Musorujsag
Élő Eredmények

Carey ígéri, az F1 nem fordít hátat a keményvonalas szurkolóknak

Carey ígéri, az F1 nem fordít hátat a keményvonalas szurkolóknak

Autosport
A Forma–1 első embere biztosította a sportág legelhivatottabb szurkolóit, nem fordítanak nekik hátat – és a sorozat hagyományainak sem.

Ahogy egyre jobban „bedolgozza magát” a Forma–1 új vezetősége, úgy válik egyre többször a kritikák célpontjává. Év végén több csapat is támadta őket motorszabály-tervezetük, valamint a megnövekedett kiadások miatt, de az új logójuk, az austini futam előtti show-műsoruk sem aratott osztatlan sikert, s vannak, akik máris aggódnak a sportágtól kissé idegennek tűnő szemléletük miatt.

Ilyen szempontból nem jött jól, hogy a bajnokság az év egyik legrosszabb versenyével zárult Abu-Dzabiban. Az unalmas körözgetés után újra előjöttek a régi kritikák, az előzések, a kiszámíthatóság, a gyenge motorhangok kapcsán.

Az F1 elnöke, Chase Carey szerint az évzáró verseny azonban arra is rávilágított, miért van szükség a változásra a sportágban. „Abu-Dzabi egy remek show, nagyszerű esemény, de a verseny nem olyan volt, amilyennek szeretnénk látni a sportágat. Az alapokban szerintem egyetértünk a csapatokkal is, csak bizonyos részletekben vannak különbségek közöttünk” – állapította meg az amerikai a Brit Versenyzők Klubjának (BRDC) év végi gáláján.

„A közös célunk, hogy jobb legyen a versengés, az akció, hogy a sportág elragadó legyen, hogy több autónak is legyen esélye nyerni, hogy váratlan történjen, és hogy legyenek események a pályán, melyek felidézik, mitől olyan különleges az F1. Mindenki ismeri a törekvéseinket a motorokra és a költségekre vonatkozó szabályok terén, és mindannyiunkat ennek elérése hajt.”

Szurkolók Monzában (Fotó: XPB) Szurkolók Monzában (Fotó: XPB)

Az utóbbi időben azonban nemcsak a csapatok, sok szurkoló is a Liberty Media ellen szólalt föl, kritizálva egyes kezdeményezésüket, kiváltképp az egyelőre csak a kisebbség tetszését elnyerő új logóval. Carey ennek kapcsán leszögezte, az új közönség meghódítására való törekvésükkel eszükben sincs hátat fordítani a sportág magját alkotó „ősszurkolóknak”.

„Talán a legrégebb óta itt levő, keményvonalas szurkolók azok, akik leginkább szeretnék olyannak látni a sportágat, amilyen gyerekkorukban volt. Ők a sportág alapjai, és a régi szurkolók mérhetetlenül fontosak. De szeretnénk új szurkolókat is bevonzani. Olyan utat kell találnunk, mellyel továbbra is tiszteletben tarthatjuk a sportágat különlegessé tévő történelmet, miközben vonzóvá válunk új szurkolók számára is. Muszáj az új generációra építenünk.”

„Ez egy nagyszerű sportág, nagyszerű sztárokkal, nagyszerű márkával, nagy hősökkel. Hihetetlenül magával ragadó sportág, mely egyesíti a versengést a technológia művészetével, sokkolja és elképeszti a szurkolókat. Nagyszerű, de még jobbá tehetjük. És ennek a pályán látottakkal kell indulnia. Jobb versenyt akarunk, több akciót, sportot, amely magával ragadja mindenki képzeletét, és eseményt, amely magával ragadja az embereket. Látványosságra van szükség.”

Borítókép: Chase Carey (Fotó: XPB)

További tartalmak