Menekülhet-e Ricciardo a Verstappen-lavina elől?

Nemcsak a jövőjével kapcsolatos döntése miatt vár vízválasztó szezon Daniel Ricciardóra 2018-ban. A Red Bullnál idén háttérbe szorult ausztrálnak valahogy meg kell fékeznie a Max Verstappennek hívott lavinát, ha nem akarja, hogy az elsodorja ígéretes pályafutását.

Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Sokszor halljuk a Red Bull vezetőitől a büszke megállapítást: övék a mezőny legjobb versenyzőpárosa. Talán van bennük jó adag elfogultság, ám a száraz tények alátámasztják a véleményüket: Daniel Ricciardónál és Max Verstappennél senki sem vívott kiélezettebb házon belül csatát idén, e szoros küzdelem ráadásul csak a folytatása a 2016-os adok-kapoknak.


Ricciardo szempontjából viszont a tendencia nem túl kedvező. Míg egy éve még képes volt sakkban tartani ifjú ellenfelét, idén csak a bajnokságban aratott győzelmét tudja felmutatni vele szemben, és az is ingatag lábakon áll. Az egy évvel ezelőtti önmagától 56 ponttal elmaradó versenyző végül 32 egységgel előzte meg csapattársát, akit viszont erősen visszavetettek év közben fellépő műszaki problémái. Verstappen eggyel többször, 7-szer esett ki idén. Míg ő a szezon elején-közepén volt peches, 6-szor nullázó kollégáját a hajrában üldözte a balszerencse. A képet azonban árnyalja, hogy Ricciardo idei legjobb eredményei közül sok úgy született, hogy Verstappent az övénél kedvezőbb helyzetben érte utol a végzete, míg ugyanez fordított esetben nem mondható el.


A legjobban az időmérős mérlegben domborodott ki Verstappen házon belüli fölénye: 13-7-re verte Ricciardót, így a holland hívei okkal érvelhetnek azzal, hogy kevesebb műszaki hibával kedvencük jó eséllyel iskolázta volna le márkatársát a bajnokságban is.
Az időmérő a kulcs?


Ricciardo tudja, mindenekelőtt az időmérős teljesítményén kell javítania, ami nagyban közrejátszott abban, hogy Verstappennek sokszor a kiesései előtt is jobbak voltak a kilátásai egy jó eredményre. Ricciardo úgy érzi, idén az RB13-as bizonyos sajátosságai miatt sem volt olyan kiegyensúlyozott szombatonként, mint tavaly. „Engem szombati versenyzőnek szoktak nevezni, most viszont úgy érzem, vasárnapi versenyző lettem. Ki hitte volna?” – kommentálta tréfásan a házon belüli vereséget az Autosportnak.


„Nem állítom, hogy szenvedtem az autóval, de egy kicsit nehéz volt mindent kihozni belőle. Kétszer volt balesetem időmérőn, ami egyáltalán nem jellemző rám, és mindkettő az első nyolc futamon történt. Valamiért Max számára nem volt ennyire nehézkes az évkezdés. Sok alkalommal lehet, hogy egyszerűen csak annyit kellett volna mondani, hogy ****ok rá, és csak vezetek, boldogulok annyi tapadással, amennyi van, és meg sem próbálom finomhangolni a beállításokat. Aztán egy pont után eljutottunk oda, hogy azt mondtuk: »Tudod mit? Ez van, nem lesz tökéletes az autó, boldogulj vele!«”
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


Szerinte a megszokott rutin sem feltétlenül segítette őt, ilyen szempontból tapasztalata most inkább hátrány volt Verstappennel szemben. „Volt pár jó szabadedzésem, főleg második, amikor csúcsformában voltam. Szingapúrban, Budapesten és Mexikóban is én lettem az első. A múltban amikor gyorsak voltunk az edzésen, nem is nyúltunk már az autóhoz. Minek rajta változtatni, ha jó? Aztán jött az időmérő, a pálya változott, és egyre rosszabbak lettünk. Talán a megszokott gyakorlat vitt minket félre. Sokat tanultunk ebből idén, és nem rendeztük olyan gyorsan a sorokat, mint lehetett volna.”


