az a tőke is csökkent, amelyből százalékos arányban a csapatok az éves részesedésüket kapják.

Számszerűsítve idén 13%-kal kevesebb pénz, 273 millió dollár áll a tulajdonosok rendelkezésére, ami azt is jelenti, hogy csökken az istállók bevétele 2016-hoz képest. Emiatt érzett elégedetlenségüknek már nem egyszer hangot adtak a résztvevők, ám Chase Carey, az F1 elnöke szerint be kéne látniuk, hogy a korábban megszokott rendszer volt a hibás, és nem a mostani költekezés.

„A sportág szerintem alulteljesített amiatt, hogy eddig csak rövidtávban gondolkodott. Mi lendületet hoztunk” – jelentette ki Carey egy interjúban. „Sok dolog nem a megfelelő irányba haladt az utóbbi években, de idén növekedésnek indult a nézettség, és sokkal pozitívabbá vált a légkör. A sportágnak szüksége volt a friss energiára, és a befektetésekre is.”

Ami a csapatok bírálatát illeti, egyszerű a válasza. „Hogy egy amerikai mondást idézzek: nincs ingyen ebéd! Nem volt olyan rendszerünk, amelyet normálisan fejleszteni lehetne, amire fel lehetne építeni ez a sportágat. Nem voltak kutatások, sem marketingtevékenység, sem digitális szervezet, és ha ezek hiányoznak, lemaradsz. Ha kutatásokba kezdesz, ha bővíteni akarod a lehetőségeidet, pénzt kell költened ezekre a területekre, s csak utána tudod hasznát venni ennek. Mi olyan képességeket építettünk ki, amelyek nem is léteztek eddig. Az olyan rendezvényekhez, mint amit a Trafalgar téren tartottunk, vagy a szurkolói fesztiválokhoz, mind pénz kell. Ezek viszont a jövőre irányuló befektetések.”

„A csapatok szempontjából valóban érthető, hogy mind ingyen ebédet várnak, és azt, hogy befektetés nélkül növekedjünk. De ez nem így működik. Meg kell érteni és tiszteletben kell tartani, amit csinálunk, és abban nagyjából egyetértünk, hogy ezeket a sportágért kell meglépni.”

Chase Carey és Niki Lauda (Fotó: XPB) Chase Carey és Niki Lauda egyre kevésbé találja a közös hangot (Fotó: XPB)

A Liberty a kisebb gárdának egyébként a bevételcsökkenés miatt már felajánlott egy lehetőséget: aki igényli, kamatmentes hitelt kaphat tőlük a téli hónapokra, melyek a legmegterhelőbbek anyagi szempontból.

A távlati jövő ennél szebbnek ígérkezik a tulajdonos szerint – még ha ezt a csapatok most nehezen is hiszik el nekik. Careyék a tél folyamán részletesebben is vázolni fogják elképzeléseiket, és ha azokat sikerül megvalósítaniuk, szerintük a kezdeti visszalépés után pénzügyileg is mozgásba jöhet a sportág. Ehhez azonban időre van szükség. „Amikor megérkeztünk, az első három hónapban három emberünk volt. A digitális részlegünk vezetője három hónappal ezelőtt állt munkába, a marketingfőnökünk néggyel. Már összeállt a csapatunk, és a szervezetünk több tekintetben is megújult. A pénzügyi és jogi személyzetünk is megvan, de még nincs meg a szerveztünk ahhoz, hogy a gyakorlatban segítsen minket” – vázolta a helyzetet.

Könnyű év mindazonáltal nem vár rájuk. 2018-ban véglegesíteniük kell a 2021-től érvényes motorszabályokat, emellett neki kell látniuk a sportág pénzelosztási rendszerének reformjához is. És ha már a mostani 13% miatt ekkorát romlott a közhangulat…

Borítókép: Chase Carey (Fotó: XPB)

További tartalmak