„A glória bevezetése jó és bátor döntés volt”

Bátor, és jó döntés volt a glória bevezetése – jelentette ki a Force India pilótája, Sergio Pérez, majd hozzátette, pár futam alatt mindenki megszokja majd az eszközt. A Red Bull-os Daniel Ricciardo és a ferraris Sebastian Vettel is egyetért a mexikóival.

Glória a Force Indián (Fotó: XPB)

A glória már azelőtt megosztotta a versenyzőket, a csapatokat és a szurkolókat is, mielőtt bejelentették, 2018-tól kötelező lesz a használata, a helyzet pedig azóta sem változott. A pilóták közül leggyakrabban Nico Hülkenberg és Romain Grosjean kritizálja az eszközt, vannak azokban olyanok is, akik egyetértenek annak bevezetésével.


Aerodinamikai szempontból biztos hátrány lesz, de mindenkit egyformán hátráltat majd” – kezdte Pérez, amikor a fejvédőről kérdezték. „Ez egy biztonsági dolog. Három-négy futam után hozzá fogunk szokni. Az F1-ben minden nagyon gyorsan változik. Remélem, a következő szezon izgalmas lesz, és néhány futam után már senki sem fog a glóriáról beszélni” – tette hozzá, majd kiemelte, a biztonsággal kapcsolatos kérdésekben nem szabad kompromisszumot kötni.


„Szerintem ez egy jó, és bátor döntés volt az FIA-tól” – utalta arra, hogy a szövetség a csapatok nemtetszése ellenére is bevezettette a fejvédőt. „Mindig a lehető legjobb biztonságra törekszünk, ez a döntés pedig jól példázza, hogy a versenyzők is ezt teszik, és nemcsak az F1-ben, hanem más kategóriákban is. Ha az elmúlt 10 évben lett volna glória, több életet is megmenthettünk volna. A kinézete nekem sem tetszik, de megéri” – zárta gondolatát a mexikói.
Glória a Ferrarin (Fotó: XPB) Glória a Ferrarin (Fotó: XPB)


A téma kapcsán – a glória bevezetését a kezdetek óta támogató – Daniel Ricciardo is hasonló véleményt alkotott. „Eléggé megosztja az embereket, és nem is mutat túl jól a mostani autókon. Viszont a 2009-es váltáshoz is hozzászoktak az emberek, sőt később a keskeny hátsó szárnyak váltak megszokottá. Pedig elsőre azok is furcsák voltak. A glóriát is meg fogják szokni. Ez az eszköz megakadályozhatja a halálos baleseteket is. Mivel régen volt ilyen, az emberek elfeledkeznek róla, azt mondják, minden rendben van, de ha valami történik, mindig kiviláglik, mennyire veszélyes üzem ez.”„Ez nem fogja megváltoztatni a sport izgalmait. Mindent megteszünk azért, hogy megvédjen minket a furcsa balesetektől, miközben a versenyzés ugyanolyan marad. A kockázat megmarad, szóval nem hiszem, hogy olyan nagy változás lenne ez. Csak a kinézet tekintetében” – magyarázta.


Kollégáival a Ferrari klasszisa, Sebastian Vettel is egyetért, aki bár nem tartja túl esztétikusnak a glóriát, bevezetését szükségesnek érzi. „Ha ezzel életet lehet menteni, akkor szükség van rá. Nem vagyok statisztikus, de ha egy versenyző sérülését el lehet kerülni vele, akkor ennek van létjogosultsága. Természetesen nem tűnik túl esztétikusnak ez a valami, de hozzá fogunk szokni. Annyi, hogy most lesz egy keret a fejünk előtt” – nyilatkozta a Blicknek.


A negatív kritikákról nemrég az FIA első embere, Jean Todt is nyilatkozott. „Eléggé meglepnek…” – kezdte a francia szakember. „A glória nagyban javíthatja a biztonságot. Elképesztő, mennyit beszélnek erről az F1-ben, igaz, ez megszokott, ha próbáljuk javítani a biztonságot. Az F1 a csúcskategória, ha valamin változtatsz, itt többet fognak beszélni róla. Ha máshol vezettük volna be, nem lenne ennyi megjegyzés vele kapcsolatban. Szerintem a legfontosabb az, hogy biztonságosabbá tesz a versenyzést” – hangsúlyozta.


„Ez egy mérnöki kérdés, de eddig ez a legjobb megoldás, amit találtunk. Két különböző tanulmányt is végeztünk, de a glória eredményei voltak a legjobbak. Persze sajnos ez sem biztosít teljes védelmet. A motorsport már nem olyan veszélyes, mint volt, de még mindig veszélyes. Ha tehetünk bármit is azért, hogy javítsunk az autókon, és javítsuk a pilóták biztonságát, azt meg fogjuk tenni” – zárta gondolatát Todt egy határozott kijelentéssel.
Glória a Red Bullon (Fotó: Batchelor / XPB Images) Glória a Red Bullon (Fotó: Batchelor / XPB Images)