Az ausztrál biztosra veszi, hogy e tanulságokat levonva 2018-ban jobb helyzetbe kerül, s kiegyensúlyozottabb lesz szombatonként.Verstappen fölényét az ő tanácstalansága nagyította fel


Persze azt ő sem tudhatja, Verstappen mennyit fog fejlődni a következő évben. Még mindig csak 20 éves, még mindig csak három szezon van mögötte, így sokkal nagyobb tere van a javulásra. Ricciardo elismeri, idén, első teljes Red Bull-os évében is nagyot lépett előre.


„Tavaly volt egy kis előnyöm a versenyeken. Voltak elképesztő futamai, de én az időmérőkön és a legtöbb versenyen is jobb voltam. Idén jobb lett az időmérőkön, a versenyeken viszont nem is tudom. Ha fel kéne osztanunk a futamokat, szerintem mindkettőnknek ugyanannyi jó verseny jutna. A különbséget az jelentette, hogy az ő rossz versenyei nem voltak olyan rosszak, mint az enyémek. A jó napjai pedig azért is tűnhettek jobbnak, mert számomra rossz napok voltak. De az egyértelmű, hogy idén jobb lett, nagyot fejlődött. Emiatt úgy tűnhetett, ez jobb év volt számára, mint számomra, és azzal nem is vitatkoznék, hogy jó éve volt.”
Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


Verstappen saját idei fejlődését természetes folyamatként írta le. Elmondása szerint sokat segített neki, hogy már tapasztaltabb, valamint hogy kezdettől fogva a Red Bull-lal készülhetett az évre. Emellett úgy érezte, a 2017-ben felgyorsult autók, az új gumik is kedveztek a stílusának. Ricciardót ezzel szemben mintha visszavetették volna a változások.


Elmondása szerint ez annak is köszönhető, hogy az idei autót nem mindig tudta a szűk működési tartományában tartani, és sok esetben fogalma sem volt, miért marad el csapattársától, vagy hogy mi lenne a megoldás a gondjaira. „Volt, hogy egyszerűen nem tudtam a választ. Pár tized hátrányban voltam, és nem tudtam kihozni az autóból. Sosem vesztettem el a magamba vetett hitemet, de tudtam, hogy kell találnom valami megoldást, máskülönben csak körbe fogunk járni. Most, hogy a szezonnak vége, hiszem, hogy mindent megértettünk.”Őszintén hisz az egyenlőségükben


Tekintve, mennyire szoros küzdelmet vívtak Verstappennel az elmúlt jó másfél évben, amennyiben sikerül rendeznie a sorokat, 2018 újabb parázs csatákat ígér közöttük. Viszonyuk eddig kiváló volt, még a hungaroringi nézeteltérésük után is, ám kérdés, elmérgesedhet-e, ha nő a tét és a nyomás.


Vannak, akik máris úgy tartják, a Red Bull inkább Verstappen csapata, s mivel Helmut Markóéknak kimondott célja minden idők legfiatalabb bajnokává tenni a marketinges aranybányának is számító holland csodagyereket, Ricciardót már most folyton arról kérdezik, nem érzi-e úgy, hogy nem kezelik őket egyenlően.
Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Max Verstappen és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


Ő azonban töretlenül hiszi, hogy ugyanolyan esélyt kap a sikerre, mint kollégája. „És ez száz százalékig őszinte válasz. Amit Christian mondott (ti. hogy Verstappennek maga köré kell építenie a csapatot – a szerk.), azt nyilván nem szívesen hallja az ember. Én nem olvastam a sajtóban, csak utólag hallottam róla, de utána odajött, és mindent tisztázott. Azt mondta: »Nézd, ha látod a nyilatkozatom, azt nem ragadták ki a kontextusából, de nem akartam, hogy ez jöjjön le belőle. Nem akartam, hogy bármit is gondolj erről. Mindkettőtökért harcolunk.«”


„Az egyetlen különbséget az jelentette, hogy Max az utolsó versenyekre megkapta a frissebb motort, de én emiatt nem aggódom. Ha aggódnék, már beszéltem volna erről” – jelentette ki a mindig őszinte ausztrál.


Végül megerősítette, egy kicsit sem tart az egyre növekvő veszélytől, amit a villámléptekben fejlődő Max Verstappennel való közvetlen megméretés jelent számára. „Magabiztos vagyok. Elismerem, hogy Max olyan szintet képvisel, hogy ha le akarom győzni, ahhoz tökéletesnek kell lennem. De tudom, hogy képes vagyok rá. A vasárnapjaim idén ugyanolyan erősek voltak, mint mindig. A bennem élő versenyző magabiztos és elszánt.”