Räikkönen: Csak tévés állást ne!

A szezonnak talán vége, a kötelezettségeknek viszont még korántsem. Kimi Räikkönen a maranellói Ferrari Múzeumba látogatott, szimulátorozott egyet, és többek közt azt is elárulta, mi lenne, ha nem versenyezne.

Kimi Räikkönen és Marc Gené (Fotó: Shell Motorsport/Facebook)

2007 világbajnoka a Ferrari üzemanyag-beszállítója, a Shell meghívására érkezett a csapat gyára közelében lévő Ferrari Múzeumba. Elmondása szerint az épület felújítása óta még sosem járt ott. „Ha itt vagyunk, a gyárba megyünk, mert sok dolgunk van. Valójában most először vagyok a múzeum új épületében” – árulta el.


Az idén 70. születésnapját ünneplő márka múzeumában többek közt Kimi Räikkönen világbajnoki autója is megtekinthető. „A legközelebb nyilván a 2007-es autó áll hozzám, de sok nagyszerű autó van itt. És megfigyelhető az evolúció is az első autóktól az utcai autókon át a versenyautókig. Ez rendkívül érdekes, és könnyen át is lehet tekinteni, de nekem sajnos nem sok alkalmam van itt nézelődni. Egy nap majd biztosan több időm lesz rá” – állapította meg a finn a kiállításról.


A „Jégembert” később a Bajnokok termébe is bevezették, ahol a híres masinák mellett számos győzelmi trófea van kiállítva, s egy vitrinben egymás mellett sorakoznak a Scuderia eddigi világbajnokainak sisakjai, autóinak makettjei, fényképekkel kiegészülve. Még mindig Räikkönen az utolsó a sorban, 2007-es sikere óta senki sem tudta kivívni a helyet mellette.


Megkérdezték, milyen érzés látni magát a múlt nagyjai között. „Ez jó, bár túl sokat nem gondolkodom ezen. Ilyenkor, amikor látom, viszont különleges érzés. Különlegesebb, mint bármely más csapatnál. A jövőben, pár év múlva pedig még inkább tudatosulni fog ez bennem.”


A kérdésre, a legendák közül kire nézett fel fiatalabb korában, elmondta: „Ismerem egy kicsit a történelmet, valamennyien kiváló versenyzők voltak. Példaképem sosem volt igazán, de Michael ellen versenyeztem, és el is buktam ellene egy bajnokságot. Mivel őt kicsit ismerem, ő áll hozzám a legközelebb.”


Räikkönentől végül megkérdezték, milyen munkát választana, ha nem lehetne versenyző. „Annyi biztos, hogy semmi köze nem lenne a tévéhez” – vágta rá nevetve. „Talán szerelő. Nagyon nehéz munkájuk van, talán az ő munkájuk a legnehezebb. Kora reggel kezdenek, és késő estig dolgoznak, szóval az biztos, hogy nehéz. De én mindig is azt mondtam, hogy ha nem vezetnék, akkor valami szerelői munkát végeznék a motorsport valamely területén. Talán nem a legkönnyebbet választottam, de mindenképpen a legérdekesebbet.”


A nem túl nagy szimulátorrajongó hírében álló Räikkönent ezt követően egy szimulátoros versenyre hívták, amit még úgy is megnyert, hogy nem volt épp a helyzet magaslatán... Hogy vége a szezonnak, az oldott hangulatán is érezhető volt. Később a fioranói tesztpályára is ellátogatott, ahol pedig kvízkérdésekkel bombázták, melynek során kiderült, saját statisztikáiról tud a legkevesebbet.